25 Mayıs 2013 09:56

Bangladeş’teki Türkiyeli tekstil firmalarına çağrı

Sendikal Güç Birliği yaptığı açıklama ile Türkiyeli tekstil firmalarını Bangladeş’te Yangın ve Bina Güvenliği Anlaşmasına imza atmaya çağırdı.Bangladeş’in işçilerin düşük ücretlerle, sendikasız, her türlü güvenceden yoksun bir biçimde çalıştırıldıkları bir ülke o

Bangladeş’teki Türkiyeli  tekstil firmalarına çağrı
Paylaş

Bangladeş’in işçilerin düşük ücretlerle, sendikasız, her türlü güvenceden yoksun bir biçimde çalıştırıldıkları bir ülke olduğu vurgulanan açıklamada. “Daha düşük maliyetlerle üretim yapmak isteyen ve aralarında LC Waikiki, Defacto, Seven Hill, Rodi Jeans, Batik, Colin’s ve Collezione’nun da bulunduğu Türkiyeli tekstil şirketlerinin bir kısmı da üretim için bu ülkeyi seçmiş bulunuyor” denildi.

“Bangladeş’te insanlık dışı koşullar altında çalışan işçiler birbiri ardına yaşanan yangınlar ile yaşamlarını yitiriyorlar. Daha çok kazanma arzusunun, sınırsız kâr hırsının bedelini işçiler hayatlarıyla ödüyorlar. En son 24 Nisan 2013 günü Bangladeş’te yaşanan yangın sonucunda 1127 işçi yaşamını yitirdi” İşçilerin toplu biçimde yaşamını yitirmesi üzerine Küresel Sanayi İşçileri Federasyonu (IndustriALL) ile 250 civarında işçi hakları savunucusu örgüt ve sendikanın bir kampanya başlatarak işçilerin güvenli ortamda çalışmalarını sağlayacak bir anlaşmaya şirketleri imza atmaya çağırdığı ve pek çok uluslararası marka ve şirketin Bangladeş’te Yangın ve Bina Güvenliği Anlaşmasına imza attığı bildirildi.

TÜRKİYELİ FİRMALAR İMTİNA EDİYOR

Bangladeş’te üretim yapan Türkiyeli tekstil markaları ve şirketlerin İşçilerin can güvenliği tehlikesi yaşamadan çalışabilmesi için gerekli önlemlerin alınacağı taahhüdünü içeren anlaşma metni imzalamaktan imtina ettiği ifade edilen açıklamada şöyle denildi “Bu duyarsız ve kayıtsız tutumun yeni iş cinayetlerine davetiye çıkarmak anlamına geldiği çok açık. Biz sendikal Güç Birliği Platformu’nu oluşturan sendikalar olarak, uluslararası Temiz Giysi Kampanyasını destekliyor, LC Waikiki, Defacto, Seven Hill, Rodi Jeans, Batik, Colin’s ve Collezione’nu Bangladeş’te Yangın ve Bina Güvenliği Anlaşmasına imza atmaya çağırıyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Metalde görüşmeler ve eylemler sürüyor

SONRAKİ HABER

AMCOR İstanbul’da grev kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...