21 Mayıs 2013 07:43

‘Taş’ bu defa Meclise düştü

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek de taş ocaklarıyla ilgili uygulamaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a sordu.Dibek, 2004 yılında yürürlüğe giren Maden Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin 5177 sayılı Yasa ile Taşocakları Nizamnamesi’nin yürürlükten kaldırıldığını ve taş ocaklarının İl

‘Taş’ bu defa Meclise düştü
Paylaş

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek de taş ocaklarıyla ilgili uygulamaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a sordu.

Dibek, 2004 yılında yürürlüğe giren Maden Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin 5177 sayılı Yasa ile Taşocakları Nizamnamesi’nin yürürlükten kaldırıldığını ve taş ocaklarının İl Özel İdarelerinde olan ruhsat işlemlerine ilişkin yetkilerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğüne devredildiğini hatırlattı. Küresel ısınma ve kuraklığın tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de su sıkıntısına neden olduğunu belirten Dibek, gelişigüzel açılan taş ocaklarının su kaynakları için büyük tehlike oluşturduğuna dikkat çekti. Ocaklarda taş kırmak için patlatılan dinamitlerin 3 ile 6 şiddeti arasında deprem etkisi yarattığını dile getiren Dibek, bu sarsıntılar nedeniyle de su kaynaklarının yer değiştirdiğinin uzmanlarca bilindiğini belirtti.

Dibek bu doğrultuda, 5177 sayılı Yasa yürürlüğe girmeden önce Türkiye genelindeki ruhsatlı taş ocaklarını ve yasa yürürlüğe girdikten sonra verilmiş olan ruhsatların sayısını Bakan Yıldız’a sordu. Dibek, aynı şekilde yasa yürürlüğe girmeden önce ve girdikten sonra Kırklareli ilinin ve ilçelerinin taş ocağı ruhsat sayılarını da sordu.

Dibek Bakan Yıldız’a, “Taş ocaklarının yukarıda belirtilen sakıncaları göz önüne alındığında taş ocaklarının Maden Yasası kapsamından çıkartılarak, Çevre Yasasına göre ruhsatlarının verilmesi için bir çalışma yapılması düşünülüyor mu?​” sorusunu da yöneltti. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hazine belediyelerden alacaklı

SONRAKİ HABER

Bahçeli: MHP, yapılacak her seçime hazırdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...