24 Mayıs 2013 16:11

Halka ayran, Diyanet'e bayram

Alkol tüketimini kısıtlayan torba yasadan Diyanet İşleri için yeni gelirler çıktı. Kur’an kursu ve yurtların giderleri ise bütçeden karşılanacak. AKP Hükümetinin hazırladığı alkollü içki tüketiminde bir dizi yasak getiren torba kanun önceki gece TBMM Genel Kurulu’ndan geçti. Kanuna göre alko

Halka ayran, Diyanet'e bayram
Paylaş

AKP Hükümetinin hazırladığı alkollü içki tüketiminde bir dizi yasak getiren torba kanun önceki gece TBMM Genel Kurulu’ndan geçti. Kanuna göre alkollü içkiler, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende satılamayacak, alkollü içkilerin reklamı ve tanıtımı yapılamayacak. Türkiye’de yıllık kişi başı tüketilen alkol miktarı (saf alkol) 1.4 litre.

Başbakan Erdoğan düzenlemeyi, “Kafası kıyak dolaşan gençlik istemiyoruz” diyerek savundu.

GENEL KURUL GERGİN GEÇTİ

Meclis Genel Kurulunda alkol ile ilgili düzenlemeleri de içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin görüşmeleri ise oldukça tartışmalı ve gergin geçti. Çok sayıda milletvekili yasa teklifi ile ilgili söz alarak hükümeti eleştirdi.

AĞBABA AĞIR KONUŞTU

CHP’li Veli Ağbaba’nın “Uludere katliamının emrini veren Başbakan alkollü müydü?​” demesi Mecliste gerilime neden oldu. Ağbaba kürsüden, “Uludere katliamının emrini veren Başbakan alkollü müydü, Madımak’ı yakanlar alkollü müydü, Reyhanlı’da saldırı emrini veren caniler alkollü müydü, Hrant Dink’i öldürenler alkollü müydü, N.Ç.ye tecavüz edenler alkollü müydü diye merak ediyorum” dedi.

VEKİLLERDEN TEPKİLER

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, “AK Parti Hükümeti, kendi yaşam tarzını, alkol ve zararlı maddeler üzerinden her alana yayıyor. İlla zararlı şeylerle uğraşmak istiyorsanız size birkaç öneride daha bulunmak istiyorum: Türkiye’de 100 bin seks işçisinin, 56 resmi genelevin olduğu istatistiki rakamlarla ortaya çıkmış. Şimdi kumar sektörüne bir bakalım. Kumar oynatmada Türkiye tam 3’üncü sıradadır. Böyle bir rekoru olduğunu biliyor muydunuz? Milli Piyango, Toto, Loto, Sayısal, at yarışları, offshore, yarış, İnternet üzeri sanal POS… Miktarlar çok uçuk, milyon dolarlar. AK Parti Hükümeti kumarla yüzleşmeye hazır mı?​” dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi de,  “Bir insan inancı gereği içki içmeyebilir. İslam dini alkollü içkiyi haram sayar, günahtır ama devlet günah kavramından hareketle bir yasal düzenleme yapamaz” dedi.


NELERE YASAK GELDİ?

* Alkollü içkileri, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende satmak yasaklanacak. Yasak turizm bölgeleri için de geçerli.
* Alkollü içkileri üreten, ithal eden ve pazarlayanlar, her ne suretle olursa olsun, hiçbir etkinliğe ürünlerinin marka, amblem ya da işaretlerini kullanarak destek olamayacak.
* Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkinin özendirici görüntülerine yer verilmesi yasaklanacak.
* Alkollü içkileri üretenler, ithal edenler ve pazarlayanlar, teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon veya bedelsiz olarak alkollü içki dağıtamayacak.
* Perakende ya da açık alkollü içki satışı yapılan işyerlerinin tabelaları, yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içinde bu hükümlere uygun hale getirilecek.
* Alkollü içkiler, otomatik satış makineleri ile satılamayacak, her nevi oyun makineleri veya farklı yöntemlerle oyun ve bahse konu edilemeyecek. Bu ürünler basın ve yayın yoluyla tüketicilere satılamayacak ve posta ile satış yöntemi kullanılarak gönderilemeyecek.
* Alkollü içkiler sunum izni verilen yerlerde tesis sınırları dışında tüketilmek üzere satılamayacak.
* Alkollü içkiler, işletme dışından görülecek şekilde perakende olarak satılamayacak.
* Türkiye’de üretilen veya ithal edilen alkollü içkilerin ambalajları üzerine, alkol ürünlerinin zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarılar veya mesajlar konulacak. Uyarı mesajlarını taşımayan alkollü içkiler satılamayacak.
* Meskun mahaller ve konaklama yerleri hariç olmak üzere; otoyollardaki ve devlet kara yollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmeyecek.
* Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, spor müsabakası yapılan stadyum ve kapalı spor salonları, her türlü eğitim ve öğretim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında alkollü içkilerin satışı yasaklanacak.


NE KADAR ALKOL TÜKETİYORUZ?

OECD verilerine göre 30 Avrupa ülkesi arasında en az alkol tüketen ülke kişi başına 1.4 litre ile Türkiye. Avrupa ülkeleri arasında kişi başına alkol tüketimi ortalaması 10.8 litre. Ayrıca Türkiye’de 1980’den bu yana alkol tüketimi yüzde 22 oranında düştü. Bu oranla Türkiye, Letonya ile birlikte kişi başına alkol tüketimini en fazla azaltan 9’uncu ülke olarak tespit edildi.


GENÇLERİ KORUYACAKSANIZ POLİSTEN KORUYUN

Alkol yasağı getiren yasa ile ilgili Genel Kurul’da söz alan İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de konuşmasında “Alkol ve tütün düşmanlığıyla, halka getirdiği cezalarla, telefon vergileriyle, dini örgütlenmesiyle, bankalara getirdiği harç affıyla, yasakçılığıyla ve şimdi öğrendiğimiz kadarıyla sansürcülüğüyle; tekçiliğin, sermaye çıkarcılığının, muhafazakarlığın, din ayrımcılığı ve istismarcılığın, keyfince yönetmenin ve üniversite hocaları eliyle ideolojik yayılmacılığın bir yasa teklifini görüşüyoruz. Aslında bu yasaya ‘toplumla savaş yasası’ demek de daha doğru olabilir” dedi.

Eğer gençliği zararlı şeylerden korumak istiyorsa hükümetin öncelikle gençleri polis şiddetinden, cezaevlerinden, acımasız ve öldürücü çalışma koşullarından koruması gerektiğini söyleyen Tüzel, gençlerin çalışabilecek bir iş, okuyabilecek bir okul ve gerçekten özgür bir gelecek sağlanarak korunması gerektiğini dile getirdi.

DİYANET İŞLERİ MADDESİNE TEPKİ

“Yasakçılık aslında bu yasayı hazırlayanların ruhlarına, kafalarına işlemiştir” diyen Tüzel,  yasa ile birlikte bir kez daha laiklik anlayışının topyekün ortadan kaldırılmakta olduğunu söyledi. Tüzel konuşmasına şöyle devam etti: “Diyanet İşleri Başkanlığının görevleri içerisine yine Kur’an kursları, yurt ve pansiyon giderlerinin başkanlık eliyle genel bütçeden karşılanması öngörülmekte. Ruhlarını piyasaya teslim edenlerin aslında inançlarına ne kadar güvenilir? diye buradan sormak gerekiyor. Son zamanlarda her caminin altında birer dükkan işletmesinin aynı şekilde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından işletilmesi, özel gelir ve özel ödeneklerle buralardan elde edilecek gelirlerin başkaca kurslara, cami, mescit onarımlarına harcanacak olması, toplumdaki inanç sahibi ya da inanmayan yurttaşlar arasındaki devlet eliyle, Hükümet eliyle ayrımcılığın nasıl kışkırtıldığını ve nasıl yeniden örgütlendiğine çok çarpıcı bir örnektir. Bu kafayla, bu ülkede yurttaşların bir arada yaşamasını, inanç eşitliği ve özgürlüğü temelinde bir arada yaşamasını katiyetle sağlamanız mümkün değil. Üstüne üstlük kurulan Yeşilay Vakfıyla birlikte Sağlık Bakanlığı üzerinden denetime tabii olmayan bir ödenekle buralar güçlendirilmekte, geliştirilmekte. Bizler halkın vekilleri olarak hazırlanan bu teklife ‘hayır’ oyu vereceğiz.”


