21 Mayıs 2013 13:24

4 milyon lira kime gidiyor?

Bankayla anlaşıp işçilerin tamamına banka kartı çıkar. Promosyon anlaşması yap. İşçilerin alması gereken promosyonları keyfince iç et! İddia bu... İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesine bağlı hastanelerde çalışan 2 binin üzerinde taşeron işçinin 2 bin liradan başlayan promosyon paraları ödenmiyor. Meblağ 4 mily

4 milyon lira kime gidiyor?
Paylaş
Eda Yıldırım

Hesaplar Halk Bankasında açıldı. İşçilerin ocak ayında hesaplardan haberleri oldu, ancak mayıs ayında bankaya gittiklerinde elleri boş döndü.

Taşeron İşçilerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TAŞİŞDER) Başkanı ve İstanbul Tıp Fakültesi Taşeron İşçisi Cemal Bilgin uygulamaya tepkili: “Birisi bizim bilgilerimizi paylaşarak hesap açıyor. Ama bundan ne rektörlüğün ne de taşeron firmanın haberi olmuyor. İkisi de suçu birbirlerinin üzerine atıyor. Kampüs kartlar sadece üniversite yönetimi tarafından çıkartılıyor. Bu durumda nasıl haberleri olmaz?​”

Dolayısıyla hiçbir ‘sorumlu’ kurum sorumluluğu üslenmedi... Ne Üniversite Rektörlüğü ne de taşeron firma... Rektör Yunus Söylet’e doğrudan iddiaları sormak istedik. Rektörlük Sekreterliği bizi Doç. Dr. Ergüm Yolcu’ya yönlendirdi. Ancak konuyla ilgili henüz geri dönüş alamadık.

PROMOSYONLAR KİMİN CEBİNDE?

Bilgin, üniversitede yapılan, başhekim ve dekanın katıldığı toplantıda promosyon paralarının işçilere verilmeyeceğinin ilan edildiğini de söyledi.

Sorumlunun üniversite yönetimi olduğunu belirten Bilgin, promosyon ücretlerinin de üniversite hesabına kullanıldığını düşünüyor: “Promosyon üzerine nasıl anlaştıklarını görmek için üniversiteden bankayla yapılan sözleşmeyi istedik, ancak vermediler. Zaten taşeron firma bizi sömürüyordu, bir de üniversite yönetimimiz bizi sömürüyor.” Haklarını aramak için hukuksal süreç başlatmak istediklerini ifade eden Bilgin, ancak 500 liralık harç nedeniyle dava da açamadıklarını söyledi. Rektör Yunus Söylet hakkında birçok usulsüzlük iddiası olduğunu hatırlatan Bilgin, “Ancak hükümet arkalarında. Bu yüzden yargısal süreç de lehlerine işliyor” dedi.


SÖZ KONUSU HAK OLUNCA!

Dev Sağlık-İş Üyesi Taşeron İşçi Remziye Örs de kartın üzerinde “İstanbul Üniversitesi Çalışanı” yazılı olduğunu dikkat çekiyor: “Söz konusu hak, hukuk olduğu zaman ‘Taşeron firma çalışanısınız’ deniyor. Servisleri bile kullanmak istediğimiz zaman ‘Siz taşeron işçisiniz’ diyorlar. Eğer promosyon adına benim adım o kimlikte üniversite çalışanı olarak  yer alıyorsa o servise geldiği zaman benim adım neden listede olmuyor.” Uzun süredir kadrolu çalışmak için mücadele verdiklerini kaydeden Örs, “Üniversite yönetimi bu üniversitenin asıl işçileri olduğumuza dair mahkeme kararlarını ve müfettiş raporlarını dahi görmezden geliyor. Kamuda taşeron çalıştırılmayacağını bildiği halde bunu uygulamakta ısrar ediyor. Ama sıra banka kartlarına ve promosyonlara gelince bunların hepsi unutuluyor.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Kürtler Cumhurbaşkanı oldu ama Kürt olamadı'

SONRAKİ HABER

Polisi de ÖGB’yi de okulda istemiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...