23 Mayıs 2013 07:08

Hangisi gerçek Sayın Bakan?

Hasan Akbaş

DOKUZ SORUDAN SADECE BİRİNE YANIT

Gaziantep’te geçtiğimiz ocak ayında bir galvaniz fabrikasında patlama meydana geldi, 8 işçi yaşamını yitirdi. Patlama sonrası iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunu gündeme getiren Tüzel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e bu konudaki çalışmalarını sordu. Yanıt 4 ay sonra geldi. Çelik, 9 sorudan sadece bir tanesine yanıt verdi. “Galvaniz fabrikasının risk değerlendirmesi yapılmış mıdır? Teşvik Kanunu’ndan yararlanmış mıdır?​” gibi önemli sorular yanıtsız kaldı. Yanıt bulan soru ise son 4 yılda meydana gelen iş cinayetlerinin bilançosu oldu. Bakanlık “aktif sigortalı” olarak çalışan işçiler üzerinden yapılan hesaba göre dört yılda 4 bin 312 kişinin yaşamını yitirdiği, 7 bin 880 kişinin de sürekli iş göremez raporu aldığı bilgisi verdi.

BAKANLIKTA VERİ YOK MU?

Soru önergesine yanıttı “gözden geçirilen” politikalar neticesinde ölümlerin azaldığını savunan Çelik, iddiasını Kırıkkale Meslek Yüksekokulundan Hüseyin Ceylan adlı bir kişinin çalışmasına dayandırdı.  Bu çalışmada, “Bir yılda çalışılan 1 milyon iş saati başına düşen kaza üzerinden” hesaplandığında iş kazalarının, 2004 yılında yüzde 5.54,  2008’de 3.10 ve 2009 yılında 2.76 oranında azaldığı görülüyor. Ancak çalışmanın verileri 2009 yılında son buluyor.

Bakan Faruk Çelik bu verileri ise şöyle değerlendirdi: “Tablodan anlaşılacağı üzere, son yıllarda ülkemizde iş güvenliği çalışmalarının etkinliğinin artırılması sonucunda meydana gelen iş kazası sayılarında önemli bir azalma olmuştur.”

ÖLÜMLER 2011’DE YÜZDE 18 ARTTI

Ancak Bakan Faruk Çelik’in, 2 ay önce yanıtladığı bir başka soru önergesinde verdiği rakamlara göre ise iş kazalarında ölümler arttı. CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel’in soru önergesini yanıtlayan Çelik, 2003-2011 arasındaki iş kazaları ve meslek hastalıklarına ilişkin istatistiksel bilgileri açıklamıştı. Çelik’in verdiği bilgilere 2011 yılında, 2010’a oranla iş kazası sayısı yüzde 10.1, ölen işçi sayısı ise yüzde 17.7 oranında artmıştı. Yıllara göre ölüm sayısı ise şöyle verilmişti: “2003 yılında 820 işçi, 2004 yılında 842 işçi, 2005 yılında 1072 işçi, 2006 yılında 1953 işçi, 2007 yılında 1043 işçi, 2008 yılında 865 işçi, 2009 yılında 1172 işçi, 2010 yılında 1444 işçi, 2011 yılında 1700 işçi...”


TÜZEL: ÖNERGEMİZİ YENİDEN VERECEĞİZ

İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, yanıtsız bırakılan soruları yeniden önerge olarak sunacaklarını bildirdi. Tüzel, “Bu durumda, Bakanlık İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında kaç işyerinin bulunduğunu ve kaçının denetlendiğini bilmiyor demektir. Risk değerlendirmesi yapılmayan işyerlerinin kapatılması gerekirken, galvaniz fabrikasında ‘risk değerlendirmesi yapılıp yapılmadığı’ sorumuzu es geçmesi kabul edilemezdir. Bakanlık, iş sağlığı güvenliği denetimlerinde devreden çıkmış, bütün sorumluluğu, iş sağlığı güvenliği uzmanlarına ya da ortak sağlık ve güvenlik birimlerine atmanın rahatlığını yaşıyor. Böyle yaparak devlet, hükümet sorumluluktan kurtulamaz” dedi. Tüzel, Bakan Çelik’in somut veriler üzerinden bir yanıt vermediğini belirterek, “4 ay sonra yasa maddelerinin cevap diye yazılması kabul edilemez” dedi.

ÇELİK: ÖLÜMLERDEN UZMAN SORUMLU

Bakan Çelik yanıtında, “İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik”e atıf yaptı. Sorumluluğun “iş güvenliği uzmanlarında” olduğunu savundu. “İşyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanları başlıklı 8’inci maddesinin 3’üncü fıkrasında belirtilen ‘Hizmet sunan kuruluşlar ile işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesindeki ihmallerinden dolayı, hizmet sundukları işverene karşı sorumludur” dedi. Tedbirlerle ilgili sorumlulukların ayrıca işverene verildiğine vurgu yaparak, sorumluluğunu Bakanlığın üzerinden attı.


BAKANIN YANITLAMADIĞI SORULAR

Tüzel’in  Çelik’e yönelttiği sorular şöyleydi: “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında kaç işyeri vardır, bu işyerlerinin yüzde kaçı denetlenmektedir? Ve kaç işyeri denetlenmiştir? Bakanlığın, işyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması konusunda devrede olduğunu düşünüyor musunuz? Son iki aydır bakanlık müfettişleri işyerlerinde denetleme yapmakta mıdır? Yapmıyorsa bunun sebebi nedir?, Gaziantep’te  faaliyet gösteren galvaniz fabrikasının risk değerlendirmesi yapılmış mıdır? Teşvik Kanunu’ndan yararlanmış mıdır?, ‘Bir yılda bin 700, bir günde 5 kişi hayatını kaybediyorsa bunun bariz sorumlusu, önlem almayan işveren ile devlet değil midir? 2008-2012 yılları arasında iş kazalarında ölen, sakatlanan, iş göremez olan; meslek hastalıkları nedeniyle ölen, sakatlanan, iş göremez duruma gelen işçi sayıları toplam olarak nedir, bunların illere ve iş kollarına göre dağılımı nasıldır.” (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et