22 Mayıs 2013 04:44

Vanlılar ilaç alamıyor, hastaneye gidemiyor

Baran Can Helvacı / Beyar Özalp

Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerin ardından SGK’nin ‘Depremzededen ilaç ve muayene katkı payı alınmayacak’ şeklindeki genelgesiyle, hastanelerde muayene edilen ve ilaç alan depremzededen yüzde 20’lik katkı payı alınmamış ve hükümet bunu da bir propagandaya dönüştürmüştü. Ancak 15 Mayıstan itibaren bu uygulamadan vazgeçildi. Devlet şimdi Vanlılardan 2 yıllık ‘ödenmeyen katkı payı’nı istiyor. Eczacılar da halk da duruma tepkili. Eczacılar vatandaşla karşı karşıya geliyor, insanlar karşılarına çıkarılan borçtan dolayı ilaç alamıyor, hastaneye gidemiyor.

‘AFETZEDE OLARAK KAYDEDİLMEMİŞLER’

Konuya ilişkin gazetemize konuşan Van Eczacılar Odası Başkanı Murat Keçecioğlu  Van’da meydana gelen depremlerden sonra Van merkez, Erçiş ve Edremit ilçelerinin SGK’nin yayınladığı genelge doğrultusunda afet bölgesi ilan edildiği ve bu nedenle de depremzedelerden ilaç ve muayene katkı payı alınmadığını hatırlattı. Uygulamaya 15 Mayısta son verilmesiyle ilaç almaya gelen hastaların geriye dönük borçlarla karşılaştığını söyleyen Keçecioğlu, uygulama boyunca sisteme eklenen ‘afet butonu’nun kullanılmaması ve hastaların afetzede olduğunun kayda girmemesi nedeniyle binlerce kişinin borçlu göründüğünü ifade etti. “Hastaların kamu hastanelerinde kayıtları yapılırken afetzede olduklarının kayda işlenmediğini söyleyen Keçecioğlu, “Vatandaşlar çıkarılan borcu ödeyemiyor. İlaç alamıyor. İlaç zorunlu bir ihtiyaç. Özellikle kronik hastalar ilaçlarını kullanmadığında ciddi sıkıntılar yaşayabiliyor” dedi.

SGK ‘BİZİMLE İLGİSİ YOK’ DİYOR

Hastaların büyük çoğunluğunun  borcu ödeyemediği için ilaç alamadığını söyleyen Keçecioğlu, “Halk isyan ediyor. Biz onlara sıkıntının SGK’den kaynaklandığını anlatıyoruz” dedi. Yaşanan sıkıntıları Eczacılar Odası Genel Sekreteri aracılığıyla SGK Genel Müdür Yardımcısına ilettiklerini söyleyen Keçecioğlu, “Müdür yardımcısı sorunun SGK’yle ilgili olmadığını. Maliye, Çalışma ve Sosyal Politikalar bakanlıklarına yönlendirdi” dedi. Keçecioğlu eczacıların da uygulamadan mağdur olduğunu belirtti.


‘HÜKÜMET HALKI MAĞDUR ETMEKTEN VAZGEÇSİN’

İlaçlarını almaya gelen hastaların yüksek muayene ücreti borcuyla karşılaşınca, ilaçlarını almadan geri döndüklerini söyleyen eczacı Ayşegül Saraçoğlu, SGK’nin bir an önce devreye girerek sorunu çözmesini istedi. Saraçoğlu, “Sorun çözülmezse vatandaş ilaç alamayacak duruma gelecek” dedi.

‘ÇOCUĞUMU HASTANEYE GÖTÜREMİYORUM’

Asker Oran adlı vatandaş ise geçtiğimiz günlerde hastaneye gittiğini ve çıkan yüksek oranda borçtan dolayı ilaçlarını alamadığını belirtti. Oran, “İşsizim. Şu anda çocuğum hasta. Ama muayene ücreti borcundan dolayı hastaneye götürüp tedavi ettiremiyorum” dedi.

‘DEPREM FIRSATÇILIĞI’

“Devlet Vanlılar için büyük bir yıkım olan depremi fırsat olarak değerlendirdi” eleştirisi yapan İbrahim Cengiz adlı Vanlı uygulamaya tepkili. “40 bin liralık evleri bize 80 bin liraya sattılar. Afet fonu adı altında halen özel tüketim vergisi veriyoruz. Devlet, parasız verilmesi gereken kömürleri bize sattı. Yüksek elektrik faturaları gönderdi” diyen Cengiz, “Şimdi de deprem zamanı gördüğümüz tedavinin aldığımız ilacın parasını istemesi deprem fırsatçılığıdır” şeklinde konuştu.

Uygulamanın haksız olduğunu belirten Ahmet Kaya isimli Vanlı da tepkili. “Deprem döneminde vatandaşlara yardım olarak gösterilen bir uygulamanın şimdi borç olarak vatandaşın önüne çıkarılması sosyal devlet politikasıyla çelişir” dedi. Devletin depremin ardından elektrik parası da istemeyeceği sözü verdiğini ancak daha sonra bu paraların kendilerinden tahsil edildiğini belirten Kaya, hükümetin dar gelirli vatandaşı mağdur etmekten vazgeçmesini istedi. (Van/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et