10 Mayıs 2011 12:06

Esad yönetimi baskıyı arttırıyor

Suriye’de yedi haftadır süren gösterilere karşı, Beşar Esad liderliğindeki hükümet önlemlerini sıkılaştırıyor. Suriyeli insan hakları grupları, zırhlı araçlar eşliğinde çok sayıda askerin girdiği başkent Şam’ın kuzeyindeki Humus kentinde, çatılara keskin nişancıların konuşlandırıldığını söyledi.&

Esad yönetimi baskıyı arttırıyor
Paylaş

Ülkenin petrol rafinerilerinden birini barından Humus’un yanı sıra, güneydeki Ürdün sınırına yakın stratejik bölgelerde, ordu birliklerine takviye yapıldığı bildirildi.

Esad’ın iktidardan çekilmesi ve reform isteğiyle önceki gün Şam’da da gösteriler düzenleyen protestoculara güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu üç kişinin öldüğü aktarılırken, aralarında bir yazarın da bulunduğu çok sayıda muhalifin gözaltına alındığı öğrenildi.

AB’DEN SİLAH AMBARGOSU

Öte yandan, Avrupa Birliği (AB) Suriye’de haftalardır dinmeyen olaylar nedeniyle, Şam yönetimine silah ambargosu koydu.

AB ayrıca, Suriyeli yetkili ve rejimle ilişkili 13 kişinin AB üyesi 27 ülkeye seyahat etmesini yasakladı ve mal varlıklarını dondurdu. Birlik, 13 kişinin sivillere uygulanan baskıdan sorumlu görüldüklerini bildirdi.

AB temsilcileri cuma günü Suriyeli yetkililere vize uygulanması ve mal varlıklarının dondurulmasını önermişti, ancak tavsiyenin bütün üye ülke hükümetleri tarafından onaylanması gerektiği için kararın dün alınabildiği belirtildi.

Yaptırım uygulanacak yetkililerin adlarının bugün AB’nin resmi dergisinde yayımlanacağı kaydedildi. AB’den bir yetkili, geçen hafta yapığı açıklamada, yaptırım uygulanacak Suriyeli yetkililer arasında Devlet Başkanı Beşar Esad’ın bulunmadığını söylemişti. (DIŞ HABERLER)


ESAD’IN EŞİ KAÇTI MI?

Suriye’deki ayaklanma sekizinci haftasına girerken, yeni iddialar ortaya atılıyor. İngiliz Daily Mail gazetesi, isyanın başlamasından itibaren kamuoyu önüne çıkmayan Esma Esad’ın Londra’ya kaçtığını iddia etti.

Londra’daki Arap diplomatlara dayandırılan habere göre Esma Esad iki-üç haftadır Londra’da bulunuyor ve ülkesine gitmeyi reddediyor. Kendisi de İngiltere doğumlu olan Esad’ın Londra’da lüks bir dairede yaşadığı ve masraflarının Beşar Esad’ın yurtdışına kaçırdığı 40 milyar Sterlinlik servetinden karşılandığı da haberde yer verilen bir başka iddia.
Haberde ayrıca Esma Esad’ın kaldığı konutun önünde diplomatik plakalı bir Mercedes’in bulunduğu da bildirildi.
İngiltere’de bulunan bir Arap diplomat da ülkesinde yaşananlardan sonra Esma Esad’ın “olabilecek en kısa zamanda ülkeden ayrılması” konusunda uyarıldığını ve Esma Esad’ın ilk reaksiyonunun da aile bağları nedeniyle Londra’ya gitmek olduğunu söyledi.

Daha önce Sunday Times gazetesi, Esma Esad’ın akan kanın durması için Beşar Esad’ın akrabaları ve yakın dostlarından oluşan tutucu yöneticilerle tartıştığını ve zar zor ikna edildiğini yazmıştı.


270 SURİYELİ TÜRKİYE'YE SIĞINDI

Türkiye, Suriye’de bir süredir devam eden olaylardan dolayı patlak verebilecek olası bir mülteci dalgasına hazırlanıyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye sınırına gelerek sığınma talebinde bulunan 270 Suriye vatandaşı Hatay yakınlarındaki Yayladağı kasabasındaki Kızılay kampına yerleştirildi.

Lazkiyeli bir sığınmacı şunları söyledi: “Gizli servis elemanları ve diğer paralı askerler gösteri yaptığımız yerlere geldi. Bize saldırı, üzerimize ateş açtılar. Bazılarımızı öldürdüler. Şükür ki şehirden kaçabildik. Ama öğrendiğimiz kadarıyla tutuklananlar hapishanede vurulmuş.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Japonya, nükleerde geri adım atıyor

SONRAKİ HABER

Ziraat Odası termik santral lobiciliği yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...