21 Mayıs 2013 12:18

Şifalı bitki araştırmaları sürsün

“Dersim’de geleneksel iyileştirme ve şifalı bitkiler” sempozyumu başladı. Dersim yaşlılarının da katıldığı sempozyumda, şifalı bitkiler üzerine çalışmaların sürmesi gerektiği ifade edildi. Sempozyumun düzenlendiği Pertek Termal Otel önünde kurulan masalarda şifalı bitki çeşitleri katılımcılara gösterildi.

Şifalı bitki araştırmaları sürsün
Paylaş

Sempozyuma ev sahipliğini yapan Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, kültür çalışmalarının devam etmesi gerektiğini söyleyerek, kültür yerlerinin tescillenmesini ve koruma altına alınması gerektiğini söyledi.

BELEDİYELER SORUMLULUK ALMALI

Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Dersim’in sahip olduğu bitki çeşitliğinden söz etti. Bu endemik bitki çeşitliliğinin gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini ifade eden Sarıgül, bunun için de belediyelerin üzerine önemli sorumluluklar düştüğünü söyledi. Barajların ve siyanürlü maden aramanın coğrafyadaki bitki çeşitliği başta olmak üzere önemli bir tehlike olduğunu belirten Sarıgül, buna karşı yapılan çalışmalara belediye olarak gereken sorumluluğu da göstereceklerini de ifade etti.
Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, maden şirketlerinin, mermer ocaklarının ve baraj tehlikesinin sürdüğünü belirtti. Konak, buna karşı Dersim’in karşı durması gerektiğini söyledi.
Sempozyumu düzenleyenler arasında yer alan Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Tarih ve Etiği Anabilim Dalı Başkanı Kızılca Yürür, Dersim’in kalıcı barış yaşamadığını belirtti. Barış olmadığı yerde bilginin toparlanamayacağını anlatan Yürür, insanın yalnız bırakılmasıyla doğuracağı tehlikelere değindi. Yürür, insanların doğayla ve hayvanlarla konuşabileceğini anlatarak, bu buluşmanın bir ilk olduğunu söyledi.
Sempozyuma Tunceli Valisi Yusuf Hakan Güner mesaj gönderdi.
(Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dersim’in doğasına sadakat için yürüyüş

SONRAKİ HABER

Türkiye’de kadınlar kendini özgür kılmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...