27 Mayıs 2013 15:21

İhmal, kâr hırsı ve kararan hayatlar

Emrail Ataş isimli inşaat işçisi 8 Ağustos 2007’de Gaziantep AKP il binasının inşaatında çalışırken iş kazası geçirdi ve ağır yaralandı. Kazadan sonra yürüyemez ve kendisini ifade edemez halde olduğu için olaya şahit olan kardeşleri ile konuşuyoruz ve anlıyoruz ki kayıtlara iş kazası olarak geçen binlerce örnekte ol

İhmal, kâr hırsı ve kararan hayatlar
Paylaş
Uğur Ayçil

YİNE KÂR HIRSI

Emrail’in abisi Ekrem Ataş’ın anlattığına göre Emrail’in inşaattaki görevi asansör ile yukarıya malzeme çekmek. Çay molası verildiği sırada taşeron firma sahibi Emrail’den yanlış yapılan bir duvarı kırmasını istiyor. Kırılmak istenen duvar 5 metre yükseklikte, işçilerin duvarın ancak iş makinesiyle kırılabileceğini söylemesine rağmen kâr hırsı baskın geliyor. Ve Emrail yıkılan 5 metrelik duvarın altında kalıyor. Apar topar hastaneye kaldırılıyor, önce özel bir hastaneye, oradan da durumu ağır olduğu için üniversite hastanesine sevk ediliyor.

‘BAYGINKEN PARMAK İZİNİ ALDILAR’ İDDİASI

Üniversite hastanesinde tomografi filmleri çekiliyor, filmler aileye teslim edilmeden ‘yürüyebilir’ raporu veriliyor ve ‘boş yerimiz yok’ denilerek 25 Aralık Devlet Hastanesine gönderiliyor. Aynı gün devlet hastanesinde yoğun bakıma alınıyor ve hayati tehlikesi olduğu anlaşılıyor. Ağabey Ekrem, Emrail yoğun bakımdayken taşeron firma sahibi Mehmet Kurt’un, iki polis memuruna Emrail adına ifade verdiğini ve ifadede “Bu iş kazasından tamamen ben sorumluyum kimseden şikayetçi değilim, tüm kusur benimdir” dediğini iddia ediyor. En az bu kadar vahim olan diğer iddia ise yoğun bakımda baygın halde olan kardeşinin parmak izinin ifadenin altına basıldığı.

RUHSATI YOK MUYDU?

AKP il binası inşaatının yapımını Antep’in büyük firmalarından Kalyon İnşaat üstlenmiş ve işi bir taşeron firmaya devretmiş. İnşaatın yapım ruhsatının olmadığı ve inşaat AKP il binası olunca hiçbir denetimin yapılmadığı da diğer iddialar. Olaydan sonra Ankara’dan gelen müfettişin de Emrail’i görmeden ‘sağlıklı’ kararı verdiğini anlatıyorlar. Olayın üzerinin kapatılmak istendiğini belirten aile fertleri önemli bir ayrıntıyı da paylaşıyor; “Taşeron firma sahibi Mehmet Kurt’un abisi Ahmet Kurt AKP il encümeni.” Bunca zamana rağmen bir gelişme olmaması ve olayın üzerini kapatılmak istenmesinin ‘bu akrabalık bağıyla bir ilgisi olup olmadığı’ ise bilinmiyor!

‘ADALET İSTİYORUZ’

Emrail’in ağabey Ekrem “İşçi doğmak suç mu, bu kadar ezilmemiz mi lazım? Bizim canımız bu kadar ucuz mu? Bizim vergimizle maaş alan polisler neden bize yapılan haksızlığa kol kanat geriyor? Bizim derdimiz para değil, kimsenin parasını istemiyoruz, sadece adalet istiyoruz, kardeşimin bu duruma gelmesine sebep olanların cezalandırılmasını istiyoruz” diyor. (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’in suyu zehir akacak

SONRAKİ HABER

Yılların kayıpları artık karşılanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...