09 Mayıs 2011 13:19

Küresel köyün yoksulları arttı

Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’nın (BM-EAGÜ) dördüncüsü İstanbul’da yapılıyor. Toplantının açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, az gelişmiş ülke sayısının arttığını, dünyadaki yoksulların çoğaldığını söyledi ve ardından da bir uyarıda bulundu: “Bu

Küresel köyün yoksulları arttı
Paylaş

1971’DEN DAHA GERİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 1971 yılında 25 en az gelişmiş ülke varken bugün bu rakamın 48’e çıktığını belirterek, “Bu durum bu şekilde devam edemez ve sürdürülemez. Günde 1 dolardan daha az gelirle yaşayan 1 milyardan fazla kişi varken, uluslararası toplumun geri kalanı bu kişilerin acılarına gözlerini kapatamaz, bunları ihmal edemez. Bu çok alarm verici bir durumdur. Sadece ahlaki açıdan değil, aynı zamanda siyasi açıdan da alarm verici bir durumdur” dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, bu konferansın, en az gelişmiş ülkelerin faaliyet programıyla ilgili uygulama aşamalarının, yeni fırsatların değerlendirilmesi, araçların saptanması, en az gelişmiş ülkelerin özel ihtiyaçlarına cevap verebilmek için küresel taahhüdün bir kez daha tekrarlanması, uluslararası destek önlemlerinin aşamalarının belirlenmesini öngördüğünü ifade etti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a, uluslararası toplumun dikkatini en az gelişmiş ülkelerin karşılaştığı sorunlara çevirdiği için teşekkür eden Gül, bugün en az gelişmiş ülkelerin dünya nüfusunun neredeyse yüzde 13’ünü oluşturduğunu, ancak küresel ekonomi çıktılarının sadece yüzde 1’inin bu ülkelere gittiğini belirtti. Abdullah Gül, şunları söyledi: “Bundan da daha kötü bir şekilde, ekonomik ve sosyal anlamdaki gelişmelere rağmen en az gelişmiş ülkeler ve dünyanın geri kalanı arasındaki açık giderek daha fazlalaşmaktadır. Bu açık kendisini gelir, eğitim, çocuk mortalitesi, tarımsal üretim, ihracat performansı ve tüm diğer unsurlarda da göstermektedir. 1971 yılında 25 en az gelişmiş ülke varken bugün rakam 48’e çıkmıştır. Sadece 3 ülke bu kapsamın dışına çıkmayı başarmıştır. Bu durum, bu şekilde devam edemez ve sürdürülemez. Günde 1 dolardan daha az gelirle yaşayan 1 milyardan fazla kişi varken, uluslararası toplumun geri kalanı bu kişilerin acılarına gözlerini kapatamaz, bunları ihmal edemez. Bu çok alarm verici bir durumdur. Sadece ahlaki açıdan değil, aynı zamanda siyasi açıdan da alarm verici bir durumdur. İletişim çağındayken herkes, dünyanın diğer köşelerindeki yaşam koşullarını takip edebilmekte ve görebilmekte. En az gelişmiş ülkelerin dünyanın geri kalanından her gün uzaklaştığı gerçektir. Aslında bu kısır döngüyü kırmanın zamanın geldiğini ifade etmek lazım.”
Gül konuşmasında, neoliberal politikaların savunucuları tarafından ortaya atılan “Küresel bir köy haline gelen dünyada artık açlık, yoksulluk kalmayacak” şeklindeki iddiaların boş çıktığına ve bunun nedenlerine ise değinmedi.

KÜRESEL DENGESİZLİK ARTIYOR

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon da konferansın açılış oturumunda yaptığı konuşmada, 1971’de küresel ailenin en zayıf üyeleriyle ilgili çalışmaların gerekli olduğuna karar verildiğini anımsatarak, bugün 48 EAGÜ bulunduğunu ve bu ülkelerde yaşayan 900 milyondan fazla insanın yarıdan fazlasının günde 2 dolardan az bir gelirle yaşadığını, ekonomik, çevresel, güvenlikle ilgili sorunlardan yoğun olarak etkilendiğini vurguladı.

Toplam 15 BM barış operasyonunun 8’inin bu ülkelerde olduğunu ve son 10 yılda EAGÜ’lerin dünya göçmen nüfusunun yüzde 60’ını ürettiğini belirten Ban, dünya nüfusunun yüzde 12’sine sahip EAGÜ’lerin dünya ihracatının yüzde 1’ine sahip olduğunu ve küresel yatırımların yüzde 2’sinden azının bu ülkelere gittiğini aktardı.

2001 Brüksel Eylem Planı kabul edildikten sonra birçok az gelişmiş ülkenin değişen ortamdan yararlandığını ancak bazılarının da daha geri noktalara kaydığını söyleyen Ban, “Parçalanmış bir küresel ekonomi görüyoruz. Sahip olanlarla olmayanlar arasındaki mesafenin açıldığını görüyoruz. Ümitleri olanla olmayanlar arasındaki mesafelerin de giderek arttığını görüyoruz. Bu durum devam edemez” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Baraj suyunu saldı Çarşamba’yı sel aldı

SONRAKİ HABER

Medya haddini bilsin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...