29 Mayıs 2013 08:53

Reyhanlı halkı tedirgin, devlet yaraları sarmıyor

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 52 yurttaşın hayatını kaybettiği bombalı saldırıların ardından bölgeye giden DİSK, KESK, TMMOB ve TTB yöneticilerinden oluşan heyet gözlem ve  değerlendirmelerini açıkladı. Heyet, patlamaların ardından bölgeye psikolojik destek götürülmediği gibi hasar gören yapıların tamiratının

Reyhanlı halkı tedirgin, devlet yaraları sarmıyor
Paylaş

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısına, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TTB İkinci Başkanı Gülriz Erişken ile TMMOB Genel Sekreteri Hakan Genç katıldı. Ortak gözlem ve değerlendirme raporunu DİSK Genel Başkanı Kani Beko okudu. Kani konuşmasına taziye ziyareti sırasında bir vatandaşın, “Bizi eskiden düğünler birleştirirdi, şimdi acı ve vahşet birleştirdi” sözüyle başladı. Reyhanlı’da ilk olarak bombalı saldırıların yaşandığı Belediye ve Postane binalarında incelemelerde bulunduklarını anlatan Beko, taziye ziyaretleri ile ailelerin acılarını paylaştıklarını söyledi.

‘HALK YENİ SALDIRILARIN GELMESİNDEN KORKUYOR’

Esnafın da ciddi zarar gördüğünü belirten Beko, katliamda ölü sayısının 52 olduğunu, yaklaşık 200 kişinin de yaralı olduğunu hatırlattı. Başta Reyhanlı olmak üzere Hatay’ın tamamında halkın oldukça tedirgin olduğunu anlatan Beko, vatandaşların yeni saldırıların geleceğinden korktuğunu ve geleceğe dair ciddi kaygılar taşıdıklarını ifade etti.

‘FİZİKİ VE PSİKOLOJİK DESTEK VERİLMİYOR’

Reyhanlı halkının ciddi bir fiziki ve psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunun altını çizen Beko, bu ihtiyaçların giderilmesine destek vermek isteyen emek ve meslek örgütlerinin katkısı için kanalların yeterince açık olmadığını dile getirdi. Reyhanlı ve Hatay halkının, AKP hükümetini mevcut Suriye politikasından vazgeçmeye çağırdığını aktaran Beko; “Reyhanlı’da ve genel olarak Hatay’da halk, bu katliamın yaşanmasında AKP hükümetinin savaşı şiddetlendirmeye yönelik Suriye politikasını sorumlu tutuyor. Halk bombaları kimin attığından öte, Suriye’deki savaşın kentlerine taşınmasının sorumlularına işaret ediyor” dedi. Patlamadan sonra binaların hasarlılık dereceleri, taşıyıcı sistemlerinin etkilenip etkilenmediği tespitlerinin dahi yaptırılmadığına vurgu yapan Beko, bina sahiplerinin devlet desteği olmadan yapılarını tamir ettirdiklerini söyledi. Beko, kontrolsüz ve tespit yapılmadan ucuz tamirat yöntemlerinin yeni facialara davetiye çıkarttığını belirtti. Beko, bu hasarların teknik tespiti yapılarak devlet tarafından eksiksiz tazmin edilmesini istedi.


UYARILARA RAĞMEN SINIRDA TEHLİKE DEVAM EDİYOR...

Taraflı yayın yapan basına tepki gösteren Kani Beko, birçok basın yayın organında ifade edilenin aksine Reyhanlı halkının tüm Suriyelilere değil, sınırdan elini kolunu sallayarak geçen, silahlı gruplara tepki gösterdiklerinin altını çizdi. Beko “Bölge halkı özellikle kent merkezlerinde dahi ellerinde silahlarla dolaşan radikal İslamcı, cihatçı grupların, para karşılığı savaşan çetelerin bölgedeki varlığına derhal son verilmesini istemektedir” diye konuştu.  

Sınırda da güvenliğin olmadığına değinen Beko, bu konu defalarca gündeme getirilmesine rağmen hükümetin adım atmamasını da eleştirdi. Beko, bölgede, Alevi ile Sünni yurttaşları birbirine düşürmeyi hedefleyen bir oyunun da oynanabileceğini fark ettiklerini de belirtti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Roboskî’de adalet 17 aydır yok!

SONRAKİ HABER

'Er Utku Kalı'ya özgürlük'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...