10 Mayıs 2011 14:05

Esnaftan AKP'ye teşekkür yok

Seçim yaklaşıyor; kahvehaneler, seçim büroları önleri, sokaklar, meydanlar.. Her yerde konu dönüp dolaşıp seçimlere geliyor. Avcılar’ın merkezinde Marmara Caddesi ve çevresindeki mahallelerde de durum farklı değil. Esnafa da halka da ‘seçim’ demeye gelmiyor. Hemen sorunlar dökülüyor ağızlardan: za

Esnaftan AKP'ye teşekkür yok
Paylaş
Elif Görgü / Nazım Karabağ

Böyle gelmiş böyle gider diyerler de var; belki bu seçimlerde bir şeyler değişir diye düşünenler de.
Avcılar esnafı ve halkıyla, seçimlerden neler bekledikleri ve milletvekili adaylarından ve kurulacak yeni Meclis’ten taleplerinin neler olduğunu konuştuk.

‘KONUŞURSAM TUTUKLARLAR!’

Yılmaz Çavaş, küçük tezgahında tavuk-pilav satıyor. “Eskiden para kazanıyorduk, 7-8 yıldır para kazanamıyoruz. Fiyatlar aynı, zam yapamıyorum. Hayat pahalı, et pahalı. Kiralar yükseldi. Durum ortada. Eskiden 150 liralık iş yapıyordum. 10 sene geçti yine aynı. Hep kredi kartı borçlarımız var” diye başlıyor birer birer saymaya. Seçimden tek beklentisi sonunda yoksulluğu engelleyecek politikalar üretilmesi.

Deniz Köşkler Mahallesi’nde bir kahvehanede emeklilerle konuşuyoruz. Emekli albay Melih Aksoy, “Ben seçim için konuşursam beni tutuklamaları lazım, çok dertliyim” diye başlıyor:  “Seçimde partilerin vitrine koydukları kişileri sevmeseniz de mecburen onları aday gösterdilerse seçiyorsunuz, böyle bir seçim sistemi nerede var? Ben 60 küsür yaşındayım. Eski seviyeli seçim sistemi şu anda yok. Sandıklar kaçırılıyor, oy pusulaları çöpte bulunuyor. Bunlar çok ayıp şeyler. Öyle çok şeyler bekliyoruz ki seçimlerden. İşsizlik yüzd 10 diyorlar ama bence işsbizlik yüzde 60-70’e gelmiş, genç kesimde özellikle çok işsiz var” diyor. Hangi partiye oy vereceğini ise söylemiyor.

‘SAĞLIK SİSTEMİ HÜKÜMETİN BAŞINA ÇOK DERT AÇAR’

Metin Yener, Başbakan’ın “çılgın projesi”ne sinirlenmiş; “Seçim arifesinde süper(!) bir proje ortaya atıldı. 20 milyar 30 milyar dolarlardan bahsediliyor. Ben isterdim ki onu değil de Türkiye’de eğitim sistemininin, sağlık sisteminin, adalet sisteminin düzeltilmesi yönünde kararlar alınsın. İşsizlik hat safhaya çıkmış millet aç. Özel hastaneye gidiyorsunuz şaşırtıcı bir rakamla karşılaşıyorsunuz. Yarın bu sağlık sistemi hükümetin başına çok dert olacak” diyor. Bu kadar eleştiriden sonra oyunu yine de AKP’ye vereceğini söylemesi oyun arkadaşlarını da şaşırtıyor, emekli albay Aksoy’un cevabı “Suç işliyorsun suç!” oluyor.

Bir başka emektli Emekli Hamit Aldırmaz da sağlık sisteminden dertli, “Hastanelerde kuyruk yok diyorlar. On gündür uğraşıyorum. Bir gidip dişimi doktora gösteremiyorum. Hanım 15 gündür ortopediye gidecek. Sağlık Bakanlığı’na telefon ediyoruz, hemen hallederiz diyorlar nasıl olur diyorlar ama sonuçta hiçbir şey yok. Bak burada bir sürü insan var bunların işi olsa burada oyalanırlar mı?​” diyor.  

‘BU DÖNEM AKP’YE OY YOK’

Bakkallık yapan Yüksel Ergün’e esnafın sıkıntılarını ve seçimlerden beklentilerini soruyoruz. Dert çok. Anlatıyor Ergün, “Küçük esnaf tamamen ölmüş. Büyük marketleri birilerine peşkeş çektiler, küçük esnaf ise fatura daha eline yetişmeden bankaya borcunu ödüyor, Maliye’ye gidiyor borcunu ödüyor ama küçük esnaf için hiçbir düzgün politika yok. Düzenli primini ödemeyenler affedildi, ödeyenler de keriz yerine konuldu. Büyük marketler için yasa çıkması gerekiyor. Dört kişinin üzerine kurulmuş piyasa; dört kişiyi destekliyorsunuz binlerce küçük esnafı ve çalışanını yok ediyorsunuz. Herkes bankaların, kredi kartlarına muhtaç olmuş. Bu yasanın çıkması gerekiyor. İnsanlar her gün intihara kalkışıyor, aileler dağılıyor. Bunlar hep sorun. Bu seçimden AKP biraz zor oy alır diye düşünüyorum. İnsanlar bir kere oy verdi, iki kere oy verdi ama üçüncüyü sanmıyorum ki versinler. İnsanlar artık uyanmıştır diye umuyorum”  

‘İŞSİZLİK SORUNU ÇÖZÜLMELİ’

Nurcan Özçelik alışverişten dönüyor. “Türkiye’nin en büşük sorunu işsizlik benim bile çalışmaya ihtiyacım var. Bir sürü gencimiz işsiz durumda. Hala bu yaştayım ama evim hala kirada, evlenecek oçcuğum var benim de paraya ihtiyacım var. Ama bırakın beni gençlerin hepsi işsiz, ben iş arıyorum demeye utanıyorum” diyor.  

