Üstün Akmen’e hemşehrilik beratı
Üstün Akmen’e beratını veren Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, yapılan törendeki konuşmasında Akmen’in gerek köşe yazılarında, gerekse televizyon programlarında Ordu’nun bir kültür ve sanat kenti olduğunu her keresinde ısrarla vurguladığını ve bu tutumun Belediye Meclisi’nin takdirine mazhar olduğunu söyledi. Üstün Akmen’in sevecenlik ve yardımseverliğiyle de Orduluların gönlünde taht kurduğunu söyleyen Seyit Torun, Üstün Akmen’e Ordu halkı adına teşekkür ve minnet duygularını sundu.
Ordu Belediye Meclisinin oy birliği ile aldığı karar sonrasında, Fahri Hemşerilik Beratı verilmesi kararlaştırılan Üstün Akmen, beratını Başkan Seyit Torun’un elinden aldı.
Uluslararası Ordu Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali nedeniyle Ordu’ya gelen Üstün Akmen’e beratını verirken duygularını ifade eden Başkan Seyit Torun, sözlerini şöyle sürdürdü: “O sadece yazılarıyla değil, dostluğuyla, bize gösterdiği o sevecenliğiyle gönlümüzde taht kurdu. Tiyatro Festivalimizi düzenlediğimiz günden, bu güne kadar bizleri hiç yalnız bırakmayan, bir Ordu sevdalısı, bir Ordu gönüllüsü Üstün Akmen. Artık gerçekten bir Ordulu kendisi. Biz bunu sadece tescilledik. Onun bizim kadar Ordu’yu sevdiğini, bizim kadar Ordu’yla ilgili olduğunu her ortamda gördük. Ben çok değerli Belediye Meclis Üyelerime teşekkür ediyorum. Onlarında onayıyla, kendisine fahri hemşerilik beratı takdir edildi.”
‘EŞİMLE ARTIK EŞİT SEVİYEDEYİM’
Üstün Akmen ise, yaptığı konuşmada eşinin baba tarafından Karadenizli olduğuna dikkat çekerek: “36 yıllık evlilik hayatımda hep Karadenizli üstünlüğü altında yaşadım. Şimdi artık karım ile eşit seviyedeyim. Ordulu olmaktan bu açıdan da ayrıca mutluyum” dedi.
ÜSTÜN AKMEN KİMDİR?
1943 yılında İstanbul’da doğdu. Şişli 19 Mayıs İlkokulu’nu, İtalyan Lisesi ve Ticaret Okulu’nu, İstanbul İktisat Fakültesi’ni bitirdi. 1960’lı yıllarda Atilla Berkan, Şerif Yüzbaşıoğlu ve Ergun Özer orkestralarında profesyonel şarkıcılık yaptı, ağırlığı İtalyan müziğinden oluşan repertuvarıyla ve TRT İstanbul Radyosu’ndaki haftalık emisyon ile İTÜ’nün canlı yayımlanan TV programlarıyla ün yaptı. 1969 -1970 yıllarında Koç Grubu şirketlerinden Koçtaş Ticaret A.Ş.’de çalıştı. 1971 yılında aynı grubun o yıl yeni kurulan Ram Dış Ticaret A.Ş.’ne Mali ve İdari İşler Müdürü olarak atandı. 1984 yılında Tekfen Dış Ticaret A.Ş.’ne Genel Müdür Yardımcısı olarak geçti.
1995 yılında Cumhuriyet Gazetesi bünyesinde kurulan Medya Tanıtım, Dağıtım, Geliştirme A.Ş.’nin paydaşı, Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü oldu. 1997’de Cumhuriyet Gazetesi Genel Müdürlüğünü ve Cumhuriyet Kitap Kulübü’nün Başkanlığını, bu arada da “Cumhuriyet Kitapları”nın Genel Yayın Yönetmenliğini üstlendi. 2001 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nden ayrıldı, bir yılı aşkın bir süre İstanbul Şehir Tiyatroları’nda Medya ve İzleyici Koordinatörü, Genel Yayınlar Yönetmeni olarak çalışma yaşamını sürdürdü.
Akmen, bir süre de Can Yayınları’nın Genel Müdürlüğünü yaptı.
Üstün Akmen, 1961 yılından bu yana yazmakta. Önce “Evrim”, “Dönem”, “Yeni Ufuklar”, “Yeni İnsan”, “Yeni Dergi”, “A” gibi dergilerde öykü, poeme-prose, ve denemeleri yayımlandı. Sonra “Soyut”ta göründü. Biçimde serbestlik, düş gücü ve özgür bir anlayışı benimsedi. 1970’li ve 1980’li yıllarda, ekonomi dergilerinde, “Milliyet”, “Güneş” gazetelerinde yayımlanan Türk ekonomisi, dış ticaret, vergicilik konularındaki inceleme yazılarına kendi deyimiyle “edebiyat bulaştırdı”. Mart 2012 tarihine kadar “tiyatro...tiyatro” dergisinin her sayısında eleştirileri yayımlandı. Uzun yıllar, Milano’da yayınlanan ünlü sahne sanatları dergisi “Il Sipario”da İstanbul’da sahnelenen opera-bale-tiyatro eserlerini tanıttı ve eleştiri yazıları yazdı. Haziran 2009’da Centro Sperimentale Teatrale’in davetlisi olarak Napoli’de biri “Tiyatroda Eleştiri”, diğeri “Günümüz Dünya Tiyatrosu” konularında iki panele, ayrıca “Tiyatro Sanatında Kültürlerarasılık, Kültürler Etkisinde Oyunculuk” üzerine düzenlenen bir de sempozyuma katıldı.
Üstün Akmen’in tiyatro eleştirileri gazetemizdeki “Gözlemevi” köşesinde 7 yıldan bu yana yayınlanmakta. (Ordu/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et