DİYANETE YURT VE DÜKKAN İŞLETME YETKİSİ

Mecliste önceki gece kabul edilen Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nin içindeki tek tartışılan madde alkol yasağı değil.

Her ne kadar söz alan milletvekillerinin çoğu alkol kullanımını kısıtlayan maddeler üzerine ağırlık verseler de bir torba kanun olan yasa teklifinde başka ciddi sorunlar da bulunuyor.

Kanunda, 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri arasına, “Kur’an kursuları için yurt açıp işletme ile cami ve ibadet yerlerinin işletilmesi” de ekleniyor. Madde şöyle: “Bu kurslarda okuyan öğrenciler için yurt ve pansiyonlar açmak ve yönetmek; Kur’an kursu, yurt ve pansiyonların iaşe ve ibate ihtiyaçları ile diğer harcamalarına ilişkin bütçelerini, mali yıl itibariyle düzenlemek; yurt ve pansiyonların her türlü alım-satım işlemlerini yürütmek; mülkiyeti hazineye veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazların üzerindeki cami ve mescitlerin bir kısmında veya eklentisi ya da bütünleyici parçasında bulunan ve ticari faaliyetlerde kullandırılması öngörülen kısımlarının irtifak hakkı tesisine konu edilmemek şartıyla, Başkanlıkça işletilmesi veya gelir paylaşımı esasına göre düzenlenecek protokolle ve alt kiracılık hakkı tanınmak suretiyle Türkiye Diyanet Vakfına işlettirilmesi veya kiralanması suretiyle elde edilecek gelirler; cami ve mescitler ile Kur’an kursları ve bunların müştemilat ve mütemmim cüz’ünün her türlü ihtiyaç ve giderlerinin karşılanması için kullanılır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Başkanlıkça belirlenir”

GİDERLERİ BÜTÇEDEN

Kur’an kursu, yurt ve pansiyonların iaşe ibate ihtiyaçları ile diğer harcamalarına ilişkin bütçelerini düzenleme işi de Başbakanlık Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün görevleri arasına alınıyor. Kur’an kursunda okuyan ve Diyanet’in açtığı yurtlarda kalan öğrencilerin bütün giderlerinin bütçe tarafından karşılanması öngörülüyor.


YEŞİLAY ‘MİLLİ KÜLTÜRÜNE BAĞLI NESİL’ YETİŞTİRECEK!

Kanunda, Yeşilay Vakfının kurulması ve giderleri için bütçeden pay ayrılması öngörülüyor ancak Vakıf, Kamu Mali Kontrol Denetim Kanunu kapsamı dışında tutuluyor. Yani bütçeden bu vakfa ayrılan paranın nereye harcandığı denetlenemeyecek. Vakfın kuruluş amaçları arasında “Ülkemizde içki, uyuşturucu ve sigara bağımlılığı gibi toplum ve gençliğin beden ve ruh sağlığını tahrip eden bağımlılıklar yanında, kumar, fuhuş, İnternet ve ekran bağımlılığı gibi gençliğe ve topluma zarar veren bütün zararlı alışkanlıklarla mücadele etme”nin yanı sıra  “milli kültürüne bağlı nesiller yetiştirmek” de bulunuyor.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Başbakan Erdoğan bugün Reyhanlı’da

SONRAKİ HABER

Katil bilirdik asla insan bilmezdik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa