02 Haziran 2013 12:05

Vallahi diktatör değilim

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün bir kez daha, Gezi Parkı’ndan bütün ülkeye yayılan protestolarla ilgili konuşma gereği duydu. Erdoğan hem Rumeli Dernekleri toplantısında hem de Habertürk canlı yayınında konuştu. Erdoğan kendisine yönelik 'diktatör' ifadelerine tepki gösterdi; CHP'nin Gezi Parkı'ndaki direnişi kı

Vallahi diktatör değilim
Paylaş

Erdoğan’ın sözleri, kendisine yönelik “diktatör” nitelendirmesinden duyduğu rahatsızlığı ortaya koydu, Erdoğan, “Tayyip Erdoğan diktatörmüş. Yani bu millete hizmetkar olan insana diktatör yakıştırmasını yapıyorlar buna ben diyecek bir şey bulamıyorum. Benim 81 vilayette 76 milyon vatandaşıma başka hizmet etmekten başka bugüne kadar hiçbir derdim olmamıştır” dedi. Gezi Parkı’na Toplu Kışlası’nı yeniden inşa etme isteklerini tekrar eden Erdoğan, AKM’yi yıkıp opera binası yapacaklarını da yineledi.

MUHALEFETİ SUÇLADI

Ülkenin siyasal, sosyal ve ekonomik alanda büyük başarılar yaşadığı bir dönemden geçildiğini iddia eden Erdoğan, Gezi Parkı’ndaki eylemcileri CHP’nin kışkırttığını ileri sürdü.

“Geçmişte hükümetleri tehdit etmek, hizaya getirmek bir kaos ortamı oluşturarak, demokrasi dışı müdahalelere zemin hazırlamak için tuzaklar kuruldu. Sandıkta başarı sağlayamayanların başarı sağlamayacağını bilen son dönemde sokak sokak direniş çağrısı yapan bir ana muhalefet partisinin umutsuzluk içinde bu eylemleri kışkırttığını görüyoruz” diyen Erdoğan, Belediye Başkanlığı döneminden beri ne çok ağaç diktiğini ve çevreyi korumak için neler yaptığını anlattı.

'BİR BAKTIM Kİ NEFİS OLACAK'

Erdoğan, “Burada Topçu Kışlası vardı. Mimarisi çok farklı ve güzel bir mimariydi. Taksim Gezi Parkı ile ilgili çalışmalar benim önüme geldi belediye başkanlığı dönemimde. Baktım ki merkezi yönetim bana destek vermiyor, o işten vazgeçtim. Başbakan olduktan sonra tekrar gündeme getirdim. Baktım ki nefis olacak bunu yaparsak. Hem orada yeşili ve tarihi yeniden kazanırız ve yayalaştırmayı yapacağız. Ona başladık. Bir başka hedef de AKM’yi yıkmak. Yan taraftaki ve arka taraftaki boşluğu da katarak çok büyük bir kültür merkezi yapmayı düşünüyoruz. Bu tarihi eserin zaten aslı var. Bunun nasıl yapılacağını sormanın gereği yok. CHP tarafından yerle yeksan edilmiş bir eseri biz yeniden kazandırıyoruz” dedi.
Taksim’de aslında meselenin AVM ve Gezi Parkı olmadığını dile getiren Erdoğan, “Bir İstinye Park gibi bir şey oraya yapılabilir mi? Şehir Müzesi olayını telaffuz ettik biz” diye konuştu.

İstanbul’da bir şehir müzesi olmadığını belirten Erdoğan, “Bunun dışında biz büyük bir milli kütüphane de düşünüyoruz. Rami Kışlası, milli kütüphane olacak. Şimdi bunlar buna da kıyamet koparır. Zaten şu anda Rami Kışlası diye bir şey kalmamış” dedi.

'CHP'NİN DE ONAYI VAR'

Yapılan eylemleri eleştiren Erdoğan, olması gereken demokrasi mücadelesinin sandıkta verileceğini ifade ederek, “O gün ben açıklama yaptım. Polis aşırı gitmiştir dedim. Ama dün polis bunu yapmadı. Minimize oldu iş. Göstericiler polisin araçlarını yaktılar” diye konuştu.

Taksim Gezi Parkı”ndaki proje için CHP’nin onayı olduğunu söyleyen Erdoğan, “Resmi rakamlara göre 1 Haziran’dan 2 Haziran’a kadar 89 polis aracı, 42 özel araç, 4 otobüs, 18 belediye aracı, 4 bize ait bina, 94 işyeri, 1 konut, 1 polis merkezi, çok sayıda otobüs durakları yakılıp yıkıldı. Şimdi yani ne oldu da siz bunu yapıyorsunuz? Ne oldu da bunları yapıyorsunuz? Seçim hakkınız, demokratik haklarınız mı elinizden alındı? Neden bunları yaptınız?​” diye sordu.

