28 Mayıs 2013 04:09

Robbie Rogers: Gururlu ve artık emekli değil!

Robbie Rogers Cumartesi günü Los Angeles Galaxy ile sözleşme imzalayacağını duyurduğunda geçtiğimiz yılın en hüzünlü spor hikayelerinden biri, birdenbire en ilham verici hikayelerden birine dönüştü. 25 yaşındaki yıldız futbolcu Şubat ayında aynı anda eşcinsel olduğunu ve emekliye ayrıldığını “Tüm bu sirkle uğ

Robbie Rogers: Gururlu ve artık emekli değil!
Paylaş
Dave Zirin

Tribünlerden, soyunma odasına ve kulüp yönetim binasına kadar profesyonel sporları tanımlayan eşcinsel karşıtı bağnazlığa karşı anlaşılabilir ancak trajik bir teslim oluştu. Ancak Robbie Rogers artık teslim olmayı bıraktı. Spora geri dönüyor, hem de bunu George Costanza’nın aşırı neşeli haliyle “Geri döndüm, bebek” diyerek yapıyor!
Evet, Robbie Rogers resmi olarak emeklilikten geri döndü ve “Beş büyük spor” içinde sahaya çıkacak ilk Kuzey Amerikalı eşcinsel atlet olmaya hazırlanıyor. Rogers’ın dönüşü NBA oyuncusu Jason Collins’in eşcinselliğini açıklamasından bu yana ne kadar çok şeyin değiştiğinin bir işareti. Rogers, Collins’in ne kadar desteklendiğini görünce, hiçbir zaman onay görmeyeceğine dair sahip olduğu karamsarlıktan kurtuldu. Bir LGBT gençlik forumunda 500 kişiye karşı konuşurken bu konuda duyduğu utanç da büyümüş. USA Today’e yaptığı açıklamada şöyle diyor: “Kendimi bir korkak gibi hissettim. Bu çocuklar kendileri için ayağa kalkıyor ve dünyayı değiştiriyor. Ben 25 yaşındayım, kitlelere seslenebileceğim bir platforma sahibim. Bu konuda geri çekilmekle ne kadar büyük bir korkaklık yapmışım.”
Rogers, geri dönmeye karar verdikten sonra önündeki en büyük engelin kendi korkuları olduğunu gördü: “Neden bu kadar çok korktuğumu bilmiyorum. Benim için çok olumlu bir deneyimdi. Tüm bunlardan öğrendiğim eşcinsel olmanın diğer insanlar tarafından o kadar da yadırganmadığıydı. Zaman geçtikçe ve nesiller değiştikçe bu daha kabul edilebilir bir hale geldi diye düşünüyorum.”
Çağın değiştiğine bir diğer işaret de Rogers’ın çok dindar bir ailede yetişmiş olması ve kendisini de halen dini bütün bir Katolik olarak görmesi. Bu duygularını şöyle ifade ediyor: “Katoliklere hep tüm insanları sevmeleri, dürüst olmaları, Tanrı’yla ilişkilerinde samimi olmaları söylenir. Ben de hep böyle yaşadım.”
Rogers, bir günde geçmişi değil geleceği temsil eden isim oldu ve bir erkek atletin eşcinsel olduğunu açıklamasının tek yolunun emekli olmak olduğuna dair fikir de ayrıca emekli edildi.
Jason Collins, Sports Illustrated dergisinin sayfalarında eşcinsel olduğunu açıkladığında, aynı kararı 1981’de açıklayan tenis efsanesi Martina Navratilova şunları yazıyordu: “Umuyorum ve düşünüyorum ki bu bir çığa dönüşür. Nerede ve kim olursanız olsun gelin! Burası çok güzel ve size garanti ederim ki bir daha hiç geri dönmek istemeyecek; sadece  buraya gelmenizin neden bu kadar uzun sürdüğünü merak edeceksiniz.”
Henüz bir çığa tanıklık etmedik. Ama nasıl ki Collins’in ‘açılması’ işleri Rogers için daha kolay yaptıysa, bu son haber de Rogers’tan sonraki kişi için böyle bir etkide bulunacak.
Ayrıca tereddütleri olan takım arkadaşlarının da bu tip düşüncelerden kurtulmasına ve her LGBT atletin ihtiyaç duyduğu ve hak ettiği desteği vermelerine yardımcı olacak. Bir çığdan ziyade erkekler sporunda gözlerimizin önünde gerçekleşen yeni bir paradigmanın yavaş yavaş inşasına tanıklık ediyoruz. Ve bu çok da uzak olmayan bir gelecekte, eşcinsel bir takım arkadaşına sahip olmak artık mesele olmaktan tamamen çıkana kadar gelişmeye devam edecek.
Rogers’a dönersek, o şimdi başı önde emekliye ayrılırken olduğundan çok daha mutlu görünüyor. Associated Press’e söylediği gibi: “Çok sevdiğim futbola geri dönmek istiyorum. Sevdiğim işi yapıyorum ve insanlara yardım ederek olumlu bir rol model olma şansına sahibim. Benim yaşadıklarımla benzer şeyler yaşayan diğer çocuklara iyi bir örnek olma konusunda bir hayli heyecanlıyım. Her şey harika!”

The Nation'dan çeviren: Mithat Fabian Sözmen

ÖNCEKİ HABER

Seçim barajı teklifi Genel Kurulda

SONRAKİ HABER

‘Alevilik bir ulusa ait değil’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...