26 Mayıs 2013 13:17

Fırın işçileri kazandıkça öğreniyor

Hakkarili fırın işçileri patronlarla haklarını güvence altına alacak olan protokole imza attı. Protokole, DİSK Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Seyit Aslan katıldı.Fırın işçileri, geçtiğimiz günlerde kölelik koşullarında çalışmaya karşı 6 günlük grev gerçekleştirmiş ve sonunda da Gıda-İş Sendikası&rs

Fırın işçileri kazandıkça öğreniyor
Paylaş
Beyar Özalp

Fırın işçileri, geçtiğimiz günlerde kölelik koşullarında çalışmaya karşı 6 günlük grev gerçekleştirmiş ve sonunda da Gıda-İş Sendikası’nda örgütlenmişlerdi.

Patronlarla yapılacak protokol öncesinde işçiler, Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Seyit Aslan ve Eğitim-Sen Hakkari Şubesi Başkanı Yusuf Demir ile bir araya geldi.

Eğitim-Sen Şube Başkanı Yusuf Demir, fırın işçilerinin verdiği mücadelenin Hakkari’de bir ilk olduğunu söyleyerek, elde edilen kazanımların daha ilerisinin mücadeleyle geleceğini belirtti. Ardından konuşan Seyit Aslan, yasalar çerçevesinde yapılacak hak aramaların yetersiz olacağını belirtti. Aslan, işçilerin kendi meşru hakları için her türlü platformda mücadele ederek kazandığını söyledi. İşçilere diğer şehirlerdeki fırın işçilerinin koşullarını ve haklarını anlatan Aslan, bugün elde edilen kazanımların ilk talepleri olduğunu, ancak koşullarının düzeltilmesi için mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

Toplantının ardından işçilerin 11 maddelik talebinin yer aldığı sözleşme imzalandı. Hakkari’de bir ilk olan toplu sözleşmeye, fırıncılar adına hepsinin üyesi olduğu DİSK Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Seyit Aslan imza attı.

Hakkarili fırın işçilerinin sendikalaşması, şehirde çalışan diğer işçilerin de dikkatini çekti.  TEDAŞ’ta çalışan taşeron işçiler de sendikalaşmak istediklerini ifade ediyor.

FIRIN İŞÇİLERİ HAKLARINI ÖĞRENİYOR

Fırın işçileri greve çıktıktan sonra, birçok hakkının farkına vardı. İşçiler elde ettikleri kazanımlarla beraber yeni haklarının ne olduğunu okuyor, sendika yöneticilerini arayıp öğreniyor. Daha önce yasal olarak haftalık kaç saat çalışmaları gerektiğini bilmeyen işçiler, böyle bir haklarının olduğunu öğrenince bunun da sözleşme içerisinde yer almasını istedi ve sözleşmeye ekledi.


‘HAKKARİ İÇİN MİLAT’

Hakkarili vatandaşlar da, 6 günlük grev boyunca ekmeksiz kalmalarına rağmen fırın işçilerine sahip çıktı. İlyas Armut adlı vatandaş, fırın işçilerinin grevinin Hakkari için bir milat olduğunu söyledi.

Fırın işçilerinin kurduğu komitede bulunan Orhan Özdemir, grevle birlikte pek çok şey öğrendiklerini ifade ederek, diğer haklarını elde etmek için de mücadele edeceklerini dile getirdi.


İŞÇİLERİN KAZANDIĞI HAKLAR

* Haftalık 45 saat çalışma
* Ayda 2 gün izin yapma hakkı
* Ücretlerde minimum asgari ücret
* Sigorta hakkı
* Yıllık yüzde 15 zam (Hakkari/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kreş kapalı kamera açık

SONRAKİ HABER

Biz çalışmazsak halk yalın ayak gezer

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...