04 Haziran 2013 05:39

Çek acılı bir Adana…

Günlerdir polisin saldırısı biber gazı karşısında direnen binlerce Adanalı genç, ‘Biz acıyı, şalgama adana kebabına atarız. Acı bize kar etmez… Çek bir adana, biber gazı bizde kafa yapar’ sözleriyle tepki verdi. Dün itibariyle polis çekildi ve Adana sokaklarını gençlere bıraktı.YEPYENİ BİR DİRENİŞ KUŞAĞ

Çek acılı bir Adana…
Paylaş
Halil İmrek

YEPYENİ BİR DİRENİŞ KUŞAĞI

Her milliyetten, her inançtan, Adanalı gençler… Tayyip Erdoğan’a  “Bu sefer senin dediğin olmayacak. Nasıl yaşayacağımıza biz kendimiz karar vereceğiz’ diyor. Halka tepeden bakan, halkı aşağılayan Tayyip Erdoğan ve AKP zorbalığına Adana’da inanılmaz bir tepki var. Çoğu zaman bu durum küfürlü sloganlara dönüşüyor. Yer yer AKP binalarına yönelen şiddet ana kitle tarafından kontrol ediliyor. Bu durumlarda ‘taşkınlık yok, direniş var, ‘Taş yok mücadele var’ sloganları ile kitle yönlendiriliyor. On yıldır halkı aşağılayan, yoksulluğa, işsizliğe mahkum eden AKP hükümetine olan öfkeyi bütün gençler kusuyor.

BİLİNÇ VE ÖRGÜT YOKSUNLUĞU

Biz Emek Partililer olarak derli toplu yürüyoruz, herkesin ortaklaştığı AKP karşıtlığını biz de öne çıkarıyoruz. AKP istifa sloganı her yerde yayılıyor. İş, ekmek ve özgürlük sloganlarımız da karşılık buluyor. Genel grev genel direniş de gündem olmaya başlıyor. Ama henüz karşılığı ve bir sınıf bileşimi yok.

‘Biz bireysel olarak katıldık’ diyen yüzlerce gençle konuşuyoruz. ‘Abi siz örgütlüsünüz şurayı dalgalandırın’, ‘kısa hareketler oluşturun’ sözleri ile bize çağrı yapan gençler oluyor. Birisi geliyor ‘abi konuşma yapın, kimse bir şey bilmiyor’ diyor. Kimi gelip ‘abi mehter marşını söyleyeyim mi, kimi sormadan istiklal marşına başlıyor. Ama faşizme karşı omuz omuza sloganına da herkes katılıyor. Kimi gençler ‘abi neden Türk bayrağı sizde de yok’ diyor. Kimi gençler ‘abi bu sefer AKP gider değil mi’ diye soruyor. Halkın gücü önünde kimsenin duramayacağını söylüyoruz. Başka bir gençlik grubu ‘abi ordu darbe yapsa’ diyor. Darbeden medet ummanın yanlışlığını ve buradan demokrasi çıkmayacağını aslolanın bugünkü gibi halkın güç olduğunu gürültülü ortamda bağırarak anlatmaya çalışıyoruz.

Soran, anlamaya çalışan, bugüne kadar kafasında olan bilinçle alana çıkan bir gençlik kuşağı…

Modern hayattan yana, özgürlüklerinin kısılmasını istemiyor, içkisini de içmek, kız ya da erkek arkadaşı ile el ele dolaşmak, parkta yan yana oturmak, cebinde parasının da olmasını istiyor. ‘Abi biz de insanız bizim de haklarımız var’ diyorlar. Bunun içinde lümpeni de var… Çünkü o da hayatına karışıldığını düşünüyor…

Ama ne yapacağını bilmeyen, ağırlıklı bir kesim Kemalist eğilimli, ama CHP’li değil. Mitingde herkese yer var. Herkes kendisini ifade ediyor. Ama herkesi birleştiren AKP karşıtlığı, çünkü şimdiye kadarki uygulamaları herkesi birleştiren bir patlamaya yol açmıştır.

Giderek taleplerin netleştiği, sendikaların, meslek odalarının, emek demokrasi ve barıştan yana partilerin inisiyatif aldığı; görünür olduğu ve örgütlü davrandığı bir müdahaleye ihtiyaç var. Bu açıdan kamu emekçilerinin grevi bu süreci hızlandıracak görünüyor.

Dün sayısı 50 bine ulaşan ve toplam 10 km alan dolaşılan Adana’da sokaklar emekçilere gençlere kaldı. Polis çekildi. Ama bu mücadele, AKP ülkeden çekilene kadar, özgürlük ve demokrasi kazanılıp yoksulluk sona erene kadar devam edecek..

*Emek Partisi GYK Üyesi

ÖNCEKİ HABER

'Tabiatı talan' yasasını görüşmeye çekindiler

SONRAKİ HABER

Sinemacılar: Neden gezideyiz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...