02 Haziran 2013 17:12

Medya sansürde Roboskî’yle yarıştı

Haber kanallarının Taksim Gezi Parkı körlüğü Gezi Parkı direnişi boyunca sürdü. Gazeteler açısından da durum pek parlak değildi. Türk medyası Taksim Gezi Parkı’nda olanlar karşısındaki tutumuyla ikinci bir Roboski rezaleti yaşadı.GÜNÜN LALESİ: STAR!Haber kanallarının günler boyu süren suskunluğu gazetel

Medya sansürde Roboskî’yle yarıştı
Paylaş
Erdi Tütmez

GÜNÜN LALESİ: STAR!

Haber kanallarının günler boyu süren suskunluğu gazetelerde kısmen kırılmış olsa da hükümete yakın bazı gazetelerin tutumu ağızları açıkta bıraktı. Önceki gün Sabah hiçbir haber girmemişti ancak dün Star pes dedirtti. ‘Ağacın altından tahrik çıktı’ manşetiyle çıkan Star, 1.sayfanın spotlarında tamamen vatandaşları suçladı. Star’a göre, ‘Polis çekilirken marjinal gruplar her şeyi yaptı, polisler de gaz kullanmak zorunda’ bırakıldı. Bu kadarıyla bile Star günün lalesi olmayı çoktan hak etti!

HABERTÜRK’TEN MASALLAR...

Gazete HaberTürk’ün de direniş karnesi kırıklarla doluydu. Direniş boyunca ‘gerginlik’ temalı haberler verip direnişi birinci sayfasında görmeyen gazete, dün de Başbakan’a ‘hürmetlerini’yolladı. İşte HaberTürk’ün evlere şenlik haberinden satırbaşları: ‘Başbakan olaylardan çok rahatsız’ ‘emniyeti uyardı’, ‘biber gazını kabul etti, eyvallah çekti’ HaberTürk’e göre direnen vatandaşlar Taksim’i alamadı, Erdoğan’ın çabalarıyla girdi. Yok artık! HaberTürk de günün en iyi masal anlatanı oldu.

SOSYAL MEDYA, MEDYAYA ÖFKELİ!

İnsanlar sosyal medyada olan biteni ‘büyük’ kanallarından değil baştan Norveç olmak üzere başka ülkelerin kanallarından izlediklerini yazdılar. “Korkak medya” etiketi TT listesinin tepesine kadar tırmandı, sözlüklerde unutulmaz başlıklar açıldı. Sosyal medyada tepkiler medyaya yöneldi.

HABERTÜRK’TE MÜDAHALE VAR AMA...

Habertürk ibretlik bir sınav verdi. Kanalın Taksim Talimhane’deki binasına sığınan çok sayıda gösterici oldu. Habertürk’e yüz metre mesafede binlerce insanın polis karşısında perişan hale geldi. Ancak bunlar yaşanırken Habertürk ekranında Başbakan’ın “Millete Hizmet Yolunda” adlı ulusa seslenişi yayındaydı.

CNN’i PAYZIN DA KURTARAMADI!

CNN Türk ise Doğan Grubu’na ait Hürriyet’in ve Radikal’in olayları manşetten görmesine karşın suskunluğunu sürdürdü.  Şirin Payzın, Ne Oluyor’da Gezi Parkı’nı tartışmaya açarak kişisel bir not düşmüş olsa da CNN Türk’te de sınıfta kaldı. CNN International canlı bağlantılarla İstanbul’dan yayın yaparken, bizim CNN, doğalgaz rezervlerini yayınlamayı tercih etti.


GERÇEK HAYAT’IN İÇİNDEYDİ...

Medyanın Gezi Parkı sürecindeki tutumunda en ağır hezimeti TV kanalları yaşadı. Başta haber kanalları olmak üzere sustu. CNN ve BBC başta olmak üzere uluslararası prestiji olan kurumlar dahi saatlere varan canlı yayınlar yaparken Türkiye’deki haber kanalları İstanbul’dan başlayan ve çok sayıda ile yayılan gösterilere karartma uyguladı. Göstermelik bir kaç bağlantı dışında olaya ilgisiz kalak büyük markalar Roboskî katliamındaki ‘başarılarını’ bir adım ileri götürüp karartmayı 4. güne kadar taşıdılar. Halk gerçekleri ise Hayat Televizyonu’ndan öğrendi. Direnişin en başından beri Taksim’den canlı bağlantılar yapan Hayat Televizyonu, korkak ve yandaş medyaya inat, canlı yayınlarla gerçekleri Türkiye’ye ulaştırdı. Direnişin sesi oldu. Yayın hayatına ‘Milyonerlerin değil, milyonların televizyonu’sloganıyla başlayan Hayat Televizyonu, direniş boyunca milyonların sesi oldu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Asıl ses çıkarmayan kim Başbakan?

SONRAKİ HABER

İşçinin Türk Metal'e güvensizliği büyüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...