19 Mayıs 2013 14:02

Grev intikamı

Hükümet ÇAYKUR’da grev kararı alan Tek Gıda-İş Sendikası başkanının istifasını, kurumdaki sorunun çözümü için şart koştu. Hükümet, hak talep eden sendikalara da “Karşı çıkarsanız başınıza bu gelir” mesajını verdi.ÇAYKUR’da grevin başarısızlıkla sonuçlanmasının ard

Grev intikamı
Paylaş
Gökhan Durmuş

ÇAYKUR’da grevin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Tek Gıda-İş’te Genel Başkan Mustafa Türkel’in istifasını istemeye kadar uzanan tartışmalar yaşanıyor.

Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç, Genel Mali Sekreter Mehmet Karataş, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Recep Ali Çelik’in Ankara’da  Türk-İş Mali Sekreteri Ergün Atalay ile birlikte bir haftadır ÇAYKUR sözleşmesini bitirmek için Bakanlarla görüştüğü iddia ediliyor.

Yapılan görüşmelerde Bakanın “Bu iş artık beni aştı. Başbakanda bitiyor. O da ‘onlar sendikacılık yapmıyor, işçinin hakkını korumak gibi bir dertleri yok. Olaylara siyasi bakıyorlar. Bunu TEKEL’de de gördük, 2008 1 Mayıs’ında da Çaykur’da da. O sendikanın başından gitsin’ diyor. Amerika’dan geldiği zaman sizi görüştürürüm” dediği söyleniyor. Salı günü Başbakan ile bu sendikacılar arasında bir görüşme olması bekleniyor.

SENDİKACININ İSTİFASI İSTENİYOR

Hükümetin mücadele eden, hakkını arayan işçi ve sendikacılara yönelik bu kindar tutumu, sendikaları yok etmeye, sendika başkanının istifa etmesini talep etmeye kadar gidiyor. Bugün Mustafa Türkel üzerinden yapılan Tek Gıda-İş’i yok etmek tutumu yarın Atilay Ayçin üzerinden Hava-İş’i yok etmeye ya da kontrolü altında tutmaya yönelik olacaktır. THY grevinde hükümetin takındığı baskıcı tutum, işverenin yanında olma açıklamaları da bunun habercisi niteliğinde.

Başbakanın kendisi gibi düşünmeyen herkesi hedefe koyduğu ÇAYKUR meselesinde bir kez ortaya çıktı, mücadele eden sendikalar ya yok edilmek isteniyor ya etkisiz hale getirilmeye çalışılıyor. Başbakan Tek Gıda-İş yönetimine kadar müdahale ediyor.

TEK GIDA-İŞ’TE ÇAYKUR DEPREMİ

ÇAYKUR’da işçilerin greve çıkmamasının ardından Tek Gıda-İş’te başlayan tartışmalar giderek büyüyor. Genel Yönetim Kurulu içerisinde yer alan üç yönetici Genel Başkanın istifası istedi.

Süreçle ilgili görüşlerine başvurduğumuz Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, ÇAYKUR grevi öncesinde gece geç saatlere kadar görüşmelerin Kamu-İş ile sürdürüldüğünü, bazı bakanların da görüşmelere katıldığını ancak ÇAYKUR yöneticilerinden kimsenin katılmadığını söyledi. Görüşmelerden bir sonuç çıkmayınca greve çıktıklarını ancak şube yöneticilerinden, işyeri temsilcilerine kadar bir çok kişinin greve katılmadığını aktaran Türkel şöyle konuştu, “Ben günlerce Rize’de yatıp kalktım. Toplantılar yaptım. Grev kararını ben almadım, toplantılardaki işçiler, temsilciler aldı. Greve katılım olmayınca Teşkilatlandırma Sekreterimiz Recep Ali Çelik’e ‘Yöneticiler bile grev önlüğü giymedi. Şube başkanlarının onurlu davranmasını ve istifa etmelerini bekliyorum’ dedim. O da ‘Onlar onursuz’ dedi. Bende Recep’e ‘sen bu işin neresinde duruyorsun, bu örgütün teşkilat sekreterisin. ÇAYKUR’dan geliyorsun’ dedim. Mecit beyle birlikte Ankara’ya gittiler. Bakanların peşlerinden koştular yüzde 0’a imza atmak için. Bir defa bile arayıp bana bilgi vermediler. Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ergün Atalay ile birlikte geziyorlarmış.”

‘BAŞBAKAN GELMEDEN BİTİRELİM’

Daha sonra Mali Sekreter Mehmet Karataş’ın odasına geldiğini ve “Başkan istifa et yoksa ÇAYKUR gidecek. Sen istifa et, ÇAYKUR’u imzalayalım sonra geri dönersin” dediğini aktaran Türkel, “Ben istifa ettiğimiz zaman TEKEL’in intikamı alınacak, Türk-İş Genel Kurulunun iptali için açılan dava düşecek. ÇAYKUR Öz Gıda-İş’e geçirilecek. Ben de ‘istifa etmem isterseniz genel kurula götürürüm’ dedim. O zaman Karataş ‘Başbakan gelmeden bu işi bitirelim’ dedi. Olumsuz yanıt alınca üç kişi karar alıp istifamı istemişler” dedi.
Türkel, şu anda bu sürecin arkasında Ergün Atalay’ın olduğunu kaydetti.

Salı günü Başkanlar Kurulunu toplantıya davet ettiğini belirten Türkel, orada çıkacak sonuca göre genel kurul kararı alabileceklerini ifade etti.


SÜRECİ DOĞRU YÖNETEMEDİ

ÇAYKUR sürecini doğru idare edemediği için Mustafa Türkel’in istifasını istediklerini söyleyen Tek Gıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç, “Grevden önceki gece bir sözleşmeyi belli bir noktaya getirmiştir. 100-150 lira kampanya primi istiyorduk, Kamu-İş 75 lira teklif etti. Yeni dönemde yardımcı olacaklarını söylediler. Başkan ‘dönün’ dedi. ‘Mevsimlik işçiler greve çıkmayacak’ başkan dedim. O da ‘İşçiyi satamayız’ dedi. Sonra Bakan Türkel’i aradı, 75 liranın yanı sıra ücretlere de biraz zam istemiş. Gündüz 90’a bitir diyen Türkel gece ‘100-150’ye bitir’ dedi. Başbakan da ‘bu sendika işçinin hakkını istemiyor siyaset yapıyor’ demiş. Grev günü de şube başkanlarına işçiler iş başı yapsın sonra greve çıksın diyor. 2bin 500 kişi greve çıkıyor bu söylemin ardından grev kırılıyor. Tek başına götürdü, duvara tosladı. Şimdi çıkmış ‘bana ÇAYKUR işçisi lazım değil’ diyor. 100-150 işçiyi örgütleyebilmek için aylarca direniş yapmak zorunda kalıyoruz. 10 bin kişiye sırt dönüyor. Biz bunlar için 5 yıl mücadele ettik. Şimdi çıkmış ‘siyasi iktidar benim kellemi istiyor’ diyor. Biz teşkilata zarar verdiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Amaç, Bakanın ‘Beni etkisiz hale getirdiniz. Artık Başbakanlar görüşüp sorunu çözebilirsiniz” dediğini, Salı günü Başbakanla görüşeceklerini kaydetti. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

‘Tam destek’ dedi işten atıldı

SONRAKİ HABER

Yüzleşme olmadan barışı kuramayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa