10 Mayıs 2011 11:11

Çiçek’ten Demirtaş’a dair ‘niyet okuması’

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “Türkiye coğrafî olarak büyük, tek başbakanla yönetilemez” diyen Eski BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a yanıt verdi. sert çıktı. Çiçek, bu açıklamaların, BDP’nin demokratik özerklik projesi ve federasyon ile ilgili zihin altında

Çiçek’ten Demirtaş’a dair ‘niyet okuması’
Paylaş

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “Türkiye coğrafî olarak büyük, tek başbakanla yönetilemez” diyen Eski BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a yanıt verdi. sert çıktı. Çiçek, bu açıklamaların, BDP’nin demokratik özerklik projesi ve federasyon ile ilgili zihin altındaki düşüncelerini ortaya koyduğunu savunarak, “Anayasamız, Türkiye Cumhuriyeti devletinin üniter devlet olduğunu ifade ediyor. Doğru olan da odur. Biz bunları kabul edemeyiz.” dedi.
Demirtaş önceki gün, “Türkiye, coğrafî ve nüfus olarak büyük bir ülke, tek bir merkezden, tek bir başbakanla yönetilemez.” demişti. Bağımsız aday olduğu Hakkari’de seçim çalışmalarını yürüten Demirtaş, Ankara’nın Hakkari’ye uzak olduğunu belirterek, şöyle konuşmuştu: “Buradan Ankara’nın bürokrasisini aşmak neredeyse imkansız hale gelmiş. O yüzden biz diyoruz ki il genel meclislerine, bölge meclislerine yetki verilsin. Buradaki yatırımcı, buradaki işini, il genel meclisi ve bölge meclisi ile çözsün. Bu yüzden bizim önerdiğimiz demokratik özerklik yönetim modeli, aslında bütün bu sorunların çözümüdür. Her şey Ankara’dan yönetilemez.”

Ankara’da Türkiye’nin en büyük mobilya bölgesi olan sitelerde esnafı ziyaret eden Çiçek, gündeme ilişkin Cihan Haber Ajansı muhabirinin sorularını cevapladı. Çiçek, Demirtaş’ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine “Bu siyasi görüş Türkiye’deki adım adım kendi düşüncesi ve planını ne ise bunu açıklamaya çalışıyor. Toplumu ısındıra ısındıra yapıyorlar. Türkiye’de her şey tartışılıyor. Türkiye’de fikir özgürlüğü yoktur diyenlere ben de diyorum; yahu özgürlük yoktur diyorsunuz da konuşulmadık ne konu kaldı?​” diye sordu.

Çiçek, sözlerine şöyle devam etti: “Aslında bu federal yapıyı arz eden görüştür. Biz bunları kabul edemeyiz. Çünkü bizim anayasamız Türkiye Cumhuriyeti devletinin üniter devlet olduğunu ifade ediyor. Doğru olan da odur. Federasyon, federal devlet lafların arkasında başka şeyler var, başka niyetler var. Demokratik özerklik laflarının arkasında başka niyetlerin olduğunu düşünüyorum.” (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Tuncel, eğitimcilerle buluştu

SONRAKİ HABER

‘Her kapıyı çalacağız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...