21 Mayıs 2013 10:38

Müslim: Reyhanlı, AKP politikalarının bir sonucu

PYD Eş Başkanı Salih Müslim,  Nûçe TV'de yayınlanan Aktüel programında gazeteci Baki Gül'ün sorularını yanıtladı. Müslim, Mesut Barzani ile yaşanan gerginlikten Reyhanlı saldırılarına, Erdoğan'ın ABD gezisinden, Rojava ve Suriye'deki son duruma kadar birçok konuda bilgiler verdi. Nûçe TV'de y

Müslim: Reyhanlı, AKP politikalarının bir sonucu
Paylaş

Nûçe TV'de yayınlanan Aktüel programına katılan Kürt Yüksek Konseyi Üyesi ve PYD Eş Başkanı Salih Müslim, gazeteci Baki Gül'ün sorularını yanıtladı. Birkaç gün önce Rojava ve Federal Kürdistan Bölgesi sınırında YPG güçleri tarafından KDP'ye yakınlığı ile bilinen kimi grupların gözaltına alınarak sorgulanması ile başlayan krizi değerlendiren Müslim, YPG ve asayiş güçlerinin Rojava halkını korumak için görevlendirilmiş meşru güçler olduğunu ve bu anlamda sınır güvenliğini sağlamaları gerektiğinin altını çizerek, "Rojavalı kimi gruplar, partiler ki bunlar KDP'ye de yakınlar, gizli bir şekilde, kimseye haber vermeden sınırı geçmek istiyorlar. YPG ve asayiş güçleri tarafından bunlar yakalanıyor ve kimlikleri isteniyor. Sorgulandıklarında bu kesimlerin Güney Kürdistan'da askeri eğitim gördüğü ve daha sonra Rojava'ya geçmeye çalıştığı öğreniliyor. Ki zaten bunlar daha sonra serbest bırakılıyor" dedi.

'YPG VE ASAYİŞ GÜÇLERİ GÖREVİNİ YAPIYOR'

Söz konusu olaya KDP'nin verdiği tepkiye de değinen Müslim, Rojava ile Federal Kürdistan Bölgesi arasında bulunan sınır kapısının dünden itibaren kapatıldığını doğruladı. Hewler'de bulunan temsilcilerinin sorunun çözümü için Mesut Barzani ile görüşmek için başvurduğunu ancak halen görüşmenin gerçekleşmediğini dile getiren Müslim, silahlı eğitim alan grupların kimseye bilgi vermeden sınırı geçmek istemesinin kötü niyetli bir davranış olduğunu ifade etti. Kimsenin asayiş güçlerine görevini yaptığı için "Neden görevini yapıyorsun?" diye soramayacağının altını çizen Müslim, YPG ve asayiş güçlerinin Rojava halkını korumakla mükellef olduğunu hatırlattı. Bazı partilerin Rojava'da farklı bir silahlı yapılanma kurmak istediğini hatırlatan Müslim, bu durumun Rojava Kürtlerinin çatı örgütü olan Kürt Yüksek Konseyi tarafından ret edildiğini ve ortak bir gücün oluşturulmasının karar altına alındığını ifade etti.

REYHANLI, TÜRKİYE'NİN SURİYE POLİTİKALARININ SONUCU

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD gezisine ilişkin soruya da cevap veren Müslim, nelerin konuşulduğunu bilmediklerini, ancak görüşmede Suriye'nin "muhakkak" tartışılmış olması gerektiğini ifade etti. Suriye'deki muhalif güçlerin bütünsel bir duruş göstermediğini hatırlatan Müslim, her devletin bir grubu desteklediğini ifade etti. Reyhanlı patlamasının bir katliam olduğunu belirten Müslim, "Tabii kim yapmış bilmiyoruz. Bu patlamanın Suriye'deki olaylarla muhakkak bir ilişkisi vardır. Sanırız Türkiye'nin Suriye'deki politikalarının bir sonucu olmuş olabilir. Artık Suriye istihbaratı mıdır ona bağlı bir örgüt müdür bunu bilemiyoruz" diye konuştu.

'HER DEVLETİN SURİYE'NİN İÇİNDE ELİ VAR'

Cenevre'de gerçekleştirilen birinci konferans ve gerçekleştirilmesi planlanan ikinci konferansı yorumlayan Müslim, katılanların dürüst davranmadığını ifade etti. Birinci konferansta varılan anlaşmaya göre silah satışı ve sevkiyatının olmaması gerekirken atılan imzalar kurumadan Suriye'ye 400 ton silah girişinin yapıldığını söyleyen Müslim, "Her iki tarafa da silah gitti. Şimdi bu ikinci defa oturup karar verecekler. Her devletle anlaşmışlardı, siyasi çözüm olacak diye. Büyük güçler anlaşmazsa sorunlar çözülmez. Herkesin Suriye'nin içinde eli var" şeklinde ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde Mısır'ın başkenti Kahire'de toplanan Suriye Demokratik Muhalefeti toplantısına Kürt Yüksek Konseyi olarak katıldıklarını dile getiren Müslim, toplantının iyi geçtiğini ve Kürtlerin talepleri arasında yer alan Demokratik Federalizm çözümünün toplantıda kabul gördüğünü açıkladı.

'TÜRKİYE'DEKİ SÜRECİ SEVİNÇLE KARŞILIYORUZ'

PKK Lideri Abdullah Öcalan öncülüğünde Türkiye'de başlayan süreci sevinçle karşıladıklarını ifade eden Müslim, şöyle konuştu: "Tabii Kuzey Kürdistan; Kürdistan'ın en büyük parçasıdır. Orada bir çözüm olursa rahatlık oluşursa her yerde oluşur. Özellikle de Batı Kürdistan'da oluşur. Başından beri muhaliflerle bir anlaşma yapmak istedik, ama onlar Kürtlerin varlığını Türkiye baskısı ile kabul etmiyorlardı. Türkiye kendi Kürt'ü ile anlaşırsa başkasına 'kendi Kürt'ünle anlaşma' diyemez. O zaman ona derler; sen kendi Kürt'ünle anlaşıyorsun, niye benim kendi Kürt'ümle anlaşmamı istemiyorsun' derler. Biraz daha yumuşak bir süreç başlar diye düşünüyoruz. Biz Türkiye'ye karşı değiliz. Her iki tarafta bizim akrabalarımız var. Sınırın her iki tarafında da rahatsızlıkların olmasını istemiyoruz."

'ROJAVA'DA HALK KARAR VERİYOR VE UYGULUYOR'

Konuşmasında Rojava'da halkın yaşadığı sorunlara da yer veren Müslim, "Elbette ki sorunlar vardır; yakıt sorunu, başka sorunlar da vardır. Ama halk kendisi karar veriyor kendisi uyguluyor. YPG onların çocuklarıdır. Herkes kalkıp PYD falan diyor. Hayır orada PYD değil, halk kendi kendini yönetiyor. Bir halk çalışmasıdır halk yönetimidir. Ayrıca başka bir şey var, kimse buna dikkat etmiyor. Biz PYD olarak asla iktidar heveslisi olmadık. Örneğin halk kongreleri ve meclisleri oluyor, biz asla orada iktidar olmuyoruz. Bir üye olarak belki yer alırız, ama iktidar partisi değiliz, olmayacağız da. Herkes kendi kararını kendisi veriyor. Örneğin Kobani'de 200 doktor var. Toplanıp kendi sorunlarını ve görevlendirmelerini yapıyorlar. Sonra bize de diyorlar, emir veriyorlar, diyor 'biz böyle karar aldık, siz de bu şekilde davranacaksınız', biz de uyuyoruz. Halk komiteleri oluşturuyoruz, her türlü sorunların çözülmesi için. Biz halkı topluyoruz, diyoruz 'çözümü bulun bize emredin, biz de yapalım'. Halk ne isterse onu yapıyoruz. Rojava devriminin özgünlüğü de budur. Halk devrimidir" diye konuştu.

'KENDİMİZİ KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ'

Müslim son olarak Suriye'deki iç savaşın akibeti hakkında değerlendirmelerde bulundu ve durumun karanlık bir seyir izlediğinin altını çizdi. Kürtler olarak kanın durmasını ve siyasal çözüm bulunmasını istediklerinin altını çizen Müslim, uluslararası güçlerin dürüst davranmaması nedeniyle savaşın derinleştiğini dile getirdi. "Suriye'de her şey olabilir" diyen Müslim, "Bizim buradaki tutumumuz kendimizi korumaya çalışıyoruz. "Kürt halkı olarak kendimizi bu çatışmalardan korumaya çalışıyoruz. Bunun için de halkımızı örgütlüyoruz. Ancak halk örgütlü olduğu zaman kendini koruyabilir" dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Yayladağı Sınır Kapısı kapatıldı

SONRAKİ HABER

Aybaba ile yollar ayrıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...