28 Mayıs 2013 06:07

AB muhaliflere silah ambargosunu kaldırdı

Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği dışişleri bakanları, silahlı Suriye muhalefetine silah desteğinde bulunulması için bu ülkeye uygulanan ve 31 Mayısta süresi dolan ambargoyu kaldırma konusunda uzlaştı. Ancak üye devletlerin çoğunluğu Suriye'deki muhalifleri silahlandırma taraftarı değil.Halihazırdaki silahlı grupların de

AB muhaliflere silah ambargosunu kaldırdı
Paylaş

Halihazırdaki silahlı grupların desteklenmesi konusunda başından beri etkin rol alan İngiltere ve Fransa'nın bastırması sonucu ambargo 1 Haziran itibariyle kalkarken, üye ülkeler ağustos ayına kadar silah göndermeme taahhüdünde de bulundu.

AB dışişleri bakanları, Suriye'ye silah sevkiyatının sadece "sivillerin korunması" amacıyla Suriyeli Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu'na (SMDK) yapılmasında, silahların "yanlış ellere"(el-Nusra vs. gibi daha radikal gruplar kast ediliyor) geçme ihtimaline karşı gereken tedbirlerin alınmasında ve silah satışı lisanslarının tek tek çıkarılması konularında uzlaştı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, kararı 1 Ağustos'tan önce gözden geçireceklerini söyledi.

İNGİLTERE: DERHAL SİLAH GÖNDERME PLANIMIZ YOK AMA...

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, silah ambargosunun kalkmasının Beşar Esad yönetimine güçlü bir mesaj ve siyasi çözüme destek olacağını öne sürdü. Hague, Suriye'ye derhal silah gönderme planları olmadığını fakat ambargonun kalkmasının kendilerine ihtiyaç duydukları esnekliği sağladığını ifade etti.

AVUSTURYA: BİZ BİR BARIŞ HAREKETİYİZ, SAVAŞ DEĞİL

Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve İsveç gibi ülkeler muhaliflerin Avrupa ülkeleri tarafından silahlandırılmasına ülkede şiddeti artıracağı kaygısıyla karşı çıktı. Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, "Biz bir barış hareketiyiz, savaş hareketi değil" dedi.

İSVEÇ: KİMSENİN SİLAH GÖNDERME HAZIRLIĞI YOK

Ambargoyu kaldırma kararı alınsa da AB ülkelerinin çoğunluğunun Suriye'ye silah sevkiyatında bulunma konusunda heyecanlandığı söylenemez. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, AB dışişleri bakanlarının, Suriye'ye silah ambargosunu muhalifler için kaldırmasına ilişkin, "Kimseyi Suriye'ye derhal silah gönderme hazırlığı içinde görmedim" dedi.

HOLLANDA: BU KARAR RUSYA'NIN SİLAH SEVKİYATINI ARTIRIR

Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans ise Suriye'ye silah gönderip göndermeme kararının artık üye ülkelere ait olduğunu belirterek, bu aşamada hiçbir ülkenin silah sevkiyatına niyetlenmediğini kaydetti. Timmermans, muhaliflere silah sevkiyatının başlaması halinde Rusya'nın Suriye hükümetine daha çok silah göndermesinden endişe ettiğini dile getirdi.

DAVUTOĞLU DIŞ POLİTİKADA YİNE AKTİF!

Suriye'deki silahlı muhalefeti her yönden destekleyen Türkiye'nin dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu da üye ülkeleri silah ambargosunun kaldırılması konusunda ikna etmeye çalıştı.

AB bakanlarının aldığı kararın ardından, üye devletler, Suriye'ye silah gönderip göndermeyeceklerine karar verecek.

AB, Suriye'ye yönelik ambargoyu devam ettirmek için tüm AB üyesi ülkelerin oybirliğine ihtiyaç duyuyordu. 2011 yılı Mayıs ayında uygulamaya konan ambargo, Suriye hükümetinin yanı sıra Suriyeli muhalifleri de kapsıyordu. (DIŞ HABERLER)

MCCAIN'DEN 'GİZLİ' SURİYE ZİYARETİ: http://evrensel.net/news.php?id=58009

KERRY VE LAVROV SURİYE'Yİ GÖRÜŞTÜ: http://www.evrensel.net/news.php?id=58004

SINIRDA 3 LÜBNAN ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ: http://evrensel.net/news.php?id=58012

ÖNCEKİ HABER

Gezi Parkı için nöbet

SONRAKİ HABER

Kerry ve Lavrov, Suriye'yi görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...