26 Mayıs 2013 12:17

Metal işçisi eski gücünü istiyor

Metal işçileri bir süredir sokaklarda, salonlarda ve metal işyerlerinde çeşitli eylemlerle toplu sözleşme görüşmelerinde MESS’in dayatmalarına karşı çıkıyor ve taleplerinde ısrar ediyor. 2000’li yılların başından bu yana ücretleri düşürülen, çalışma koşullarına yönelik gerilemeler yaşayan i

Metal işçisi eski gücünü istiyor
Paylaş
Turan Kara

İşçiler her yıl fabrikaların ve patronların gözleri önünde devasa büyümeler ve kârlar yaşadığını, yeni binalarla büyüdüğünü belirterek sendikanın geri adım atmamasını istiyor.

ALINAN KARARLAR TAM UYGULANMALI

İşyerlerinde baskının çok arttığını, sendikanın, dolayısıyla kendi otoritelerinin kalmadığını, işçiye saygının olmadığını, temsilcilerin adeta işverene bağlı adamlar gibi çalıştığını bu yüzden de pek çok haklarını kaybettiklerini söyleyen işçiler saygı ve itibar istiyorlar. Böyle düşünen işçilerden birisi de 12 yıllık bir Ege Çelik işçisi. İki çocuk sahibi işçi, kirada oturduğunu ev almaya cesaret edemediğini söylüyor. Fabrikada sendika temsilcisini bile patronun belirlediğini söyleyen Ege Çelik işçisi, “Sendika onun istemediği adamı delege bile yapamaz” diyor. Yıllar önce, beyaz eşya almak istendiğinde ‘Ege Çelik’te çalışıyorum’ demenin yeterli olduğunu söyleyen Ege Çelik işçisi, “Şimdi kimse kaale almıyor. Aslında işçi olarak bizim bir gücümüz kalmamış, umarım onu geri kazanırız” diyor. İşçilerin beklentisi fabrikalarda güçlü olmak ve bunun için sendikanın kararlarını destekliyorlar ve daha güçlü eylemler yapılmasını istiyorlar. Bu bakımdan, mesaiye kalmama eylemlerinde epey zorlansalar da işçiler uygulamak, işveren de uygulatmamak için diretiyor. Ege Çelik ve bazı fabrikalarda ise normal günlerde fazla mesaiye kalınıyor ve işçiler normal günlerde de mesaiye kalmama eyleminin gerekli olduğunu düşünüyor. İşçiler sendikadan kararlılık bekliyor.

SENDİKA ÜYESİ İŞÇİLER YENİLENDİ

2001 ve 2008 ekonomik krizlerini fırsata çeviren patronlar, işyerlerinde işgücünü gençleştirdi, ücretleri düşürdü. Ustalık ve nitelik isteyen bazı özel bölümlerde emekli edilmiş az sayıda eski işçi kaldı.  Yoğunlukla genç işçilerden oluşan metal işçileri asgari ücretle işbaşı yapmış, çalışma hayatı boyunca doğru dürüst bir sözleşme zammı görmemiş. Ücretleri sürekli düşük tutulmuş. Dolayısıyla fabrikalarda en rahatsız olan kesimler bunlar. Aynı zamanda işyerlerinde de delege seçimi, temsilci seçimi, temsilci toplantısı veya işyerinde yaşanan herhangi bir sıkıntıda sendikanın herhangi bir otoritesini de görmeyen işçilerin sendikaya da çok fazla bir aidiyetleri yok. Her an sendika ile bağlarını koparmaya hazır görüntü veren işçiler bu günse alınan doğru kararlarda sendikanın arkasında durabileceklerini gösteriyor. Şu an gelinen noktada Türk Metal Sendikası bu işçileri tekrar kendine örgütlemek zorunda kalmış durumda. İşçilerin bir talebi de MESS’le yapılan görüşmelerin şeffaf bir şekilde kendileriyle paylaşılması. Grev hakkında ne olacağını tam olarak bilmeyen, tecrübesi olmayan işçiler kendilerine bilgi verilmediğini söylüyor. Özellikle, “Grev boyunca ücret alamayacağız. Ya tam bir ay dolarken imza atılırsa ve biz de bir ay ücret alamazsak ne olacak? Grev sırasında fabrikada mı duracağız? Ne zaman grev başlayacak? Grevde geçen zamanın parasını alabilecek miyiz? Sigortalarımız yatacak mı?​” soruları öne çıkıyor.

BURSA İŞÇİSİ TAKİP EDİLİYOR

Türk Metal sendikası TİS döneminde hiç yapmadığı kadar yürüyüş, etkinlik, pasif-aktif eylem yaparak  varlığını gösteriyor. Eylemlerde dikkat çeken ayrıntılardan birisi katılan işçilerin pek çoğunun hayatlarında ilk defa eylem yapıyor olması. Sendikalarının ilk defa eyleme çağırdığı, işyerlerinde toplu hareket edebilen bu işçilere birlik içinde durmaları gerektiği söyleniyor ve onlar da böyle düşünüyor. İşçiler diğer bölgelerde özellikle Bursa’da yaşanan gelişmeleri, Bursa işçisinin tutumunu yakından takip ediyor. İnternetteki sitelerden takip ettiklerini kendi aralarında tartışıyor. Fabrikalarda, “Bursa’da işçiler sendikayı uyarmışlar. Eğer zammı alamazsa, işçiden habersiz imzalarsa ya da satarsa istifa edeceklermiş” şeklinde tartışmalar yaşanıyor. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TBB'de yeni başkan Feyzioğlu

SONRAKİ HABER

Halk afetten değil evsizlikten korkuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...