09 Mayıs 2011 08:15

Enflasyon yüzde 6.4, gecikme faizi yüzde 50

İSTANBUL Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan Türkiye’de milyonlarca tüketiciyi yakından ilgilendiren, cep ve sabit telefon, kredi kartları, internet gibi hizmetlerde zamanında ödenmeyen faturalara uygulanan “gecikme faiz oranları”nın hızla aşağıya çekilmesi gerektiğini söyledi. Arıkan bir yıl

Enflasyon yüzde 6.4, gecikme faizi yüzde 50
Paylaş

İSTANBUL Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan Türkiye’de milyonlarca tüketiciyi yakından ilgilendiren, cep ve sabit telefon, kredi kartları, internet gibi hizmetlerde zamanında ödenmeyen faturalara uygulanan “gecikme faiz oranları”nın hızla aşağıya çekilmesi gerektiğini söyledi. 

Arıkan bir yıllık enflasyonun yüzde 6.4, bir yıllık mevduat faizinin yüzde 8, bir yıllık Hazine Bonosu’nun getirisinin yüzde 9’larda olduğu bir ekonomik konjonktürde aylık yüzde 4.5’ları bulan “gecikme faizi cezası” uygulamasının “fahiş” olduğunu vurguladı.

Özellikle cep ve sabit telefon aboneleri ile kredi kartları kullanıcılarının büyük  mağduriyet yaşadığını belirten İSMMMO Başkanı Arıkan, genelde günlük olarak hesaplanan gecikme cezalarının basit faiz hesabıyla yıllık yüzde 50’lere dayandığını bunun da ekonomik gerçeklikle örtüşmediğini dile getirdi.

Bankaların aylık yüzde 1’lerin altındaki faiz oranıyla tüketici kredisi vermek için yarıştığı bir ortamda, kredi kartında gecikme cezasının aylık yüzde 2.26, cep telefonlarında ise yüzde 4.5’i bulduğunu anımsatan Arıkan; gelişmiş ülkelerdeki tüketici koruma uygulamalarını aktararak, birçok Avrupa ülkesinde yüksek faiz oranlarına ve haksız uygulamalara karşı cezalar verildiğini iletti.

AYLIK YÜZDE 2’DE ÇOK

Türkiye’de tüketicinin korunmasının ancak, tüketicinin üzerindeki mali yüklerden arındırılması ile gerçekleşebileceğini dile getiren İSMMMO Başkanı Arıkan, özellikle GSM ve internet kullanımında yapılacak faturalandırmada kamu üst kurallarının devreye girmesi gerektiğini söyledi. Merkez Bankası’nın kredi kartları faiz oranlarına ilişkin azami faiz oranlarını denetlemesi gibi, GSM ve internette’de kullanıcı faturalarında bir düzenlemenin şart olduğunu aktaran Arıkan; “Faturasını geç ödeyene Türkiye’de yıllık enflasyonun neredeyse 10 katına ulaşan cezalardan insanlarımız kurtarılmalı” diye konuştu. Arıkan Türkiye’de yapılan araştırmalara göre faturasını gecikmeli ödeyen tüketici sayısının önemli miktarlarda olduğunu anımsatarak GSM’de bu oranın yüzde 5’ler düzeyinde olduğunun bilindiğini, bu hesapla da 70 milyonu bulan abone sayısına göre 3.5 milyon kişinin bu durumdan mağdur olduğunun kolayca anlaşılabileceğini aktardı.

Arıkan elektrik, doğalgaz ve su faturalarının geç ödenmesinde de günlük olarak hesaplanan cezaların aylık yüzde 2’ler düzeyinde olduğunu anımsatarak bu oranların da düşük olmadığının altını çizdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABF’de tartışmalı kongre

SONRAKİ HABER

Nüfusun 20 milyonu icrada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...