22 Şubat 2011 13:59

Orhan Çeker hakkında suç duyurusu

“KARDEŞİM sen dekolte giyinirsen bu tür çirkinliklerle karşılaşman sürpriz olmayacaktır. Tahrik ettikten sonra sonucundan şikayet etmen makul değildir” diye açıklama yapan Selçuk Üniversitesi İlahiyat Bölüm Başkanı Prof. Orhan Çeker hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.Sultanahmet Adliyesi ön

Orhan Çeker hakkında suç duyurusu
Paylaş

Sultanahmet Adliyesi önünde bir araya gelen Çağdaş Avukatlar Grubu önce açıklama yaptı sonra da Orhan Çeker hakkında suç duyurusunda bulundu.
Adliye önünde Çağdaş Avukatlar Grubu adına açıklama yapan İlkay Bahçetepe, Orhan Çeker’in sözlerinin Habertürk isimli gazetenin internet sitesinde “Dekolte giyene tecavüz ederler” başlığı ile haber yapıldığını söyledi.
Orhan Çeker’in sözlerini tekrar okuyarak hatırlatan Bahçetepe, Çeker’in beyanları ile TCK’nın madde 216/2’de “Cinsiyet farklılığına dayanarak alenen aşağılama suçu”nu işlediğini ifade etti.

FAİLLERE CESARET VERİR

Söz konusu haberde Orhan Çeker’in kendi ölçülerine uymayan kiyafetler giyen kadınların tecavüze uğramalarının kendi suçları olduğunu, dekolte giyerlerse de tecavüzü hak edeceklerini ifade ettiğini dile getiren Bahçetepe, “tüm medeni hukuk sistemlerinde bir suç olarak tanımlanmış olan kişinin beden bütünlüğüne ve onuruna yönelmiş bu türden vahşice bir eylemi onaylayan bu ifadeler açıkça suç teşkil etmektedir. Bu nedenle TCK madde 215’i ihlal etmiştir” diye konuştu. Bir kadının tecavüze uğramasının kendi kusuru olduğu yönündeki bu tür beyanların failleri de cesaretlendireceği gibi bir de bu türden şiddetlerin toplum nezdinde meşrulaştırılmasına yol açacağını dile getiren Bahçetepe, büyük bir üniversitenin bölüm başkanı olan Orhan Çeker’in sözü dinlenen bir kişi olduğu için yaptığı bu açıklamanın TCK madde 214’e göre suç olduğunu ifade etti.
Bahçetepe, yasal unsurları oluşmuş suçun basın yoluyla işlenmesi nedeniyle de TCK 218. maddenin soruşturma kapsamında değerlendirilmesini istedi.
 

SALDIRILARA GÖZ YUMMAYACAKLAR

Kadınların yaşam hakkına, beden bütünlüğüne, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarda, faili değil de mağdur kadını suçlu gösteren erkek egemen zihniyetin tezahürü olduğunu vurgulayan Bahçetepe, bu zihniyetin özel ve kamusal alanlarda tekrar ettiğini kaydetti.
Bahçetepe, “Kadının bedeni üzerindeki özgürce tasarrufu, ataerkilliği sürekli harekete geçirmekte, saldırılar, bir gün yargıda haksız tahrik indirimi olarak başka bir gün ilahiyatçılarda vaaz olarak karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu. Devlet ve hükümetten de güç alan erkek egemenliğin kadınlara karşı her geçen gün yeni saldırılar düzenlediğine dikkat çeken Bahçetepe, bu saldırılara göz yummayacaklarını kaydetti. Bahçetepe’nin açıklamasının ardından avukatlar Orhan Çeker hakkında suç duyurusunda bulundu. (İstanbul/EVRENSEL) 


‘Orhan Çeker yargılansın’

Ankara Kadın Platformu üyesi kadınlar, Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Çeker hakkında suç duyurusunda bulundu.
Platform adına açıklama yapan Arzu Gümüş, kadına yönelik tüm şiddet türlerinin birer insan hakkı ihlali olarak değerlendirileceğini belirterek, “Kadına yönelik şiddet biçimlerinin tümü erkek egemen sistemin her gün yeniden ürettiği cinsiyet ayrımcılığının sonucudur. Kadının ne giydiği, ne dediği, nasıl davrandığı değil neye maruz kaldığı önemlidir. Hiçbir kadın maruz kaldığı şiddeti hak etmez, şiddetin sebebi, tahrik unsuru ya da örgütleyicisi olamaz” şeklinde konuştu.

“ÇEKER SUÇ İŞLEDİ; YARGI GÖREVİNİ YAPMALI”

Çeker’in açıklamalarının utanç verici ve kabul edilemez olduğunu ifade eden Gümüş, “Açıkça suç teşkil eden bu sözler tecavüzün meşrulaştırılması, tırmandırılması, çoğalması ve artması için teşvik edici değil midir? Bu sözlerle amaçlanan cinsel şiddete uğrayan kadını cezalandırma ve erkeği suçtan aklama çabası değilse nedir?​” diye sordu. Bu türden cinsiyetçi, ayrımcı, şiddeti öven ve teşvik eden söylemlere sessiz kalmayacaklarını vurgulayan basın açıklamasında, Çeker’in “Kadın cinsine yönelik ayrımcılık, halk arasında korku ve panik yaratmak amacıya tehdit, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama, suçu ve suçluyu övme, suç işlemeye ve kanunlara uymamaya tahrik” suçlarını işlediğine dikkat çekilerek, yargı mercileri görevini yapmaya davet edildi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Kentsel dönüşüme karşı belediyeye dilekçe

SONRAKİ HABER

N.Ç davası AHİM’e taşınıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...