10 Mayıs 2011 13:29

Siirt’te halk rekabetsiz ve seçime ilgisiz

3 Milletvekili çıkaracak olan Siirt’te öteden beri BDP ile AKP arasında geçen seçim yarışı BDP’nin tek bağımsız adayla iktifa etmesiyle 12 Haziranı adeta bir formalite  seçim haline getirdi. Bu durumda adaylar evde yatsalar bile AKP’nin 2 milletvekili adayı Afif Demirkıran ve Osman Ören ile Bağımsız aday Gültan Kı

Siirt’te halk rekabetsiz ve seçime ilgisiz
Paylaş
Cumhur Kılıççıoğlu*

AKP’LİLER MUTSUZ

Ancak AKP’de başvuru yapan 45 aday adaydan sadece birinin listede yer bulmasına karşın, geçen dönemde de adaylığına itiraz edilen Afif Demirkıran’ın yeniden liste başı yapılması AKP’de büyük tepki gördü. Bazı AKP’liler protesto amaçlı bir miting yapılacağını el ilanlarıyla duyurdu. Ancak Cuma günü namazdan sonra Siirt Atatürk Anıtı’nın etrafındaki meydanda toplanarak bu adayın istifa ettirilmesini isteyeceklere polis engel oldu.

CHP’NİN UMUDU

AKP’deki bu huzursuzluk geçen seçimde de 3. sırada olan AKP adayı Bayram Kızılay’ın şimdiye kadar çalışmalara katılmaması ve 45 aday adayının çoğunun AKP’ye tepkileri, hiç şansı olmayan CHP’yi umutlandırdı. AKP küskünlerinin kendilerini tercih edebileceğini varsayan CHP’lilerin 2-l’lik durumu l-l-l’e dönüşmesi umudunu Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Siirt mitingi daha da arttırdı.

Şimdi 19 Mayısta Siirt’e miting  yapmaya gelecek enişte Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın küskünleri barıştırmak için yapacağı girişimler bekleniyor.

MHP KAN KAYBEDİYOR

Barajı aşabilecek durumdaki diğer parti MHP, Siirt’teki eski cılız varlığından bile çok uzakta görünüyor. 2007 seçimlerinde 2 bin 529 oy alan parti bu sene bu oyun yarısını bile alacak durumda gözükmüyor.

SP VE HAS PARTİ REKABETİ

Siirt’te ülkede barajı aşamayacağı kabul edilen partilerden SP ile HAS PARTİ’nin iddialı bir yarış içinde olacakları bekleniyor. Ülke dışında çalışırken sivil toplumcu olarak aktif görevler aldığı anlaşılan, 5 yabancı dil bilmesiyle öne çıkan  Saadet Partisi 1. sıra adayı İdris Yıldız “Ben Siirt’te alacağım oylarla bu ilin barajını aşmayı amaçlıyorum” diyor ve yöredeki Necmettin Erbakan tutkusuyla, geçen seçimdeki SP adayı olan İbrahim Bilgen’in  Mavi Marmara gemisindeki şahadetinin yarattığı olumlu havaya güveniyor. HAS PARTİ’nin liste başı adayı Eski Milletvekili  M. Emin Aydın da Şeyhil Hazin ailesine  mensubiyetine güveniyor. Aydın 12 Mayısta Siirt’te  miting yapacak. Genel Başkan Numan Kurtulmuş ile birlikte gelerek kampanyayı açmasının SP ile rekabeti  arttırması bekleniyor. Bu rekabet sonucu SP Genel Başkanı Kamalak’ın da Siirt’e gelip halka hitap edeceği bildirildi.

DSP’NİN TEK UMUDU ECEVİT

Siirt’te DSP’nin ise sadece Ecevit’in karizmasından medet umduğunu söyleyebiliriz.

SİİRT’TE TKP SÜRPRİZİ

Şimdi geçmiş yıllardaki bir seçim sürprizini hatırlatmak istiyorum. TKP Merkez Komite üyesi Van’lı hemşehrimiz Necmettin Salaz’ın Başbakan’ın Siirt adayı olduğu seçimde Siirt’e gelerek adaylarına destek vermesi ve halka kendisini sevdirmesi sonucu Siirt’te toplam 80 olan oy sayısını 500’e çıkardı. TKP’nin Türkiye’de oy oranını en çok arttırdığı il Siirt oldu. Bu misal ‘umutsuz partilerin’ çalışmaları halinde bir şans bulacaklarını ortaya çıkarıyor.

KIŞANAK REKOR KIRABİLİR

Bu seçimde tek aday gösteren BDP’nin, bağımsız adayı Gültan Kışanak’la Siirt’te tarihi bir rekor kırma yolunda olduğu da anlaşılıyor.

BOŞ ZARF ÇARESİZLİĞİ

Ne varki her şeye rağmen seçmen yine de umutsuz, zevksiz ve heyecansız. Bazı karamsarlar seçimlerde sandıklara boş zarf atarak cebine koyacağı oy pusulasını  çaresizliğinin bir kanıtı olarak torunlarına miras bırakmak istiyor. (SİİRT)

*Siirt Mücadele Gazetesi Sahibi, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ve Başyazarı

ÖNCEKİ HABER

Bekaert'te direniş ve dayanışma

SONRAKİ HABER

Böyle biri halkı temsil edebilir mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...