26 Mayıs 2013 12:21

Halk afetten değil evsizlikten korkuyor

Ankara’nın Çankaya ve Mamak ilçelerinde bulunan 50. Yıl, Cengiz Topel ve Dilekler Mahalleleri ‘afet bölgesi’ ilan edildi. Vatandaşlar ise evsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya bırakıldı.Geçtiğimiz yıl heyelan nedeniyle birçok evin yıkılması üzerine, bölge afet bölgesi ilan edildi. Belediyeler de muhtarlıklar

Halk afetten değil evsizlikten korkuyor
Paylaş
İzel Gözde Meydan

Geçtiğimiz yıl heyelan nedeniyle birçok evin yıkılması üzerine, bölge afet bölgesi ilan edildi. Belediyeler de muhtarlıklara evlerin boşaltılması için yazı gönderiyor.

Geçen yıl şubat ayında Güllüce Caddesi üzerinde gerçekleşen heyelandan sonra bölgede yüzün üzerinde ev boşaltılmış, ev sahiplerinin ve kiracıların 3-6 aylık kira bedelleri karşılanmakla yetinilmişti.

Özal döneminde verilen tapu tahsis belgelerinin şimdi belediyeler tarafından kabul edilmediğini belirten halk, evlerinin karşılığını alamayacakları endişesini taşıyor.

SORUMLU PATLAYAN BORULAR MI?

Heyelandan sonra evi boşaltılan Hasan Dede Eraslan; “60 yıldır bu mahallede oturuyordum. Yıkımın ardından Çankaya Belediyesi’ne başvurdum ama dilekçem kabul edilmedi. Bu bölgedeki evler Özal zamanında imar affına uğramış evler, ama bizim elimizdeki belgeler kabul edilmediği için hiçbir hak iddia edemiyoruz. Belediyeden, ‘yıkım kararı varsa biz evini yıkmaya geliriz’ deyip gönderdiler” diye anlattı.

Daha sonra Büyükşehir Belediyesi’ne gittiğini, bir yıllık kira yardımı yapıldığını belirten Eraslan, “Bir yıllık kira yardımında bulundular ama bu benim zararımı karşılamıyor” dedi.

Şu an oturduğu eve 425 lira kira ödediğini belirten Eraslan, belediyenin verdiği yardımın ödediği kirayı karşılamadığını söyledi. Çocukluğundan beri 50. Yıl Mahallesi’nde oturduğunu belirten Eraslan, yaşadıkları bölgede yıllardır ASKİ’ye ait su borularının patladığını fakat belediye ekiplerinin hasarlı borulara yama yapmakla yetindiğini söyledi. Eraslan, yaşanan toprak kaymalarına patlamaların neden olduğunu düşündüklerini belirtti.

‘ÇADIR ALACAK PARAM BİLE YOK’

Mahalle halkından Sabire Kaynak ise 35 yıldır aynı evde oturduğunu belirtiyor. Kaynak, “Biz bu evlerin vergisini, faturasını ödüyoruz. Zaten fakir bir muhit. Neyimiz var bu evlerden başka. Şimdi bu evi yıksalar bir çadır alacak param bile yok. Madem yıkacaklar bari zararımızı karşılasınlar. 3 ay kira bedeli verip gidiyorlar” diye tepki gösterdi.

50.Yıl Mahallesi Muhtarı Selma Çetin de Güllüce Caddesi’ndeki yıkımdan sonra belediye ekiplerinin alanı incelediğini ve alanın afet bölgesi ilan edildiğini söyledi. Çetin “Afet demek mağdur etmek demektir. Bu insanların mağduriyeti nasıl karşılanacak. Bize hiçbir açıklama yapılmadığı gibi fikrimiz de alınmıyor” diye konuştu.

Bu belirsizlikten rahatsızlık duyan mahalle halkı kendi aralarında bir heyet oluşturarak İnşaat Mühendisleri Odası ile görüşeceklerini ve bölgede inceleme yapmalarını isteyeceklerini belirtti.


NASIL KİRA VERELİM?

Fatma İnan da 50.Yıl Mahallesi’nde ikamet ediyor. 35 yıl önce eşi çalıştığı iş yerinden atılınca kiradan kurtulmak için eşinin tazminatıyla oturdukları evi aldıklarını belirten İnan; “35 senedir ne belediyeden ne başka bir yerden yardım aldım. Kendi imkanlarımızla geçinip gidiyorduk. Eşim çalışıyor, çalışmazsa açız. Şimdi biz nasıl kiraya çıkalım?​” diye sordu. Yıkılan evlerin patlayan borular nedeniyle hasar gördüğünü, ailelerin mağdur olduğunu, kışın ortasında göçüp gittiklerini vurgulayan İnan “Yapacaksalar da bizi mağdur etmeden yapsınlar” görüşünde... (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Metal işçisi eski gücünü istiyor

SONRAKİ HABER

Cenevre Konferansı öncesi Suriye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...