Bu yalanı elektrik çarpar!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız geçtiğimiz hafta Kayseri’de iş adamlarına yaptığı ziyareti sırasında, “Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında en ucuz 5 ülke arasındayız” dedi. Yıldız’ın iddiası, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından yalanlandı. Büyük bölümü AB üyesi ülkelerden oluşan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verileriyle Bakana yanıt veren EMO, Türkiye’nin elektriğin en ucuz değil en pahalı ülkeler arasında olduğunu açıkladı. EMO, Bakanı rakam oyunları ile kamuoyunu yanılttığı için eleştirdi.
‘RAKAM OYUNU YAKIŞMADI’
EMO yönetimi yaptığı açıklama ile, 2007 yılında Türkiye’nin en pahalı ülkeler arasından 11. sırada yer aldığını ancak özelleştirmelerle birlikte pahalılıkta 6 ülkeyi sollayarak, 5’incı sıraya ulaştığını belirtti. Açıklamada, “2012 verilerine göre Türkiye, 22 OECD ülkesi içinde en pahalı 5. ülke. Satın alma gücüne göre olmayan, TEDAŞ’ın da elektrik dağıtım ve tüketim istatistiklerinde yer verdiği OECD sıralamasında Türkiye, yine 22 ülke içerisinde konut kullanıcılarına kilovat saat başına 18.47 sent (dolar) fiyat üzerinden en ucuz elektrik sunan 6. ülke konumunda yer almakta. Yani satın alma gücü dikkate alınmadığında en ucuz 6’ıncı ülke görünen Türkiye, satın alma gücüne vurulduğunda en pahalı 5. ülke oluyor. AKP iktidarı döneminde elektrik fiyatları OECD ülkeleri arasında değil ucuzlamak, satın alma gücüne göre daha da pahalı hale gelmiş ve ülkemiz açısından ciddi bir enerji yoksulluğu ve yoksunluğundan söz edilmesi gereken bir döneme girilmiştir” denildi. EMO Bakan Yıldız’ın kamuoyunu yanıltan açıklaması ise, “İnsanların gerçek yaşamda karşılaştıkları sorunlara yüz çevirerek rakamların bir yüzünü kamuoyuna sunmaları, ne bir siyasetçiye ne teknik insanlar olarak görülen mühendislere ne de bilimsel verilerle uğraşan uzmanlara yakışmaz” sözleriyle eleştirildi.
ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 11’İ ELEKTRİĞE...
Net asgari ücreti 2007 yıl sonundan bu yana yüzde 84.42 artıran AKP Hükümeti, aynı dönemde konut kullanıcıları için elektrik fiyatlarına yüzde 128 zam yaptı. 4 kişilik bir ailenin aylık 230 kilovat saatlik tüketim için ödediği fatura 2007 yıl sonunda 36.4 lira iken, mayıs 2013 itibarıyla 83 liraya yükseldi. Yani 5 buçuk yıllık süre içinde özelleştirme amacıyla şirketlerin taleplerini karşılamak üzere elektrik fiyatlarına o kadar yüksek oranlı zamlar yapıldı ki, elektriğe toplamda yapılan yüzde 128’lik zam oranı aynı dönemde gerçekleşen yüzde 50.75’lik tüketici fiyatları endeksi artışını dahi katlayarak aştı. Bu zamlar sonucunda 4 kişilik bir ailenin asgari tüketimi için öngörülen 230 kilovat saatlik elektrik faturasının, net asgari ücret içindeki payı yüzde 8.67’den yüzde 10.75’e yükseldi. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et