21 Mayıs 2013 11:04

Türk: Dışarıdan müdahale istemiyoruz

ABD’nin başkenti Washington’da temaslarda bulunan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, Kürt tarafında çözüm süreciyle ilgili herhangi bir sıkıntı olmadığını belirterek, “Bundan sonra top biraz da hükümettedir” dedi. Türk, bu konuda dışarıdan müdahale istemediklerinin de altını çizdi.Türk ve BDP V

Türk: Dışarıdan müdahale istemiyoruz
Paylaş

ABD’nin başkenti Washington’da temaslarda bulunan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, Kürt tarafında çözüm süreciyle ilgili herhangi bir sıkıntı olmadığını belirterek, “Bundan sonra top biraz da hükümettedir” dedi. Türk, bu konuda dışarıdan müdahale istemediklerinin de altını çizdi.

Türk ve BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, ABD’nin başkenti Washington’daki temaslarıyla ilgili gazetecilerle bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanlığında üç görüşme yaptıklarını belirten Türk, bu kapsamda ABD Dışişleri Bakanlığında Avrupa ve Avrasya’dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Vekili Eric Rubin, ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye masası yetkilileri ve Beyaz Saray yetkilileriyle bir araya geldiklerini anlattı. Türk, Amerikalı bakanlık yetkililerinin Türkiye’deki çözüm sürecini desteklediklerini ve önemsediklerini, sürecin kendilerinin beklediğinden de hızlı geliştiğini ifade ettiklerini aktardı.

‘ORTADOĞU’DA ETKİN ROL OYNAYAMAZ’

Bu konuda kendi düşüncelerini ifade ettiğinin altını çizen Türk, “Bana göre Kürt sorunu çözülmeyen Türkiye Ortadoğu’da etkin bir rol oynayamaz. Bence Başbakan da bunun farkında. Ama Kürtlerin haklarını ne kadar içselleştirmiş bunu tartışabiliriz. Kürt sorunu çözülmediği takdirde Ortadoğu’da Türkiye ne öncülük yapabilir. Ne önemli bir aktör olabilir. Çünkü bugün Ortadoğu’nun dört parçasında Kürtler yaşıyor. Kürtler hakkına hukukuna sahip olmadığı takdirde Türkiye Ortadoğu’da herkes tarafından kabul edilen bir ülke konumuna nasıl yükselebilir. Bence bu artık fark edildi. Bunlar benim düşüncelerim” şeklinde konuştu

‘TÜRK HALKIYLA SORUNUMUZ YOK’

Sorunun çözümü için dışarıdan herhangi bir müdahale istemediklerini vurgulayan Türk, ABD’nin, Türkiye’ye çözüm sürecinde destek vermesini arzuladıklarını söyledi. Türk, “Anayasada Türk, Kürt, Laz, Çerkes yazılsın gibi ihtiyaç da duymuyoruz. İşte efendim ‘Türklük gidecek’ deniliyor, isterseniz anayasanın bütün sayfalarına Türklük yazsın, bizim itirazımız yok ama biz, farklı kültürlerin, kimliklerinin de güvence altına alınması, inkar edilmemesi, hakkının olduğunun kabulü gerekir diyoruz. Yoksa bizim Türklükle, Türk halkıyla sorunumuz yoktur. Sonuçta bu zaten Türkiye Cumhuriyeti Anayasasıdır. İhtiyaç duyuyorsanız, Türk halkının da haklarını, hukukunu oraya koyunuz ama farklıları da inkar etmeyin diyoruz” diye konuştu. (WASHINGTON)

ÖNCEKİ HABER

Açık havada Tiyatro şöleni

SONRAKİ HABER

Karakol eylemleri yayılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...