21 Mayıs 2013 11:38

Üretici sermayenin iki dudağı arasında

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt üreticilerinin Dünya Süt Günü’ne buruk girdiklerini söyledi. Nisan 2013’ten beri çiğ süt fiyatı konusunda üreticilerin taleplerinin karşılanmadığını ve sanayicilerle anlaşmanın sağlanamadığını ifade etti. Bayraktar şunları söyledi: “Üreticiler sanayicilere

Üretici sermayenin iki dudağı arasında
Paylaş

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt üreticilerinin Dünya Süt Günü’ne buruk girdiklerini söyledi. Nisan 2013’ten beri çiğ süt fiyatı konusunda üreticilerin taleplerinin karşılanmadığını ve sanayicilerle anlaşmanın sağlanamadığını ifade etti. Bayraktar şunları söyledi: “Üreticiler sanayicilere bir litre sütün maliyetinin 117 kuruş olduğunu, teklif edecekleri fiyatta buna dikkat etmeleri gerektiğini belirtmiş, sanayiciler ise bu teklif karşısında farklı tutumlar sergilemişlerdir. Bir kısmı geçen 6 aylık fiyattan yani 90 kuruştan devam kararında olduklarını, bir kısmı ise net 88 kuruş bir fiyat önermişlerdir. Netice de fiyatta anlaşma sağlanamamıştır.”

Üretim yapan, sütünü sanayiciye satan üreticilerin hâlâ sütü kaçtan verdiklerini bilmediklerini söyleyen Bayraktar, “Yani nisan ayından itibaren sanayicilere ‘belirsiz fiyattan’ süt vermektedirler. Yani anlayacağınız milyonlarca dolarlık yatırım yapan büyük ölçekli süt üreticisi de, 5-10 baş süt hayvanı olan küçük ve orta ölçekli yüz binlerce süt üreticisi de tedirgin bir şekilde, bir elin parmaklarını geçmeyen sanayicilerin iki dudağının arasından çıkacak fiyata kilitlenmiş, beklemeye başlamıştır” diye konuştu.
Sütün, insanların sağlıklı geleceği için öneminin yanında hayvancılık sektörünün de en önemli lokomotif ürünü olduğunu bildiren Bayraktar, “Bilhassa büyükbaş hayvancılığın ayakta kalabilmesi, gelişmesi, ancak sütün istikrarlı, yeterli ve güvenceli bir pazara sahip olmasıyla mümkündür. Söz konusu şartlara haiz bir pazarın oluşması ise ancak istikrarlı bir tüketim ve buna bağlı bir üretimle sağlanabilir” dedi. Piyasada istikrar için ise süt fiyatlarında fiyat istikrarın sağlanmasının şart olduğunu vurgulayan Bayraktar, bu şartlar sağlanamadığı takdirde hayvancılığın ayakta kalabilmesinin mümkün olmadığını belirtti.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Borç stoku 540 milyar TL oldu

SONRAKİ HABER

GMO: Süt tüketimi artırılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...