09 Mayıs 2011 12:55

‘Nasıl bir anayasa istiyoruz?’

KESK Kars Şube ve Temsilcilikler Platformu ve Kars Devrimci 78’liler Derneği’nce düzenlenen  ‘Nasıl Bir Anayasa İstiyoruz’ paneli Halk Eğitim Merkezi Çok Amaçlı Salonunda gerçekleştirildi. Panele  Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. İbrahim Özden Kaboğlu, KESK G

‘Nasıl bir anayasa istiyoruz?’
Paylaş

HALİT ÇELENK İÇİN SAYGI DURUŞU

Panel önceki gün yaşamını yitiren ve ‘Denizlerin Avukatı’ olarak bilinen Halit Çelenk şahsında işçi sınıfından ve ezilenlerden yana hukuk mücadelesi verenlerin anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.
Saygı duruşundan sonra KESK dönem sözcüsü Çetin Koçyiğit niçin bu paneli düzenlediklerini içeren açılış konuşması yaptı.

CUMHURİYET HİÇ LAİK OLMADI

Panelde ilk sözü Av.Selçuk Kozağaçlı aldı. Kozağaçlı konuşmasında tarihsel olarak Anayasa yapım süreçlerini özetledikten sonra ‘bu iktidarın gerçek bir Anayasa yapma zorunluluğu olamayacaktır. Bu nedenle hazırlanacak yeni bir Anayasadan çok da fazla bir heyecan duymadığımızı Çağdaş Hukukçular Derneği olarak söyleyebilirim’ dedi. Kozağaçlı konuşmasının devamında laisizm sorununa da değinerek Cumhuriyetin tarih boyunca hiçbir zaman laik olmadığını devletin Sünni-hanefi mezhebinin paralı imamlar aracılığıyla kontrol altında tutulduğu bir durum yaşandığını ifade etti.

EŞİTLİKÇİ, ÖZGÜRLÜKÇÜ DEMOKRATİK ANAYASA

Panelde ikinci olarak sözü KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar aldı. Taka Çınar Ülkede tüm kesimlerin bir Anayasa tartışması sürdürmesinin yeni bir Anayasaya ihtiyaç olduğuna işaret ettiğini vurgulayarak “Özellikle Türkiye’nin temel sorunlarını çözecek bir Anayasaya ihtiyaç var. Biz konfederasyon olarak eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik bir Anayasa talebini sürdürüyoruz. Kimlikler sorunu, farklı inançları esas alan eşit yurttaşlık ve eşit hakları esas alan bir Anayasaya ihtiyaç var” dedi.

Anayasayı gerçek kimliğine kavuşturacak gerçek gücün emekçilerin ve demokrasi güçlerinin gücü olacağını belirten Çınar, “Geleceğini emekçilerle birleştirmiş aydınların gücü olacaktır. TÜSİAD’ın ya da başka güçlerin bir Anayasa taslağı hazırlamasını beklemek büyük bir yanılgı olacaktır. Bu tür toplantılar, çalışmalar bizler açısından son derece önemlidir’ şeklinde konuştu.

ANAYASA OLAĞAN DÖNEMLERDE HAZIRLANMALI

Panelin son konuşmasını ise salondaki dinleyicilerden büyük alkış alarak başlayan Prof.Dr. İbrahim Özden Kaboğlu yaptı. Kaboğlu “Kars’ın benim açımdan anlamı ilk Cumhuriyet’in kurulduğu Cenub-i Kafkas Cumhuriyetinin kurulduğu kenttir. Bu kadar gecikmeli olsa da bu kentte konuşmak benim için şanstır” diye başladığı konuşmasını üç başlık halinde gerçekleştirdi.

Anayasaların olağan dönemlerde hazırlanan bir sözleşme olması gerektiğini söyleyen Kaboğlu “Panelin başlığı olan ‘Nasıl Bir Anayasa İstiyoruz?​’a verilecek yanıtın buna giden yolun ne olduğunu diyalektik olarak ortaya koymakla mümkün olur” dedi.

Kaboğlu konuşmasının devamında kiminin 21 Anayasasını, kiminin 24 Anayasasını, kiminin de 61 Anayasasını alkışladığını belirterek “Çoğumuz 82 Anayasasına karşı gibi görünürüz ama yöneticilerimiz 82 Anayasasının aşığıdırlar ama aşklarını ilan etme cesaretini gösteremiyorlar” şeklinde konuştu.

ANAYASA BİR YERYÜZÜ METNİDİR!

Anayasanın bir yeryüzü metni olduğunun çok iyi saptanması gerektiğine dikkat çeken Kaboğlu, “Öte dünya metni değildir yeryüzü belgesidir Anayasa. İnsanoğlunun kendi ihtiyaçlarının bir belgesidir. Anayasa bugünün değil gelecek nesillerindir. Anayasa bugünkü kısır siyasal çekişmelere indirgenemeyecek kadar önemli bir belgedir’ dedi.

Başta yüzde on barajı olmak üzere, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu, sendikalar kanunu olmak üzere birçok temel yasanın Anayasaya aykırı olduğunu söyleyen Kaboğlu, “Siz Anayasaya açıkça aykırı olan  bu yasalara hiç dokunmayan bir iktidardan, bir parlemanto çoğunluğundan yeni bir Anayasa bekleyebilir misiniz? Yüzde on barajına, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki engelleri kaldıran düzenlemelerle başlayalım ki özgürlük alanları gelişsin. Diyalektik ilişki dikkate alınmadan yarınının kuşaklarının özgürlükçü bir toplumda yaşayabilecekleri bir metni hazırlamamız mümkün değildir. Bu bakımdan önümüzdeki görevi ve aşamaları çok iyi saptamamız gerekmektedir” şeklinde belirtti.
Kaboğlu ayrıca konuşmasında İnsanlık Anıtı’nın yıkılmasına da tepki gösterdi.

Panelistlerin konuşmalarından sonra dinleyicilerin yoğun olarak görüş ve sorularının aktarıldığı bir şekilde devam etti.Son olarak paneli düzenleyen kurumlar adına panelistlere sunulan plaketlerle sona erdi. (Kars/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hrant Dink cinayetinin kilit müdürü geri dönüyor

SONRAKİ HABER

TMMOB mitinge hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa