20 Mayıs 2013 06:57

‘Tam destek’ dedi işten atıldı

İstanbul’da kurulu olan nakış fabrikalarında çalışan işçiler kötü çalışma koşullarına karşı 1 Haziranda iş bırakıyor. İş bırakmaya hazırlanan işçilerden Mehmet Hanifi Kıran, sosyal medyada, üzerinde ‘Tam destek veriyoruz’ yazılı pankartla fotoğraf çektirdiği için işten atıldı.25 yaşınd

‘Tam destek’ dedi işten atıldı
Paylaş
Özgür Doğan

25 yaşındaki Mehmet Hanifi Kıran 7 yıldır nakış işçisi. 5 aydır da Güneşli’deki Genco Nakış’ ta çalışıyordu. İş bırakma eylemi için iki arkadaşıyla birlikte üzerinde ‘Tam destek veriyoruz’ yazan bir pankart açtı ve pankartla çekildikleri fotoğrafı sosyal medyadaki ‘Nakışçılar Derneği’ sayfasında paylaştı. Ancak bundan sonra olan oldu. Kıran, patronunun kendisini tehdit ettiğini ve bir aylık ücretini de vermeden işten çıkardığını iddia etti.

Kıran yaşadığı olayın hikayesini ise şöyle anlatıyor: “Gece çalışmıştım. O yorgunluk ile eve gittiğimde neredeyse bayılmışçasına uyumuşum. Sonra telefonum çaldı. Patronum Celal Aydın arıyordu. Beni iş yerine çağırarak ‘Gel bilgisayardan bu fotoğrafı kaldır’ dedi. Ben de kendi cep telefonumdan kaldırım dedim ama, ‘Buraya gelip burada kaldıracaksın, ben de göreceğim. Sen gel, senin çıkışını vereyim de gör’ dedi. Ben de iş yerine gittim ve fotoğrafı kaldırdım.”

‘SENİ MERMİ MANYAĞI YAPARIM’

İşyerine gittiğinde patronu, kapıyı kapattığını ve kendisini içeride 2 saat mahsur bıraktığını öne süren Kıran, patronun kendisini tehdit ettiğini de söylüyor: “Bana ‘Ağzını burnunu kırarım. Siz kimsiniz benim iş yerimde böyle bir şey yapıyorsunuz. Bir daha benim hakkımda veya iş yerim hakkında bir şey söylediğini ve yaptığını duyarsam seni mermi manyağı yaparım’ dedi. Bunu yaparken üzerime saldırıyor, ustabaşımız araya girerek sakinleştiriyordu. O sırada içeriye bir müşterisi gelince kapıyı açtılar. Ben bir aylık maaşımın içerde olduğunu söyledim ve paramı vermesini istedim. Bana dönerek ‘Sen pankartı açtın, benden özür dileyene kadar senin içerdeki maaşını vermiyorum’ dedi.

İşyerinde hayvan muamelesi gördüklerini belirten Mehmet Hanifi Kıran, “Nakış işçileri o kadar fazla çalışıyorlar ki, yaşamlarının hiçbir anlamı kalmıyor. Buna rağmen patronlara yaranamıyorsun. En ufak şeyde seni paranı vermeden, kapıya koyuyorlar. Bundan sonra işçilerin birlik olması lazım” diyor.


Genco Nakış’a arkadaşları aracılığıyla girdiğini anlatan Mehmet Hanifi Kıran, bu işyerinde sigortasız olarak çalışmış. Neden  sigortasız çalıştığını ise şöyle anlatıyor: “5 ay önce bu iş yerinde çalışmaya başladığımda patronum Celal Aydın bana ‘Sigortanı sonra yaparım, şimdi borçlarım var. Ancak maliye borçlarımı ödersem sigorta yapabilirim’ dedi. Bir ay sonra sigortamı yapması için tekrar patronun yanına gittim ama sonuç alamadım. Bahanesi hep aynıydı; borcum var. 5 ay çalışmama rağmen sigortam halen yapılmadı. 1 yıldan fazladır çalışan arkadaşlarımın da halen sigortası yok. 1.200-1.400 arası maaş alıyoruz. Ama sigorta olmadı mı, bunun hiçbir anlamı kalmıyor. Bir arkadaşım trafik kazası geçirdi, bir ay evde kaldı. Sigortasız olduğu için maddi dayanağı olmamıştı. Patron maddi bir destek de vermedi. Sigortalı olsaydı bu iş böyle olmazdı. Çalışmadığı günlerin parasını almış en azından çalışamadığı günlerin garantisi olmuş olurdu. Yarın bu benim de başıma gelebilir. Sigorta çok önemli bir konu. Millet çalışıyor zengin olmak için, biz ise sadece yaşamımızı devam ettirmek için çalışıyoruz. Çünkü bu maaşla gelecek kurulmaz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Taksim İlkyardım’da taşınma muamması

SONRAKİ HABER

Grev intikamı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...