11 Mayıs 2011 11:51

ŞİFRESİZ REZALET

ÖSYM şimdi de YGS’de şifre olmadığını savunarak başa döndü. Mahkemeye gönderilen 17 sayfalık savunmada sınavda şifreleme olmadığı yönündeki, bütün hükümet yetkililerini tatmin eden ilk açıklamasına dönen, ÖSYM Başkanı Ali Demir, kendi imzasıyla öğrencilere gönderdiği ve şifrenin sehven yapıl

ŞİFRESİZ REZALET
Paylaş

Önce şifreyi yalanlayıp Başbakan, Cumhurbaşkanı, Milli Eğitim Bakanı, Başbakan Yardımcısı, YÖK Başkanı gibi her biri yapılan bütün idarei işlemlerden sorumlu olan devlet yöneticilerini tatmin ettiler. Ancak gösterilen tepkilerin artması sonucunda mızrak çuvala sığmayınca, bu kez şifrenin ‘sehven’ olduğunu itiraf ettikleri mektupları öğrencilere gönderdiler.

Başbakan sürecin iyi yönetilemediğini belirterek ÖSYM Başkanını eleştirdi. Ancak bütün toplumun sınavın iptal edilmesi ve sorumluların istifa etmesi yönündeki taleplerini görmezden gelmeyi sürdürdü. Hatta öğrenci eylemlerini terörist eylemler olarak nitelendirmekten bile kaçınmadı.

Son olarak ÖSYM, mahkemeye gönderdiği savunmada bu kez şifrenin olmadığını söyleyerek kendi kendisini bir kez daha yalanladı.

Sınavın iptali istemiyle Konyalı bir öğrenci adına Ankara 7. İdare Mahkemesine dava adan Avukat Ahmet Gürol Şağban, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) mahkemeye verdiği savunmada ‘‘Şifrenin yalanlandığını’’ söyledi.       SKANDALDAN ÖTE

Savunmanın 17 sayfa olduğunu söyleyen Şağban, ÖSYM Başkanının itiraf ettiği şifre savunmada yalanlanıyor. Yine ÖSYM Yönetim Kurulu üyelerinin itiraf ettiği kurgulama hadisesinin doğru olmadığı ifade ediliyor” dedi. “O zaman ÖSYM Başkanı ve Yönetim Kurulu mu bize yanlış bilgi verdiler yoksa savunmayı yapan avukat arkadaşlar mı?​” diyerek açıklamasını sürdüren Şağban, skandaldan da öte bir rezalet yaşandığını kaydetti.

Bu işin cılkının çıktığını ifade eden Şağban, “Az önce içerde bir öğrenci arkadaş denk geldi, iki farklı sonuç gelmiş kendisine. Birisinde siz LYS’ye katılabilirsiniz diyor, diğerinde LYS’ye katılamazsınız diyor’’ dedi.        

SINAV BİLİMSELLİKTEN UZAK

ÖSYM Kanunu’nun, ÖSYM’ye, ‘‘sınavın güvenilirliği’’ konusunda yükümlülük verdiğini ifade eden Şağban, bu yükümlülüğün yerine getirilmediğini söyledi. Şağban, ‘‘Kamuoyunun yüzde 72’si bu sınavların güvenilir yapılmadığı kanaatindedir. Bu ilke zedelenmiştir’’ dedi.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinin sınavı detaylı bir şekilde inceleyerek rapor hazırladığını belirten Şağban, ‘‘Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi bu konuda kurul kararı vermiştir. Bu kurul kararı sınavın bilimsellikten uzak olduğunu yeterince ortaya koymaktadır. Mahkeme tüm bunları inceleyecektir. ÖSYM’nin savunmasında cezaevlerinde tekrar edilen sınava ilişkin hiçbir husus yok. Bu konuya hiç girmemişler. Mahkeme tüm bu hususları, savunmayı, bizim ortaya koyduğumuz verileri değerlendirecek, bir karar verecektir’’ diye konuştu.    

SUÇLU SİSTEMSE BU SİSTEMİ KİM KURDU?

Şağban, ÖSYM’nin savunmasında ‘‘şifre yok’’ denildiğini belirterek, ‘‘Ama bunun adı ne onu ortaya koymuyorlar. Şifre yok diyorlar, sistem yanlış çalışmış deniyor’’ dedi.       

Şağban, ÖSYM’nin savunmasında, sınav kitapçıklarını basan matbaayla ilgili bir şey göremediğini söyledi. ‘‘Birilerinin bilgisayara müdahalesi olmadan bir sistem nasıl yanlış çalışacak?​’’ diyen Şağban, cezaevlerinde yapılan sınava ilişkin sorular üzerine Şağban, şunları kaydetti: “Onunla ilgili savunmada hiçbir şey yok. Halbuki o çok önemli. 6114 sayılı Kanunun 7. maddesinin 3. fıkrası çok açık olarak şunu öngörmüş, sınavları ikiye ayırmış, basılı sınavlar, elektronik ortamda yapılan sınavlar diye. Basılı sınav ve basılı sınavın nasıl yapılacağı yasa maddesinde çok açık yazıyor. Nasıl yapılacak, ‘Aynı adaylara, aynı zamanda ve aynı sorularla.’ Şimdi fen bilimleri testi farklı sorularla yapıldı. Dolayısıyla 7. maddenin 3. fıkrasına çok açık aykırılık var.”        

