10 Mayıs 2011 12:14

Ziraat Odası termik santral lobiciliği yapıyor

Temiz Ünye Çevre Platformu ilçede yapılan ‘doğal gaz çevrim santrali’ hakkında doğaya ve tarıma zararları yok diye açıklama yapan Ünye Ziraat Odası  Başkanına sert tepki gösterdi. TÜÇEP yaptığı açıklamayla genel olarak yapılan lobicilik ve rantçılığın Ünye’de de yapılmaya başlan

Ziraat Odası termik santral lobiciliği yapıyor
Paylaş

Platform adına açıklama yapan Platform Sözcüsü Mehmet Şensoy TÜÇEP olarak termik santrallerle, HES’lere karşı mücadeleye, karşı tarafın gücünü ve çapını bilerek girdiklerini belirterek “Yerli ve yabancı bu şirketlerin iş birlikçileriyle birlikte kamuoyu oluşturma araçları, basın-yayın kuruluşları,  üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, çevre, idari ve yönetsel birimler, belediyeler, muhtarlıklar vb. gibi kurumlar üzerinde etkili olabileceklerini öngörüyorduk. Hatta bunun örneklerini OMV’nin santral yapımı devam eden, Akçay’daki muhtarlık, Kozluk Belediyesi, Samsun B.Şehir Belediyesi ile ÖMÜ üzerinden yürüttükleri faaliyetlerden görmekteydik. İşte OMV’nin Ünye’de doğal gaz termik santral karşıtı yürüttüğümüz platform çalışmalarından rahatsızlık duyduğunu ve Ünye içinde santral lehine lobi çalışması  yapmak üzere atağa geçeceğini bunun için etkili basın-yayın organları  ile STK’ları tespit çalışmasına giriştiği duyumunu almıştık” dedi.

AÇIKLAMA  TALİHSİZLİK

Termik santralin faaliyetlerinden en fazla etkilenecek tarım meslek örgütü konumundaki Ziraat Odasının bu kategoriye gireceğini hiç düşünmediklerini vurgulayan Şensoy “Bunca bilimsel veriye, Türk Tabipleri Birliği, Ziraat ve Çevre Mühendisleri Odalarının çalışmaları, Dünya Sağlık Örgütünün raporlarına rağmen oda başkanının bu açıklaması tam bir talihsizliktir. Bir defa kendisi ne bir termik santral temsilcisi ne de enerji uzmanıdır. Burada tam bir termikçi lobi gibi hareket etmiştir. Bunları söyleyebilmek için bir meslek örgütü yöneticisinin aldığı duyumlarla değil, sağlam verilerle bilimsel çalışmalarla tam bir sorumluluk bilinci içerisinde hareket etmesi gerekir” diye konuştu.

Termik santrallerin zararlarının  bilinmeyen yeni bir şey olmadığını belirten Şensoy “Bu konuda yapılmış bunca bilimsel çalışmaya, birikmiş bunca yazılı ve görsel çalışmaya rağmen bir ziraat odası yöneticisinin böyle bir açıklaması  saflık değilse termikçi lobicilikten başka bir şey değildir”diye konuştu.

HALKIN RIZASINI  ALAMAYACAKLAR

Bu ve benzeri lobi faaliyetlerinin farklı ve yoğun şekillerde devam edeceğini bildiklerini dile getiren Şensoy “Bu şirketlerin bol paraları, satın alma güçleri, siyasi idari destekçileri var. Her şeye güçleri yeten bu şirketlerin tek bir şeye gücü  yetmez, o da halkın özgür iradesidir. Çünkü biliyorlar ki halkın rızasını alamazlarsa yaptıkları hiçbir şeyin kalıcılığı olamaz. Onun için her yolu deniyorlar. En etkili propaganda araçlarını devreye sokmaktan iş vaatlerine, rüşvetten zor ve tehdit, sosyal sorumluluk projeleri adı altında rant aktarmalara, etkili kişi ve kurumları satın almaya, sayısız hile, aldatma, yol ve yöntemleri devreye sokuyorlar. Fakat halkın bu haklı ve meşru mücadelesine ve sağduyusuna ipotek koyma, iradesizleştirme girişimleri sonuç vermeyecektir. Onların karşısında yaşamımızı  savunacağız, Ünyemizi ve dünyamızı onların kâr ve rantına kurban ettirmeyeceğiz. Haklı olduğumuz bu mücadelemizde Ünye ve çevresinde yaşayan halkımızı bilinçli olmaya ve bu oyunları boşa çıkarmaya davet ediyoruz” dedi. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Esad yönetimi baskıyı arttırıyor

SONRAKİ HABER

BM’den ateşkes çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...