31 Mayıs 2013 12:09

Lokumcu anmasından Taksim'e selam

AKP’nin 31 Mayıs 2011 günü yaptığı seçim mitinginde sıkılan biber gazıyla katledilen Metin Lokumcu, ölümünün 2. yılında Hopa’da anıldı. Yüzlerce kişi AKP Hükümeti’nin öldürücü nitelikteki gaz bombalarıyla halkın canına kastettiğini belirterek, “Başka metinler ölmesin diye mü

Lokumcu anmasından Taksim'e selam
Paylaş

Hopa Çay Fabrikası önünde toplanan yüzlerce kişi “Metin Lokumcu onurumuzdur” pankartı arkasında yürüdü. Emekli bir öğretmen olan ve deresine, suyuna sahip çıktığı için öldürülen Metin Lokumcu’ya sahip çıkan yüzlerce kişi Lokumcu’nun siluetinin bulunduğu tişörtleri giydi, Lokumcu fotoğrafları taşıdı. Katılımcılar hep bir ağızdan “hepimiz birer Metin’iz” dedi. Yürüyüşe, TMMOB ve bağlı odalar ile KESK ve bağlı sendikaların başkan ve yöneticileri, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, ESP Genel Başkan Yardımcısı Alp Altınörs, Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Samut Karabulut ile EMEP ilçe yöneticileri katıldı. Yürüyüşte sık sık , “Katil Devlet Hesap Verecek”, “Derene, suyuna, onuruna sahip çık”  sloganları atıldı.

Yürüyüşün ardından Hopa Meydanı’nda bir anma programı düzenlendi. Şair Mehmet Özer’in şiirleriyle ve sunumuyla destek verdiği program, saygı duruşuyla başladı.

LOKUMCU AİLESİ: BİZ BU TAZMİNATI KABUL ETMİYORUZ

Programda ilk sözü Lokumcu ailesi adına Mete Lokumcu aldı. Taksim Gezi Parkı’nda direnenlere Metin Lokumcu’nun selamını gönderen Mete Lokumcu, AKP hükümetinin herkesin canına kastederek gaz bombalarıyla her muhalif tepkiye saldırdığını söyledi. Lokumcu, başka Metinler ölmesin diye mücadele etmenin önemli olduğunu vurguladı. Abisinin tazminat davasında İçişleri Bakanlığı’nın savunmasında geçen “hem eylem yapacaksın hem tazminat isteyeceksin” ifadelerini hatırlatan Lokumcu, “Biz bu tazminatı da kabul etmiyoruz, Başbakan ve ordusuna bağışlıyoruz. Haramilerin sofrasından biz yemek yemeyiz. Aslanlar, sırtlanlar çakallardan hakkını almadan ölmez” dedi.

‘AKP’NİN HİÇBİR BASKISI EŞKIYALARI SİNDİREMEDİ’

Metin Lokumcu’nun Anıt Mezarı’nı yapan TMMOB'ye bağlı MMO, İMO, EMO, HKMO ve MO adına ortak açıklamayı MMO Genel Sekreteri Ercümet Çervatoğlu yaptı. Çervatoğlu, Lokumcu’nun öldürülmesinin AKP iktidarının baskıcı, yasakçı ve faşizan uygulamalarının bir sonucu olduğunu ifade etti. Çayına, toprağına, suyuna sahip çıkan Hopa halkının ve Metin Lokumcu’nun Başbakan tarafından “eşkıya” ilan ettiğine değinen Çervatoğlu, yürütülen soruşturmaların, tutuklamaların, haksız yargılamaların da Lokumcu’nun dostlarını, yoldaşlarını ve Hopa ve Karadeniz halkını sindiremediğine vurgu yaptı.

HES’LERE KARŞI MÜCADELEDE YAŞAYACAK

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı da, Metin Lokumcu’nun AKP’nin tekelci iktidarını kurma yolunda en yoğun çabaların sarf edildiği bir dönemde katledildiğini söyledi. Soğancı, AKP’nin faşizan ve baskıcı saldırılarına karşı birleşik mücadelenin önemine vurgu yaptı.  Derelerin Kardeşliği Platformu’ndan Kamil Ustabaş da, Lokumcu’nun izinden gitmenin derelere kurulan HES’lere karşı çıkmaktan geçtiğini söyledi. Bu mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Ustabaş, Metinlerin çoğalarak deresine, suyuna ve onuruna sahip çıkacağını ifade etti. Lokumcu’nun dostları ve kitle örgütleri temsilcileri de konuşarak, Lokumcu’yu andı.  Etkinlikler kapsamında Lokumcu’nun köyüne anıt dikildi. TMMOB’a bağlı odaların düzenlediği yarışma sonucu hazırlanan anıtmezarın açılışına da yüzlerce Hopalı katıldı. (Artvin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İmam hatip değil ilkokul istiyorlar

SONRAKİ HABER

Kılıç: Hayat tarzına müdahale vicdanları yorar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...