Naziye Duran ise bir kuyumcuda çalışıyor. O da işsizlikten ve eğitimin paralı hale gelmesinden şikayetçi. “İşsizlik çok, ilk başta onun çözülmesi gerekiyor. Eğitim kötü, okumayan binlerce insan var. İnsanların ekonomik gücü artmalı. Eğitim dersen, devlet okuluna giden 8 yaşında kızım var ve ben kalkıyorum bir veli olarak bağışta bulunuyorum okula sıra yaptırıyorum. O kadar çok şey var ki anlatılacak!”  

Özçelik seçimlerden de pek umutlu değil, “Türkiye’de değişen hiçbir şey yok. Eskiden ne varsa aynı. Zenginler gene zengin fakirler yine fakir. Açlık çok fazla, aç insan çok. Bizim dükkanımıza günde elli tane dilenci geliyor. Bu insanları görsünler artık” diyor.  

‘DEMOKRASİ SORUNU GÜNDEME GELMELİ’

Esnaf İsmet Aktaş, işsizlikten sonra en önemli sorunun demokratikleşme olduğunu ifade ediyor; “Demokrasi sorunu  gündemde bunların çözülmesi gerekiyor. İnsanlar artık bazı gerçekleri biliyor” diyor Aktaş. Aktaş’ın demokrasiden kastı daha çok Kürt sorunu. “yeni dönemde Güneydoğu’daki problemlerle ilgili konular çözülmeli. Kürt sorunu var artık inkar edemeyiz, bunların çözülmesi lazım. Kürt sorunun çözülmesi de aslında o kadar zor bir şey değil. İnsanlar anadillini kullanmak istiyor, bu özgürlüğün tanınması laçımlazım. Seçim sonuçları iyi olur diye düşünüyorum ama seçim barajı konusu insanların istediği seçimi yapmasını engelliyor. İnsanlar istediği gibi oy kullanamayacak” diye konuşuyor.  

‘SEÇİMLER BARIŞ VE KARDEŞLİĞE VESİLE OLSUN’

Kuyumculuk yapan Halit Çelik de bir esnaf olarak vergilerden şikayetçi. “ Ben 50 yaşındayım bugüne kadar gelen gideni arattı hep” diyerek seçimlerden umutsuzluğunu dile getiriyor. Ama iyi dileklerini de eksik etmiyor: “İnşallah bu seçim barışa, kardeşliğe, özgürlüğe vesile olur. Çocuklarımızın gelecekte rahat edeceği bir ülke için güzel bir seçim olmasını diliyorum. Aslında yapılmak istense yapılır, sorunlar çözülür. Birilerinin elini taşının altına koyması lazım. Ülkede Kürt sorunu deniyor, bu konuda sorunlar çözülebilir. Bu ülkenin kıymetini bilmemiz lazım”

Elimizde kamera var Çelik oyunu açıklamak istemiyor önce. Kamerayı kapatıyoruz, tam vedalaşırken açıklıyor oyunu ve Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu adaylarını desteklediğini söylüyor. (İstanbul/EVRENSEL)


TÜZEL, AVCILAR ESNAFIYLA BULUŞTU

EMEK, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu İstanbul 3. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Abdullah Levent Tüzel, Avcılar esnafını ziyaret etti. Yaklaşık yüz kişilik bir heyetle ziyaretini gerçekleştiren Tüzel’e esnaflardan ve çevredeki yurttaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Avcılar’ın en işlek caddesi olan Marmara Caddesi’nde tek tek esnafı dolaşarak selamlaşan, sorunlarını dinleyen Tüzel seçimlerde Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’na destek istedi.

Tüzel, esnaf ziyaretlerinin ardından Deniz Köşkler Mahallesi’nde iki seçim bürosunun da açılışına da katıldı. Şenlik havasında ve davul-zurna eşliğinde yapılan açılılışlara kalabalık bir kitleyle yürüyerek giden Tüzel, yol boyunca Deniz Köşkler sakinlerini de selamladı.

Büro açılışlarında söz alan Tüzel, açılışlarda konuşan Abdullah Levent Tüzel, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğunun, en temel hakları yok sayılan Kürtlerin; her dilden her dinden Türkiye halkının sesi, çığlığı olacağını söyledi. Tüzel, “Bu mücadele, özgürlük yürüyüşünde, hepimize başarılar diliyorum. Ev ev dolaşarak halkımızla buluşacağız ve çözüm önerilerimizi projelerimizi halkımıza anlatacağız. Bütün emekçi kadınlarla, bütün gençlerimiz ve Kürt halkımızla; çocuklarımızın geleceğini kazanmak için birlikte olacağız” dedi. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Aslolan demokrasi mücadelesidir

SONRAKİ HABER

ŞİFRESİZ REZALET

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...