31 Mayıs 2013 10:19

Türk Metal anlaştı, işçi tepkili

Türk Metal Sendikası, metal patronlarıyla anlaştı. MESS’le dün gece varılan anlaşmaya göre işçi ücretlerine 20 kuruş iyileştirme ve yüzde 7 zam yapılacak. Beklentileri karşılanmayan işçiler ise anlaşmaya tepkili.Türk Metal, sözleşme sürecinin başında MESS’e verdiği taslakta 40 kuruş iyileştirme ve yü

Türk Metal anlaştı, işçi tepkili
Paylaş

Türk Metal, sözleşme sürecinin başında MESS’e verdiği taslakta 40 kuruş iyileştirme ve yüzde 18 zam talep etmişti. Yüzde 18’i bile yetersiz bulan metal işçileri, tepkilerini kitlesel olarak göstermiş, sendikalarına “en azından bundan geri atma” uyarısında bulunmuşlardı. Şimdi Türk Metal’in greve hazırlanan işçilerin bu uyarısını da dikkate almamış olması fabrikalarda homurdanmalara neden oluyor.

‘BİZ GREVE HAZIRDIK’

Bursa’da fabrikalarda yaptıkları eylemlerle greve hazır olduklarını gösteren metal işçileri, Türk Metal’in yine hayal kırıklığına yol açtığını söyledi. Oyak Renault’tan genç bir işçi, “İşyerinde bu kez bizi iyi bir sözleşme yapacaklarına inandırdılar, ancak yine ihanet ettiler. Benim örneğin saat ücretim 4.70, alınan zamlar ve iyileştirmelerin sonucunda maaşım 1200 liraya çıkacak. Saat ücreti 10 lira olan bir işçi de yüzde 7 aldığı için ücretlerinde yapılan artış bizim iki katımız fazla olacak. Hani aradaki farkı kapatacaklardı?​” dedi.

10 yıldır Renault’ta çalışan başka bir işçi ise “Ben bu sendikadan daha fazla bir şey beklemiyordum. Arkadaşlarla bütün eylemlere gittik ve bize söz verdiler. Genel Başkan Pevrul Kavlak, Bursa mitinginde ‘sizin bu kararlılığınız sürdükçe bu kavgadan dönen alçaktır’ dedi. Attıkları imza ortada! Biz grevi göze almıştık ama sendika göze alamadı. Bizleri 9 ay bekletip kendilerinden bekleneni yaptılar” diye konuştu.

Coşkunöz’de çalışan bir işçi ise yeni işe girenler cephesinde bir memnuniyet oluştuğunu ancak büyük çoğunluğun memnun olmadığını belirterek, “Eylemler boşuna mı yapıldı?​” diye sordu.

‘YİNE YAPTILAR...’

Ankara Türk Traktör fabrikasında çalışan metal işçileri de, sabah işyeri temsilcisi anlaşmayı aktarınca, “Yine yapacaklarını yaptılar” diyerek Türk Metal Sendikası’na tepki gösterdi. İşçiler, “Yüzde 18 ile masaya oturdu sendika, daha altına imza atabilir diye düşünüyorduk ama bu kadarını beklemiyorduk. En azından yüzde12-13’e imza atarlar diye düşünüyorduk. Sonuç bizim için hüsran oldu” dedi.


TÜRK METAL BİR KEZ DAHA ÜYESİNİN İSTEKLERİNE KULAKLARINI TIKADI

Bütün gün görüşmeden çıkan sonucu bekleyen ve gece saat 02.00 sularında sendikanın internet sitesinden sonucu öğrenen Ford Otosan işçileri, anlaşmayı “Tam bir fiyasko” olarak değerlendirdi. Yüzde 18’lik zam teklifinin altına düşülmemesini istediklerini ama taleplerinin bir kez daha görmezden gelindiğini söyleyen Ford Otosan işçileri, sendikaya karşı güvensizliğin kat be kat arttığını dile getirdiler.

Saat ücreti 6,31’den fazla olan bir Ford Otosan işçisi, bu anlaşmayla saat ücretine sadece yüzde 7’lik bir artış olacağını belirterek, şunları söyledi: “Bir de sitede metal işçisinin zaferi diyorlar, bu mudur zafer? İstediğin rakamın yarısına bile imza atmamışsın buna da zafer diyorsun. Fabrikada herkes diyor ki, biz bu kadar eylemi boşuna mı yaptık! 10 aydır bunun için mi bekliyoruz? Borç gırtlağa dayanmış, kimse yüzde 7’ye sevinmemizi beklemesin.”

HAKKIMI HELAL ETMİYORUM

Ford’da 5 yıldır çalışan başka bir işçi de tepkisini “Ben kirada oturuyorum. 450 lira kira veriyorum, ev sahibi bu ay kiraya artış yapacak. Aylardır bu zammı bekliyorduk ne oldu yine hayal kırıklığı. Ben ne yapacağım şimdi. Eşim de çalışmıyor. 1100 lira maaşla bunca masrafın altından nasıl kalkacağım? Ne diyeyim hakkımı helal etmiyorum” sözleriyle dile getirdi. Sözleşme ile işe yeni giren işçilerin bir nebze olsun yüzünün güldüğünü kaydeden 9 yıllık başka bir işçi ise şunları anlattı: “Saat ücreti 4,64’ün altında olanlar bu rakama çekilmiş. Saat ücreti 6,31’e kadar olanlara 20 kuruşluk iyileştirme yapılmış. Taslakta iyileştirme 5,50’ye kadardı. Benim saat ücretim 5,60 taslağa göre iyileştirme alamayacaktım. Şimdi 6,31’e kadar olanlara 20 kuruş almışlar. Tamam, güzel de yeter mi yetmez. Saat ücretine yüzde 18 zam istiyorduk ne oldu yüzde 7 alındı. Benim iki küçük çocuğum var, evim kira. 20 kuruş alsam ne, yüzde 7 alsam ne? Bu zam çok düşük. Herkes de böyle düşünüyor ve tepkili.”

“Yine dağ fare doğurdu” diyen 7 yıllık başka bir Ford Otosan işçisinin değerlendirmesi de şöyle: “Biz de sendika değişti diye düşünmeye başlamıştık. Eylemler, görüşmenin an be an tüm işçilerle paylaşılması... Görüşmeden bir gün önce Pevrul Kavlak bir televizyon programına katıldı. Programda söylediklerinden zaten bu işin böyle biteceğini anlamıştık. Ama yine dedik ki belki işçilerin sorduğu sorulardan, yaptığı yorumlardan eylemlerdeki halinden bir sonuç çıkarır. Yine olmadı! Türk Metal bir kez daha işçisinin isteklerine kulaklarını tıkadı.”


BİRLEŞİK METAL: İŞBİRLİKÇİLER HİÇ DEĞİŞMEMİŞ

Türk Metal Sendikasının sözleşmeyi imzalamasının ardından İnternet sitesinden bir açıklama yapan Birleşik Metal-İş, “Şeffaf olacağız, kurullarımıza, tabanımıza danışacağız demişler, kimseye sormadan imza atmışlardır. İmzalanan sözleşmeye gelince: yine sözleşmenin detaylarını açıklayamıyorlar. Ama görünen o ki, tekliflerinde olmayan düzenlemeleri imzalamışlar. Açıkladıkları rakamlara göre tekliflerinde olmayan bir tamamlama sistemi uygulamak zorunda kalmışlar, 4.64 TL’nin altındaki ücretleri 4.64 TL’ye yükseltip, daha sonra yine tekliflerinde olmadığı halde 6.31 TL’ye kadar 20 kuruş iyileştirme yapmak zorunda kalmışlardır. Türk Metal’in metal işçisinin taleplerini dikkate almaz tavrı anlaşılan MESS’i bile rahatsız etmiş, teklifte olmayan rakamlar sözleşmeye girmiştir. Bu Birleşik Metal-İş’in sürekli gündemde tuttuğu 2000 sonrası işe giren işçilerin ücretlerinde iyileştirme yapılmalı talebinin sonucudur. Zorunda kalmışlardır çünkü teklifi hazırlarken dikkate almadıkları büyük çoğunluğun tepkisinden çekinmişler, Birleşik Metal İş’in teklifi altında ezilmişlerdir. Yine tekliflerinde olmayıp da dikkate almak zorunda kaldıkları bir başka nokta 2. Altı ay için yüzde 5.82 olan enflasyonun üzerinde yüzde 7 oranında ücret zammını kabul etmişlerdir. Bu oran Birleşik Metal İş’in metal işçilerinin ortak mücadele talepleri olarak öne çıkardığı ‘Enflasyona endeksli zamma son’ talebinin sonucudur” denildi.


İMZALANAN SÖZLEŞMENİN AYRINTILARI

Varılan anlaşmaya göre metal işçilerinin ücretlerine şu oranlarda zam yapıldı: “Sözleşmenin imza tarihinden önce iş yerinde saat ücreti 4,64 TL altında çalışanların saat ücretleri öncelikle 4.64 TL yükseltildi. Daha sonra saat ücretleri 6.31 TL’nin atında olan çalışanlara saat ücreti  6.31 TL’yi geçmemek üzere 20 kuruş eklenecektir. Bu yükseltme ve çekme eklemesinden sonra ilk altı ay zammı olarak herkesin almakta olduğu saat ücretlerine yüzde 7 oranında zam yapıldı. Sözleşmenin ikinci altı ayında ise 5.82 olarak belirlenen enflasyona yüzde 1,18 eklenerek yüzde 7 zam alındı. Sözleşmenin 3. ve 4. altı aylarında ise ücretler enflasyon oranında artırılacaktır.”  (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Munzur’da doğa katliamına yasal kılıf!

SONRAKİ HABER

Bekaert’te işçiler iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...