23 Mayıs 2013 10:25

IMF Başkanı sorgulandı

IMF Başkanı Christine Lagarde, Fransa Maliye Bakanı olduğu dönemde bir iş adamına yapılan ödemeyle ilgili sorgulandı. Paris’teki bir mahkemede sorgulanan Lagarde’dan 2007’deki bir ihtilafı sonuçlandırmak için Bernard Tapie’ye yapılan 400 milyon avroluk ödemeyi açıklaması isteniyor.Lagarde, üst düzey danışm

IMF Başkanı sorgulandı
Paylaş

IMF Başkanı Christine Lagarde, Fransa Maliye Bakanı olduğu dönemde bir iş adamına yapılan ödemeyle ilgili sorgulandı. Paris’teki bir mahkemede sorgulanan Lagarde’dan 2007’deki bir ihtilafı sonuçlandırmak için Bernard Tapie’ye yapılan 400 milyon avroluk ödemeyi açıklaması isteniyor.

Lagarde, üst düzey danışmanlarının aksi yöndeki tavsiyelerine karşın, devlet ile dönemin Fransa Lideri Nicolas Sarkozy’nin destekçisi olan iş adamı Bernand Tapie arasında uzun süredir devam eden davada hakemlik yapmıştı.

BBC Muhabiri Christian Fraser davanın Fransız iş dünyasında tartışmalı bir isim olan Tapie’nin spor giyim devi Adidas’taki hisselerini, 1993’te Credit Lyonnais bankasına satmasıyla başladığını söylüyor. Kısa süre sonra banka çok daha büyük bir kârla hisseleri satınca Tapie dolandırıldığını ileri sürdü.

ÇIKAR SAĞLADI İDDİASI

Lagarde bu ödemeden çıkar sağlamakla suçlanmıyor ancak kamu parasının kötüye kullanılması nedeniyle sorgulanıyor. Lagarde hakkında resmen soruşturma açılırsa bunun ‘utanç verici’ bir durum olacağı ifade ediliyor.

İfade sonunda Lagarde hakkında dava açılabileceği belirtiliyor. Soruşturmayı yürüten yargı makamları, tahkime gitme kararının “Normal prosedür dışında” ve “Yasalara aykırı olarak” yapıldığını düşünüyor. Kendisi de aslen iş avukatı olan Lagarde, tahkim kurulunun devlet aleyhinde aldığı karara hiçbir itirazda bulunmamıştı. Konu hakkında geçen eylül ayında başlatılan soruşturma çerçevesinde Lagarde’ın Paris’teki dairesinde mart ayında arama yapılmıştı.

Krizin odağındaki iş adamı Bernard Tapie, Lagarde’a yönelik soruşturmayı “sosyalistlerin manipülasyonu” olarak değerlendiriyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ford’dan Avustralya vedası

SONRAKİ HABER

Hasta tutukluya darp

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa