22 Şubat 2011 13:47

Paksan Fabrikası işçileri greve hazır

BİRLEŞİK Metal-İş Sendikasının MESS sözleşmeleri kapsamında grev kararının asıldığı fabrikalardan biri de Paksan. 15 Şubatta asılan grev kararı hayata geçerse Paksan’da 20 yıldan sonra ilk kez grev yaşanacak. Güneşli’de bulunan Paksan TOFAŞ ve Toyota’ya parça üretiyor. Paksan’a yeni giren işçi 900 lira, 18 yılı

Paksan Fabrikası işçileri greve hazır
Paylaş
Can Denizci

BİRLEŞİK Metal-İş Sendikasının MESS sözleşmeleri kapsamında grev kararının asıldığı fabrikalardan biri de Paksan. 15 Şubatta asılan grev kararı hayata geçerse Paksan’da 20 yıldan sonra ilk kez grev yaşanacak. Güneşli’de bulunan Paksan TOFAŞ ve Toyota’ya parça üretiyor. Paksan’a yeni giren işçi 900 lira, 18 yılık işçi ise 1600 lira ücret alıyor. Paksan, MESS içerisinde en düşük saat ücreti veren üç iş yerinden biri. İşçiler 2000 yılındaki yüzde 35 enflasyon farklarını alamamış olmalarının bunda önemli rol oynadığını söylüyorlar.   
Bu nedenle grev kararı iş yerinde coşku ve heyecanla karşılandı. Kararın asılmasıyla hazırlıklarını hızlandıran Paksan işçilerinin morali oldukça yüksek. Birleşik Metal-İş Başkanlar Kurulunda alınan karar doğrultusunda MESS kapsamında olmayan fabrikalardan grevci arkadaşları için 10 liralık dayanışma parası da toplamaya başlandı.  

GREV OYLAMASI BASKISI

Grev kararını işçilerin örgütlü kararıyla aldıklarını belirten İş Yeri Baştemsilcisi Rıfat Codura “Fabrika yönetimi son iki yıllık süreci gözden geçirmelidir. Bizim tek hedefimiz haklarımızı almaktır. Bizim niyetimiz üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil” dedi. Toyota ve Tofaş yetkililerinin fabrikada yatıp kalkmaya başladıklarını belirten Codura şöyle devam etti: “12 günlük stok için üretimi zorluyorlar. Neden 12 günlük stokta ısrar ettiklerini anlamıyoruz.”
Fabrika yönetiminin MESS’in baskısı ile grev oylaması için ısrarcı davrandığını belirten Codura “Açık açık söylemek gerekirse bizim hiçbir arkadaşımız grev oylaması için sandığa gitmeyecektir” dedi. Codura, fabrika yönetiminin hani siz demokratik bir sendikadan söz ediyordunuz gibi baskılarına da “Buna siz karar veremezsiniz” diyerek karşı çıktıklarını belirtti. Sendikalarının iş kolundaki en demokratik sendika olduğuna dikkat çeken Codura, grev kararını da tezgah başında çalışan işçilerin aldığını ve bunu genel merkeze sunduğunu hatırlattı. Codura, MESS ve Paksan yönetiminin çabalarının karalılıklarını bozmayacağını bildirdi.

HAKLARIMIZ TANINANA KADAR

İşverenin “Bu iş yeri grevi kaldıramaz fabrikayı kapatmak zorunda kalırız” sözlerine de yanıt veren Codura “Hiç kimse altın yumurtlayan tavuğunu kesmez. Ama ısrarla ben kapatacağım diyorsa da o kendi bileceği iştir. MESS haklarımızı tanıyana kadar biz grevi sürdüreceğiz” dedi.
Ailelerinin de grevle ilk kez yüz yüze geldiğini ve ekonomik yetersizliklerden dolayı tedirginlikleri olduğunu vurgulayan Codura, ekonomik yetersizlikleri aşmak için grevin en önemli yol olduğunu anlattıklarını ifade etti. Codura “Birçoğumuz 600-700 lira konut kredisi ödüyor. Buna rağmen greve çıkmakta kararlıyız” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)


DAYANIŞMAYLA KAZANILACAK

Yılmaz Bayram (Birleşik Metal-İş 2 No’lu Şube Başkanı): Bu grev sınıftan yana her kesimin desteği ve mücadelesiyle kazanılacaktır. Biz tüm sınıf dostlarına ve örgütlerine grev çadırlarımızda birlikte mücadele çağrısı yapıyoruz. Aldığımız grev kararı sermaye sınıfının en örgütlü kesimi olan MESS’e karşı bir mücadeledir. Bu mücadelede sınıfa karşı sınıf tavrını hayata geçirmeliyiz. Biz MESS kapsamında olmayan iş yerlerimizden grevcilerle dayanışma için 10 lira toplamaya başladık. Şubemizde MESS kapsamında olan iki fabrikamız var.

PATRONUN KENDİ BİLECEĞİ İŞ

Yakup Tarı:
Artık uçak havalandı. Yere sağlam inmesi gerekiyor. Sağlam inmesi içinde herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Biz bugüne kadar elimizden geleni yaptık. Patron isterse MESS’ten ayrılır ve bizimle ayrı sözleşme yapar. Kendi bileceği bir şey. Bizim 30 kadar arkadaşımız ev geçindiriyor. Diğerleri aileleri ile birlikte kalan bekar arkadaşlarımız. Bu avantajımız. Daha az arkadaşımız zorlanacak.

SONUNA KADAR GİDELİM

Zeynel Güvenç:
Süreç beş altı aydır devam ediyor. Sonuna kadar gitmeliyiz. Grev oylaması falanla kaybedecek zamanımız yok. Greve çıkalım ve sonuna kadar gidelim. 20 yıldır böyle bir duruş olmamış. Ben de kirada oturuyorum ama bir şekilde çözeceğiz. Beyaz yakalılar bizim için “Bunlar greve çıkamaz, bir şey yapamazlar” gibi laflar ediyorlar. “Sendika falan bunlar boş işler” diyorlar. Bu yüzden de biz bir an önce greve çıkıp mücadelemizi ilerletmeliyiz. Tüm yoksulluk ve kötü koşullar işçiler için hazırlanmış gibi. Bunu değiştirmek mücadele ederek olacaktır.

YARDIMLAŞARAK SÜRDÜRECEĞİZ

Ceyhan Ay:
Biz bugüne kadar elimizden geleni yaptık. Top artık işveren ile MESS’in elinde. Grev kararını astık. Herhalde Martın başında greve çıkacağız. Akrabalar arasında yardımlaşarak bu grevi sürdüreceğiz. 

ÖNCEKİ HABER

Mücadeleci işçiler görev başına!

SONRAKİ HABER

Uzel’de yeniden eylem başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...