Şağban, ‘‘Benim tahminim bu hafta içinde olumlu veya olumsuz bir karar çıkacaktır’’ dedi.

LYS BAŞVURULARI İÇİN BUGÜN SON GÜN

Öte yandan Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) ek başvuru süresi bugün sona erecek.     

Sınavı düzenleyen Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), daha önce 29 Nisan-6 Mayıs 2011 olarak belirlenen LYS başvuru süresini 11 Mayıs Çarşamba günü mesai saati bitimine kadar uzatmıştı. (ANKARA)


PUANLAR BİLE DEĞİŞTİRİLDİ

YGS sonuçları açıklandıktan sonra binlerce öğrenci ÖSYM’ye itirazda bulundu. Bazı öğrencilere cevaplamadığı testlerden puan verildi, sınavda hiç boş soru bırakmadığı halde cevap kartında hiçbir seçenek işaretlenmemiş görünüyor. Abbas Güçlü, dünkü Milliyet’teki köşesinde şu soruların yanıtını istedi: *H.N.’nin ismi, fotoğrafı, TC kimlik numarası ve soru kitapçığı numarasının da bulunduğu cevap kağıdı bomboş olduğuna göre, puanı nasıl hesaplandı? *Puanı doğru hesaplandıysa, cevap kartı neden boş? *Söz konusu cevap kağıdı onunsa, o kimin cevap kağıdını cevapladı? *Her aday için veya bazı adaylar için birden fazla cevap kağıdı mı düzenlendi? *Kaç adayın puanı yeniden hesaplandı? *Kaç adayın sıralaması değişti? *Puan ve sıralamadaki değişiklikler, diğer adaylara yansıtıldı mı? (HABER MERKEZİ)


‘TÜM AÇIKLIĞI İLE’ İŞTE GERÇEK

ÖLÇME, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ali Demir YGS’deki şifrenin ortaya çıkmasının ardından öğrencilere mektup göndererek, şifreyi itiraf etmiş ancak bunun sehven olduğunu savunmuştu. Demir mektupta “Bu konudaki gerçekler tüm açıklığı ile aşağıdaki gibidir” diyerek şunları söylemişti: “Tüm adaylara verilen soru kitapçıklarında, sorunun doğru cevap seçeneği rastgele biçimde değiştirilirken, diğer seçeneklerin yerlerinin de rastgele değiştirilmesi gerekirdi. Ancak geliştirilen yazılım çalıştırıldığında, her soru için rastgele verilmesi gereken değerler sehven sıralı olarak verildiğinden, oluşturulan soru kitapçıklarında bazı sorularda en büyük değerli seçeneğin hemen sağındaki seçeneğin doğru cevap olması durumu ortaya çıkmıştır. Tüm sınav evrakı gibi soru kitapçıklarının da hazırlanması kapalı dönem olarak ifade edilen ve tüm dünyadan izole bir ortamda hazırlandığından, bu dizilişin ÖSYM çalışanları dahil dışarıdan herhangi biri tarafından bilinmesi imkansızdır. Bugüne kadar incelenen çok sayıda soru kitapçığında bu dizilişi fark ederek cevap seçeneğine yönelen tek bir adaya bile rastlanmamıştır.” (HABER MERKEZİ)


BİR SORU ÖNERGESİ DAHA

YGS skandalı ortaya çıkarıldığından beri Meclise bir çok soru önergesi verildi. Başbakanın ve Milli Eğitim Bakanının yanıtlaması istemiyle verilen önergelere henüz yanıt verilme gereği bile duyulmadı.

Dün de CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği ve ÖSYM’deki bir bilgisayarda “İyi bir yere yerleştirin” anlamına gelen bir e-posta bulunmasını TBMM gündemine taşıdı. Özbolat, TBMM Başkanlığına, Adalet Bakanı Ahmet Kahraman’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Özbolat, şöyle dedi: “Bahsi geçen e-postada bir şahsın ÖSYM’nin düzenlediği YGS’de iyi bir yere yerleştirilmesi talep edilmektedir. Soruşturmayı yürüten savcılığın, hukukun üstünlüğü ilkesini hiçe sayarak, soruşturmayla ilgili hükümete bilgi verdiğini açıklaması, akıllardaki soru işaretlerini çoğaltmıştır.” Özbolat, şu sorulara yanıt aradı: “Savcılıktan bilgi alınması konusu nasıl gelişmiştir. Bu olayın hukuk ilkeleri ile bağdaştığını düşünmekte misiniz? CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı konuyla ilgili savcılık hükümete bilgi vermiş midir? Açıklanan olayla ilgili herhangi bir soruşturma yapılması gündemde midir? Açıklanan olayın gerçek olduğunun ispatlanması durumunda, ne gibi işlemler yapılması söz konusudur? Bahsi geçen konuyla ilgili kamuoyunu aydınlatacak açıklamalarda bulunmayı düşünüyor musunuz?​” (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Esnaftan AKP'ye teşekkür yok

SONRAKİ HABER

Tecrit: İnsanın duygusal ölümü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...