'TWITTER DENİLEN BİR BELA'

Her ülkenin kendine ait bir yapısının olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
“İnsanların da genlerinde olan birtakım yapıları var. Birtakım insanlar bir yere girdikleri zaman oradan çıkmayabilirler ve orayı terörize edebilirler. Burada da atılan adımlarımız var. Bir defa onların yaklaşım tarzına cevap veremeyecek durumda değildik. Ama samimi yaklaştık. Twitter denilen bir bela var. Yalanın daniskası burada. Bu sosyal medya denilen şey aslında şu anda bana göre toplumların baş belasıdır. Bu denli yalanlar, ‘Ağaçlarda sallandıracaklar’ ‘Yüz tane İslamcı Taksim’e kalaşnikoflarla saldırıyor’ filan... Şimdi siz bunları yazarsınız ve yalanlanır ama onu okumayan bunu kaçırır. Toplum bu şekilde terörize edilir. Benim partim var. Photoshoplarla cesetler yayınlıyorlar.

ONLAR 20 BİN ÇIKARDIYSA...

Ben şimdi istesem onlar Taksim’e 20 bin kişi mi çıkardı ben de 200 bin, 250 bin, 500 bin kişiyi Kazlıçeşme’ye çıkarırım. Ben de bunu yaparım. Bir partim, tabanım var. Böyle bir imkanımız, gücümüz var. Böyle bir şeyle cevap verme yoluna gitmedik. Partimin tabanı da ‘Biz bunlara karşı sessiz mi kalacağız’ diye sürekli bizi aradılar ama biz sükunet telkin ettik.”
Başbakan Erdoğan, partisinin 21.5 milyon oy aldığını dile getirerek, “Ama onlar gelip tahakküm edecekler. Böyle bir şey yok. Ben çoğunluğun azınlığa ve azınlığın çoğunluğa tahakkümüne karşıyım. Bütün alanlar yolgeçen hanı değil ki. Gösteri, yürüyüş yapabileceğin yerlerde yaparsın. Toplumun diğer katmanlarına saygı göstermeyecek misin?​” dedi.

'MİLLET GÖREV VERMEYE DEVAM ETTİĞİ SÜRECE BİZ DEVAM EDECEĞİZ'

Bu kadar ağaç, fidan diken bir iktidarın kalkıp da bu şekilde eleştirilemeyeceğini belirten Başbakan Tayyip Erdoğan, olayın tamamıyla ideolojik olduğunu savundu. Erdoğan, “AK Parti’den Büyükşehir belediyesini nasıl alabiliriz diye düşünüyorlar” derken, “Bunun mücadelesi içindeler. AK Parti’den İstanbul Büyükşehir’i almaya yönelik mücadele ediyorlar. Şahsıma yapılan hakaretlerden de asla çekinmiyorum. Burada bir sıkıntı yok. Millet görev vermeye devam ettiği sürece biz devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan, İstanbul’un AVM’ye doyduğunu vurgularken, yapılacak 3. havalimanında da büyük bir yeşil alan düşündüklerini anlattı.


KILIÇDAROĞLU: BAŞBAKAN ÖZÜR DİLESİN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, demokrasilerde en büyük gücün halk olduğunu belirterek, “Sayın başbakanın halka rağmen iktidar olunamayacağını bilmesi lazım” diyerek, Erdoğan’ı halktan özür dilemeye çağırdı.

Bakırköy Belediyesi Botanik Parkı’ndaki açılışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, eylemleri “iktidarının getirdiği baskının bir sonucudur”  şeklinde değerlendirdi. Toplumun özgürlük ve demokrasi konusunda ciddi bir tepki verdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, Başbakan’ın protestolar karşısında “Ben de 1 milyon kişiyi toplarım” şeklindeki sözlerine de “Bu da bir bölücülüktür” diye tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, “Başbakan eylem yapanların hepsini kendi karşıtı olarak görmesin. Kendi yandaşları özgürlük istemiyor mu?​” diye sordu.

CHP’nin “fırsatçılık” yapmadığını da söyleyen Kılıçdaroğlu, “Halka saygı göstermek için mitingimizi erteledik. Biz bayraklarımızı da oraya götürmedik. Ben oraya sivil bir yurttaş olarak gittim. Çünkü orada yapılan eylem halkın eylemiydi, CHP’nin eylemi değildi” dedi.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Vicdan Nöbeti’ Gezi Parkı’ndaydı

SONRAKİ HABER

Toprak: Halkın başkaldırısı AKP’yi ezdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...