10 Mayıs 2011 06:51

Geylani: Hükümet seçim sürecini geriyor

BDP Eş Genel Başkanı Hamit Geylani dün akşam saatlerinde İnsan Hakları Derneğini (İHD) ziyaret ederek son yaşanan insan hakları ihlalleri ve seçim ortamının gergin bir sürece sokulmasından duydukları endişeyi dile getirdi. İHD Genel Merkezinde İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan’la birlikte açıklama yapan Geylani, Hüküme

Geylani: Hükümet seçim sürecini geriyor
Paylaş

SAVAŞIN TEK MANTIĞI ÖLÜMDÜR’

Geylani, birkaç gün önce Hakkari’de bulunduğu sırada yollarda ağır askeri silah ve araçların adeta topyekün savaş hali görüntüsü verdiğini belirtti. “Otobüsler dolusu gencecik askerler ölmeye ve öldürmeye gidiyorlar” diyen Geylani, savaşın mantığının ölümden ibaret olduğunu ifade etti. Savaşın taraflarının belli olduğunu belirten Geylani, “Dolayısıyla bu savaşı bitirenler de başlatanlar olacaktır” dedi. Geylani PKK’nin defalarca tek taraflı ateşkes ve eylemsizlik kararı ilan ettiğini, barış gruplarının geldiğini, çatışma ve şiddet ortamına son verme iradesi gösterilmesine rağmen gelinen noktanın bunun çok uzağında olduğunu kaydetti. Bu savaşın iki tarafının Türk Silahlı Kuvvetleri ve PKK olduğunu ifade eden Geylani, “Sorunun tarafları cesurca bir karar alarak bu savaşı bitirebilir” diye konuştu.

‘BDP  SEÇİME GİRSEYDİ NE YAPACAKLARDI ACABA’?

BDP’nin seçimlere bağımsız olarak girmek zorunda bırakıldığını hatırlatan Geylani, “Bundan daha büyük bir garabet olabilir mi?​” diye sordu. Geylani seçimlere girmedikleri halde AKP’nin ve Erdoğan’ın hakarete varan bütün söylemlerinin BDP üzerine olduğunu belirterek “Bir de seçimlere kendi adımızla girsek acaba ne yapacaklardı bilemiyorum” dedi. Son dönemde çatışmalı ve gergin ortamın yeniden oluşturulduğuna dikkat çeken Geylani, yine de halkın iradesinin Meclise girmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ve her tür meşru mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

CANAVARIN NEREDE DURACAĞI BELLİ DEĞİL’

Geylani’nin ardından söz alan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da bölgede yaşananların fiili OHAL olduğunu söyledi. Her gün sokaklardan, evlerden insanların toplandığını ‘ağzını açanın’ tutuklandığını belirten Türkdoğan, “Biz bu filmi defalarca gördük. Artık bu filmi izlemek istemiyoruz” dedi. Türkdoğan, çözüm çadırlarına toplam 56 kez müdahale edildiğini ve 872 kişinin gözaltına alındığını hatırlattı. Artık bölgede herhangi bir hukuktan söz edilemeyeceğini ifade eden Türkdoğan, ‘Özel Yetkili Mahkeme’ adı altında bir canavar yaratıldığını, bu canavarın nerede duracağının da belli olmadığını söyledi. Canavarı yaratanların da endişelenmeye başladığına dikkat çeken Türkdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın son açıklamalarının bunu gösterdiğini belirtti.

Açıklamaların ardından Geylani yanında getirdikleri hak ihlallerini içeren bir dosyayı Türkdoğan’a takdim etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dersim AKP ve CHP’ye dersini verecek

SONRAKİ HABER

Gölcük’te provokatörler yine iş başında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...