10 Mayıs 2011 09:43

Kürt siyasetçiler açlık grevinde

Aralarında BDP’li 12 belediye başkanının da bulunduğu 104’ü tutuklu, 152 Kürt siyasetçisinin yargılanmasına bugün devam edildi. Duruşmaya bugüne kadar hiçbir talepleri kabul edilmeyen avukatlar yine katılmadı. Duruşmaya getirilen sanıklar ‘Anadilde savunma hakkının engellenmesi ve Kürtlere yönelik baskılara karşı&rsq

Kürt siyasetçiler açlık grevinde
Paylaş

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 23. duruşma için, Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde bulunan tutuklu 104 sanıktan Nizamettin Onar, Zeynel Mat, İhsan Sevitek, Abdurrahman Tanrıverdi, Adnan Bayram ve Veysi Akar bugünkü duruşmaya getirildi. Duruşma nedeniyle Diyarbakır adliyesi ve çevresinde sıkı önlemler devam etti.

SÜRESİZ AÇLIK GREVİ

Duruşmaya getirilen sanıklar ‘Anadilde savunma hakkının engellenmesi ve Kürtlere yönelik baskılara karşı’ Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ndeki 10 arkadaşlarının süresiz açlık grevi başlattıklarını duyurdu. Tutuklu sanık Nizamettin Onar duruşmada söz alarak, “Bu aşamada duruşmalara katılmamızın bir anlamı olmadığını düşünüyoruz. Kürt halkına karşı geliştirilen saldırılar karşısında 10 arkadaşımız cezaevinde süresiz açlık grevi başlattı. Anadilimizde savunma talebimiz kabul edilmediği sürece duruşmalara katılmak istemiyoruz, protesto ediyoruz” dedi.

AVUKATLARIN PROTESTOSU SÜRÜYOR

Öte yandan sanık avukatları, bir önceki duruşmada mahkemenin hiçbir taleplerini kabul etmemesini gerekçe göstererek, gerçekleştirdikleri protestolarını bugün de sürdürüp, duruşmaya katılmadı. Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, sanık avukatlarının duruşmaya katılmamasını, “Duruşma saati 09.30’da başlanacağı bildirilmesine ve saatin 10.20 olmasına rağmen sanık müdafilerinin duruşmaya mazeretsiz katılmadıkları görüldü” diyerek tutanaklara geçirdi. Mahkeme başkanı Yılmaz, cezaevindeki 80 tutuklu sanığın, mahkemelerine yaptığı başvuruda, kendilerini temsil eden avukatlarla yargılamaya devam etmek istediklerini belirten dilekçeyi de okudu.

MAHKEME “ZORLA” YENİ AVUKAT İSTİYOR

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi. Tutuklu sanıkların ‘mevcut avukatlarla devam etmek istiyoruz’ şeklindeki başvurusunun, ‘sanıkların müdafi istediği şeklinde anlaşıldığını’ belirten mahkeme heyeti, ‘Ancak tutukluların bu talebine rağmen avukatlar duruşmada hazır bulunmadığı için bir sonraki duruşmaya avukat atanmasının yapılmasına ve bunun için Diyarbakır Barosu’na yazı yazılmasına’ yani zorla yeni avukat tayin edilmesine karar vererek, duruşmayı 2 Ağustos tarihine erteledi. (Diyarbakır/EVRENSEL)


BARO: AVUKAT GÖNDERMEYECEĞİZ

ADLİYE binası önünde bir açıklama yapan Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, “Şekli bir zorunluluğu tamamlamak adına barodan istenen avukat talebini karşılamayacağız” dedi. Aktar, müvekkillerini yine savunamadıklarını belirterek, “Sanıklara ne yazık ki mahkeme tarafından savunma hakkı verilmiyor. Sanıkların kendilerini savunamadığı, hatta savunmayı bırakın duruşmada haklarını kullanamadıkları bir ortamda mesleğimize, savunma hakkına saygımızdan dolayı bizim de o salonda bir aksesuar gibi durmamızın bir anlamı yoktu” dedi.

ÖNCEKİ HABER

SGK’nın ‘Beyaz Sarayı’nı yine lağım bastı

SONRAKİ HABER

Savcı Kürtçe'ye savaş açtı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa