27 Mayıs 2013 15:26

Yılların kayıpları artık karşılanmalı

MESS ile metal sendikaları arasında 120 bin işçiyi ilgilendiren grup toplu iş sözleşme görüşmelerinin üzerinden dokuz ay geçmesine rağmen sonuç alınamaması metal işçilerinin öfkesini büyütüyor. Çerkezköy’de Türk Metal Sendikası’nın örgütlü olduğu B/S/H, Arçelik Ele

Yılların kayıpları artık karşılanmalı
Paylaş
Tuncay Sağıroğlu

MESS’İN TEKLİFİ YOK HÜKMÜNDE

MESS’in teklifinin kendileriyle dalga geçmek anlamına geldiğini belirten işçiler yıllardır ücretlerinin eridiğini buna karşılık metal patronlarının rekor üstüne rekor kırdığını söylüyor. MESS’in teklif ettiği yüzde 4.6 zam önerisinin işçiler için hiçbir anlam ifade etmediği görünüyor. Her koşulda imzalanacak sözleşmenin tekliften daha yüksek olacağı beklentisi içinde olan işçiler, sadece MESS’in imzalanacak miktarı en geri düzeyde tutmak için düşük zam önerisi yaptığı fikrinde birleşiyor.

EYLEMLER SONUÇ ALICI OLMALI

Sendikanın aldığı bütün eylemlere eksiksiz katıldıklarını anlatan işçiler, artık eylemlerin işverenleri etkileyecek, rahatsız edecek bir düzeye taşınmasının gerekli olduğunu ifade ediyor. Bugün MESS ile yapılacak görüşmeden de sonuç alınmaz ise grev tarihinin hemen açıklanmasını isteyen işçiler “Daha önceki sözleşme dönemlerinde sözleşmeyi hiç konuşmadık. Hatta süreçten haberdar bile değildik. Sözleşmenin sonucunu fabrikada panoya asılan ilandan öğrendik” diyor. Şimdi ise bıçak kemiğe dayandığından bütün işçilerin TİS sürecini yakından takip ettiklerini belirtiyorlar. Yapılan eylemlerin işçileri heyecanlandırdığını, birbirlerine güvenlerini arttırdığını belirten işçiler ama bu eylemlerin artık yetersiz kaldığını sonuç almak için üretimi etkileyecek, patronların canını acıtacak eylemler yapılması gerektiğini dile getiriyor.

GREVE ÇIKILIRSA TEKLİF YÜKSELMELİ

15 yıldır Arçelik’te çalıştığını ama sosyal yardımlarla birlikte 1300 lira  maaş aldığını belirten işçi “İlk işe girdiğimde polis ile aynı maaşı alıyordum. Ama şimdi polisin yarısı kadar ancak maaş alıyorum. Bu süreçte yaşadığımız kayıplar ortada” diye ekliyor. Greve çıkılırsa sendikanın istediği zammın yükselip yükselmeyeceğini tartışan işçiler “Eğer greve çıkılacaksa bugüne kadar ki tüm kayıplarımız karşılansın” istiyor. Yıllardır yaşadıkları kayıplardan Türk Metal Sendikası’nın da sorumlu olduğuna dikkat çeken işçiler “Şimdiye kadar sendika sözleşmeleri bizden habersiz imzaladı. Bu nedenle sendikaya güvensizlik devam ediyor. Her zaman son gece sözleşmelerin imzalanmasını unutmadık” diyerek ekliyor “Yine de şu an işçiler sendikanın arkasında olduklarını yapılan eylemlere katılarak gösteriyor. Eğer sendika her sefer yaptığını bu sene de yapar ise tamamen gözden düşer.”

Bütün metal patronlarının MESS çatısı altında birleştiklerini sendikaların da birleşmesi gerektiğini savunan işçiler sendikaların bir araya gelip birlikte hareket edebileceğine ise inanmıyor. Sendikalar arasındaki rekabetin işçilere zarar verdiğini, eylemlerin ortaklaştırılmasının, sendikaların birlikte hareket etmesinin daha iyi sonuçlar çıkaracağını söyleyen işçiler bu ortaklaşmanın ancak tabanda işçilerin  zorlamasıyla mümkün olacağını dile getiriyor.

GÖZLER BURSA’DA

Grev kararı alınmış olmasına rağmen ciddi bir hazırlığın olmadığını dile getiren işçiler başta Renault olmak üzere Bursa’daki metal işçilerini yakından takip ediyor. Patronlara ve sendikaya karşı başkaldırının oradan başlayabileceğini dile getiren işçilerin, Renault işçilerine yönelik bir saygı ve beklentileri olduğu ortada. İşçiler sendikanın yüzde 18’lik teklifi ilk açıkladığında Arçelik ve Hema işçisinin sendikacıları alkışladığını ama Renault işçilerinin tepkisinden sonra buralarda da havanın hemen değiştiğini anlatıyor. (Tekirdağ/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İhmal, kâr hırsı ve kararan hayatlar

SONRAKİ HABER

Nazmiye Demirel öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...