23 Mayıs 2013 08:47

Bilim fuarında şeriat hukuku!

TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı kapsamında Adana Bahtiyar Vahapzade Sosyal Bilimler Lisesi’nde düzenlenen “bilim fuarı”ndaki bir proje görenleri şok etti. “Emr-i Ferman Yerini  Bulmuştur Hünkarım” başlıklı projede Osmanlı Hukuk Sistemindeki “ürkünç” cezalar anlatılıyor.“Zina y

Bilim fuarında şeriat hukuku!
Paylaş
Volkan Pekal / Cumali Akkaş

“Zina yapana testislerinin yedirilmesi, suçlunun derisinin yüzülerek vücuda tuz basılması” gibi cezaların ayrıntıları ile anlatıldığı öğretmen danışmanlığında hazırlanan projede, “Osmanlı ceza politikası sadistçe değil zekicedir” sonucuna varılıyor!

43 projenin sergilendiği “Bilim Fuarı”ndaki projelere katılan tüm öğrenci ve öğretmenler TÜBİTAK Bilim Fuarı Sertifikası ile ödüllendiriliyor. TÜBİTAK’ın maddi destek verdiği projeler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından seçiliyor.

ÇOCUKLARA BUNLARI MI ÖĞRETİYORSUNUZ?

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim Fuarları Destekleme Programı kapsamında 15 Mayıs günü gerçekleştirilen fuarın açılışını İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Ataş yaptı. Törene Sarıçam İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdal Denge, Kamu-Sen İl Temsilcisi Kamil Köse ve İl Milli Eğitim Şube Müdürü Volkan Canatan da katıldı.

“Popüler Şarkılarda Anlatım Bozuklukları, Asit Yağmurlarının Bitkilere Olumsuz Etkileri” gibi projelerin yanı sıra kaynağı sadece internet siteleri olan bazı projeler de dikkat çekti. Danışman öğretmenliğini H.A.G’nin yaptığı ve iki öğrencinin hazırladığı “Emr-i Ferman Yerini Bulmuştur Hünkarım” adlı projede ise Osmanlı Hukuk Sistemi’nde yer alan cezalar ve idam yöntemleri övülüyor! Kaynağı internet olan projede “Zina yapana testislerinin yedirilmesi, suçlunun derisinin yüzülerek vücuda tuz basılması ve recm” gibi Şeriat Hukuku’na ait cezalardan bahsedilerek “Osmanlı ceza politikası sadistçe değil zekicedir. Bu politikaları sayesinde ceza oranı düşmüş ve caydırıcı özellik göstermiştir. Huzuru kalıcı kılmıştır” sonucuna varılıyor.

TÜBİTAK: HENÜZ ELİMİZE ULAŞMADI

Konuyla ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden aldığımız bilgiye göre öğretmenlerin danışmanlığında hazırlanan projeler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı seçici kurul tarafından belirleniyor.

Telefonla ulaştığımız TÜBİTAK Bilim Toplum Programı Müdürlüğü yetkililerinden Gülnihal Mert ise, projelerin henüz ellerine geçmediğini, projeleri gördükten sonra “gerekeni yapacaklarını” ileri sürdü.


LİSEDEKİ ‘BİLİMSEL PROJE’YE BAK!

Emr-i Ferman Yerini Bulmuştur adlı projede yer alan ifadelerin bazıları şöyle: Testislerini Yedirmek: Zina yapan adamın cinsel organı kesilir ve adama yedirilir. İbret Taşı: İdam edilecek kişi İstanbul dışındaysa kesilen başın bozulmaması için bal dolu torbaya konulur, sultanın huzuruna getirilirdi. Tepsi içinde padişaha gösterilip ibret taşına konur, üç gün teşhir edilirdi. Bunun en bilinen örneği Viyana kuşatmasındaki başarısızlığı sebebiyle başı kesilen ve bal torbasına konulan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa. *Recm (Taşa Tutma): Genelde bir Müslüman bir Hıristiyan ile ilişki kurarsa bu kişi cezaya çarptırılırdı. Bu ceza Müslüman ve evli bir kadınla Hıristiyan bir erkeğin ilişki yaşadığı öğrenilince uygulanmıştır. Cellatlar, Müslümanların kesik başlarını infazdan sonra cesedi sırt üstü yatırarak koltuğunun altına koyarlardı. Bu yüzden devletin üst düzey görevlileri, “kelle koltukta geziyoruz” ifadesini çok terennüm ederlerdi. Müslüman olmayanlar yüzükoyun yatırılarak başları kıçlarının üstüne konurdu.


ADNAN GÜMÜŞ: TÜBİTAK’A YAKIŞMADI

Çukurova Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gümüş konuyu gazetemize değerlendirdi. Osmanlı Hukuk Sistemi’yle ilgili projeyi değerlendiren Gümüş,  “Sürekli bir suç tanımlaması var. Haksızlık yaptıkları için mi, yoksa siyasi yönetime yönelik anlayış ve mezhep farklılıklarından dolayı mı cezalar veriliyor? Geçmişteki cezalandırma biçimlerinden günümüz için anlam çıkarılamaz” dedi. İşkencenin en ağır şekillerinin bu projede savunuluyor olmasının akla, mantığa, bilime, felsefeye uymayacağını söyleyen Gümüş, adalet sisteminin işkenceyi öneremeyeceğini ifade etti. Gümüş, bu projenin TÜBİTAK’a yakışmadığını söyledi. Eğitim Sen Adana Şubesi Eğitim Sekreteri Halil Kara, Adana’da birçok okulda benzer olaylar yaşandığına dikkat çekti.


1000 OKULDA BİLİM FUARLARI

TÜBİTAK Bilim Fuarlarına, 5-12. sınıf öğrencileri katılıyor. 2012-2013 dönemi için önceden belirlenen 1000 pilot okulda, 1 Nisan-19 Mayıs 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen fuarların amaçlarını TÜBİTAK şöyle açıklıyor: “Bilimin ve bilimsel çalışmaların yeni nesiller tarafından benimsenmesinin teşvik edilmesi, Bilimin günlük hayatla ilişkilendirilmesi, Araştırma tekniklerinin, bilimsel raporlamanın ve bilimsel sunum becerilerinin tabana yayılarak genç bireylere kazandırılması,  Farklı gelişimsel ve bilişsel seviyedeki her çocuğa bilimsel proje yapma fırsatının sunulması, Öğrencilere bilimsel proje yapma ve paylaşma konusunda yeni ortam ve olanakların yaratılması, Öğrenciler üzerindeki yarışma baskısının ortadan kaldırılarak bilimin eğlenceli taraflarının ön plana çıkarılması, Farklı sosyo-ekonomik seviyedeki bölge okullarının bilimsel projelere eşit katılımının sağlanması, Gerçek hayattaki soru ve sorunlara çözüm bulunmasında bilimin ve bilimsel çalışmaların öneminin öğrenciler tarafından uygulayarak/yaşayarak öğrenilmesinin sağlanması.” (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Vanlılar ilaç alamıyor, hastaneye gidemiyor

SONRAKİ HABER

Galatasaray'da yönetim seçime gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...