09 Mayıs 2011 12:45

Macaristan’da yaşanan felaketin 25 katı yaşanabilir

TMMOB, Kütahya’da bulunan maden işletmesindeki atık depolama barajının yıkılmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.TMMOB açıklamasında, atık barajının 2 numaralı havuzu ile 3 numaralı havuzun arasındaki üç numaralı seddenin bir kısmının yıkıldığını ve atık malzemenin 2 numaralı havuza dolduğu belirtilerek, “Tüm

Macaristan’da yaşanan felaketin 25 katı yaşanabilir
Paylaş

TMMOB açıklamasında, atık barajının 2 numaralı havuzu ile 3 numaralı havuzun arasındaki üç numaralı seddenin bir kısmının yıkıldığını ve atık malzemenin 2 numaralı havuza dolduğu belirtilerek, “Tüm atık yükü son seddeye yüklenmiş durumdadır. 25 milyon ton siyanürlü atık her an son seddeyi de yıkıp barajı aşabilir. Tesis faaliyetlerini geçici durdurmalarla bu soruna çözüm aranmamalıdır. Siyanür ile yapılan maden faaliyetleri ölümü, açlığı ve sefaleti beraberinde getirmektedir” denildi. Açıklamada, Macaristan’da geçtiğimiz yıl yaşanan ve tüm dünyayı tedirgin eden atık barajı felaketinin 25 katı daha büyüğünün Kütahya’da her an yaşanabileceği uyarısı yapıldı. Atık barajının aşması halinde siyanürlü atık su, Porsuk Çayı ile önce Eskişehir’de Sakarya Nehri’ne ve sonrada Karadeniz’e ulaşacağını ifade eden açıklamada, “Geçtiği tüm şehirlerde ciddi zehirlenme ve ölümlere yol açacak bu tehlike ile ilgili Çevre ve Orman Bakanlığı’nın gerekli önlemleri almakta yetersiz kaldığı ve önceki aylarda Bakanlık tarafından hazırlatılan raporlarla ilgili de gerekli önlemlerin alınmadığı görülmektedir” denildi.

ÇMO: ÖLÜM KOL GEZİYOR

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), Kütahya’da altın madeninin atık depolama barajının yıkılmasının hem bölge, hem de Porsuk Çayı, Sakarya Nehri ve Karadeniz için ciddi bir tehdit doğurduğuna dikkat çekti. Köprüören, Kızılcakaya, Yoncalı ve Örenköy’ün içme suyuna şimdiden siyanür karışmış olabileceği belirtilen açıklamada, tehdit altındaki bu 4 köyün acilen boşaltılması çağrısı yapıldı. Açıklamada, tesis yetkilileri ile Çevre ve Orman Bakanlığı’nın halka ve meslek odalarına bilgi vermemesi de eleştirilerek, içme sularında yapılan ölçümlerin kamuoyuna açıklanması istendi.

YA YAĞMUR YAĞARSA...

Tavşanlı Çevreci Çalışanlar Derneği (TAÇDER) Başkanı Mehmet Yıldız, Kütahya Tavşanlı’daki ETİ Gümüş AŞ’ye ait tesisteki üç kademeli siyanürlü barajlardan birinin çökmesiyle birlikte çevre tehlikesi oluştuğunu söyledi. Yağmur yağması durumunda diğer barajların da çökebileceğini belirten Yıldız, önlem alınması gerektiğini belirtti. (HABER MERKEZİ)


SİYANÜRLE YAPILAN İŞLEMLERDE BU TÜR TEHLİKELER HEP KAPIDADIR

EGEÇEP Yürütme Kurulu Üyesi Muammer Sakaryalı: Biz defalarca bu konuda açıklama ve uyarılar yaptık. Dünyada böylesi siyanür havuzlarının patladığı, yol açtığı onlarca kaza var. Yeni bir şey değil. ABD’de Nevada’da oldu. Ekvator’da, Guana’da, Şili’de oldu. Geçen yıl Romanya’da Kızılçamur diye patlayan bir havuz vardı. Karadeniz’e kadar ulaşmıştı kimyasal atıklar. Dünyanın pek çok ülkesinde onlarca örnek var. Bizim ülkemizde Bergama’da böylesi bir kazanın olma ihtimali çok yüksek. Orada 1. Atık havuzu doldu. 2. Havuzu yaptılar, maden bittiği halde. Maden olmadığı halde niye yaptınız diye sorduk. Kozak’ta ve çevreden getirilecek maden için yapıldı havuz ve Bergama’da da böyle bir tehlike kapıda. Kütahya’daki madenin açılışını 1987 yılında Turgut Özal yapmıştı. 2006’da özelleştirildi. 1987’yi baz alırsak 24 yılda patladı. Vahim olan hiçbir denetimin olmaması. Atık havuzunun civarındaki köylüler üç yıldır havuzdan sızıntı olduğunu söylüyorlar. Hem maden yetkililerine hem de devletin Kütahya’daki yetkililerine iletmişler. Buna rağmen hiçbir önlem alınmamış. Tehlike geliyorum demiş. Siyanürle yapılan işlemlerde bu tür tehlikeler hep kapıdadır. En büyük tehlike siyanürün karıştığı toprağın içindeki ağır metalleri çözmesi. Yaşam döngüsü asıl oradan zedelenecek. Şimdi bir önlem alınmazsa Sakarya havzası çok kötü olacak.

ÖNCEKİ HABER

Oltanın ucundaki seçmen Evrensel Kültür’de

SONRAKİ HABER

Hrant Dink cinayetinin kilit müdürü geri dönüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...