02 Haziran 2013 05:35

Nakış işçisinden grev motifi

Uzun çalışma sürelerine, sigortasız çalışmaya, düşük ücrete ve sağlıksız koşullara isyan eden nakış işçileri iş bıraktı. Cumartesi günü tam gün mesai yapılmasına da tepki gösteren işçiler, talepleri karşılanana kadar her hafta cumartesi günü saat 14.00’te iş bırakacak.Yenibosna, Bağc

Nakış işçisinden grev motifi
Paylaş

Yenibosna, Bağcılar, Güneşli, Güngören, Çağlayan, Ataşehir, Esenyurt ve Beylikdüzü’nde çalışan 2 bini aşkın nakış işçisi, dün iş bırakarak Karadeniz Parkı’nda eylem yaptı.

“İş, ekmek, özgürlük”, “Köle değil işçiyiz birlikte güçlüyüz”, “Cumartesi günü evimizdeyiz” sloganları atan işçilerin eyleminde coşku ve heyecan hâkimdi. İşçiler işyerleri adına hazırladıkları “tam destek” yazılı pankartlarla eyleme katıldı. Eyleme bazı nakış atölyelerinin sahipleri de destek verdi.

Nakış işçileri adına konuşan Ömer Ekin, şunları söyledi: “Bu iş kolunda sigortasız işçi çalıştırmak kural haline gelmiştir. Sigortası olanların primleri de aldığımız ücret üzerinden değil, asgari ücret üzerinden yatırılmaktadır. Havasız atölyelerde kumaş ve iplik tozlarını soluyan arkadaşlarımız hastalandığında ne yapacağını, iş yerinde yolda bir kazayla karşılaştığında nasıl tedavi olacağını düşünemeyecek kadar sağlığını ve geleceğini tehlikeye sokmuş durumda. Çünkü patronlar bizlere sakin kafayla düşünecek zaman bırakmıyorlar. 12 saat 7 gün robot gibi çalışıyoruz. Kanun, adalet ve vicdan bizim işyerlerimize uğramıyor.”

İş Kanunu’na göre günlük çalışma süresinin günde 8, haftalık 45 saat olduğunu söyleyen Ekin, nakış işçilerinin ise günde 12 saat çalışmaya mecbur bırakıldığını kaydetti. Aileleriyle geçirecek zamanları bile olmadığını, cenazelere, düğünlere gidemediklerini ifade eden Ekin, “Daha da kötüsü gece gündüz demeden çalışıyoruz ama karnımız bile doymuyor. Aldığımız ücret çalıştığımız 12 saatin karşılığı olmadığı gibi hiçbir iş garantimiz de yok. İşler azalınca işten atılıyor ya da kaçak işçiler karşımıza çıkarılıyor” dedi. Artık nakış işçilerinin uyandığını, hakları için birleştiğini söyleyen Ekin, “Bundan sonra tek kanun patronun iki dudağı arasında değildir” diye konuştu.

Ömer Ekin, nakış işçilerinin taleplerini şöyle sıraladı: Günde 12 saat, haftada 72 saat vardiyalı çalıştığımız için cumartesi gece vardiyası kalksın, saat 13.00’te paydos olsun. Sigortasız işçi çalıştırılmasın. Resmi tatillerde ve fazla mesailerde yüzde 100 zam yapılsın. Her yılbaşında ücretlere zam yapılsın.

Bu taleplerle günlerdir yürüttükleri mücadelenin sonucunda işten atılan arkadaşlarının olduğunu, ancak bu durumun kimseyi korkutmadığını söyleyen Ekin, “Boynu bükük ve baş eğen nakış işçisi dönemi bitmiş yerine talepleri için birleşmiş nakış işçileri gelmiştir” dedi.

CUMARTESİ ÇALIŞMAK YOK!

Nakış işçilerinden Veysel Ekinci ise yıllarca köle gibi çalıştıklarını ne haklarını alabildiklerini ne de insan gibi yaşayabildiklerini kaydetti. 5 Mayısta başlayan örgütlenme çalışmalarının her geçen gün daha da güçlendiğini anlatan Ekinci, kararlılıklarını dile getirdi: “Bütün işyerlerini tek tek gezerek ördüğümüz mücadelemizi bugünden sonra da haklarımızı alana kadar devam ettireceğiz. Sigorta, sosyal hak, cumartesi tatili ve insanca yaşam istiyoruz.” İşçilerden Rıfat Oğuz da arkadaşlarına şöyle seslendi: “Bugüne kadar haklarımız gasbedildi. Ama artık haklarımızı savunacağız. Bundan sonra cumartesi günü çalışmak yok. Birlik ve beraberliğimizi koruduğumuz sürece kazanan biz olacağız.”


PATRONLAR KOMİTEYLE  GÖRÜŞECEK

Eylem sırasında kürsüden, patronlar ile Nakış İşçileri Komitesi’nin hafta içinde bir görüşme yapacağı duyuruldu. Duyuru eylemdeki işçiler tarafından coşkuyla karşılandı. Nakış işçileri görüşmede talepleri kabul edilmezse bir hafta sürecek bir greve hazırlanacakları mesajını da verdi.


LEVENT TÜZEL: HERKESE DERS OLACAK

Nakış işçilerinin eylemine katılarak destek veren Emek Partisi Eski Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, işçilerin taleplerini hem Meclise taşıyacağını hem de bakanlara ileteceğini belirtti.

Levent Tüzel, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Buradaki bütün herkesin haklarının arkasında duracağını ve mücadeleye devam edeceğine inanıyorum. Bugün hiçbir işyerinde kurallara uygun çalışma yok. Anayasada sendika hakkı var ama bu haklar hep kağıtta kalıyor. Bugün ülkemizde yasalara uymayan bir sermaye sınıfı ve onları koruyan bir hükümet var. Patronlar ellerinden gelse işçileri sigortasız, haftada 7 gün, karın tokluğuna çalıştıracak. Kazanmak için tek çıkış yolumuz hiçbir ayrılığa fırsat vermeden sınıf kardeşliğini göstererek mücadele etmek. Bu mücadele herkese ders olacak.”

EMEP Genel Merkez Yöneticisi ve TÜMTİS eski Genel Başkanı Sabri Topçu da sermaye iktidarına karşı kazanmanın tek yolunun birlikten geçtiğini kaydetti. Nakış işçilerinin meşru ve haklı taleplerle harekete geçtiğini ifade eden Topçu, “Sendikaların size ilgi göstermediğini söylüyorsunuz. Artık sizin gibi mücadele eden işçiler fiili sendikacılığı başlatacak ve tüm işçi sınıfına örnek olacak” diye konuştu.


İŞÇİLER ATILIYOR, ONLARIN YERİNE SURİYELİ MÜLTECİLER UCUZ İŞ GÜCÜ OLARAK SÖMÜRÜLÜYOR

İşçilerin eylemlerine bazı nakış patronları destek verirken bazıları ise işçileri işten atmaya devam ediyor. Yılmaz Nakış’ta çalışan 6 işçi yapılan eyleme katılacaklarını söylediği ve patrondan cumartesi günü tatil istediği için işten atıldı.

Patronun taleplerini kabul etmeyerek ‘beğenmeyen çıkar gider’ dediğini aktaran işçiler, taleplerinde ısrar ettiklerinde ise patronun kendilerini kovduğunu belirtti. İşçiler, kendilerinin yerine Suriyeli mülteci işçilerin çalıştırıldığını söyledi.

(İstanbul/EVRENSEL)


ÖNCEKİ HABER

Barışın yüzü soğuk buralarda

SONRAKİ HABER

Senden büyük halk var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...