20 Mayıs 2013 08:25

Taksim İlkyardım’da taşınma muamması

TAKSİM’deki ‘dönüşüm’ sağlık kurumlarına sıçradı. Taksim Hastanesi, Beyoğlu Kamu Hastaneler Birliği kararıyla Gaziosmanpaşa’ya taşınıyor. Sağlık çalışanlarına da net bir açıklama da yapılmış değil. Cihangir halkı ise taşınmayı protesto edecek.Yıllardır depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiy

Taksim İlkyardım’da taşınma muamması
Paylaş
Eda Yıldırım

Yıllardır depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle taşınacağı söylenen Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Beyoğlu Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği’nin aldığı kararla önümüzdeki günlerde Gaziosmanpaşa’ya taşınacak. Hastanenin yerine ne yapılacağı ile ilgili çeşitli iddialar var. Her gün binlerce hastaya hizmet veren hastanenin kâr etmediği için taşındığı söyleniyor. Yıkılarak yerine otel yapılacağı da binanın Şişli Etfal’e bağlı bir polikliniğe dönüştürüleceği de diğer iddialar. Sağlıkçılar ve hastanede tedavi olan çevre halkı yaşanan belirsizliğe tepkili.

ŞEFFAFLIK YOK BELİRSİZLİK VAR

Taşınmayla ilgili  sağlık çalışanlarına da net bir açıklama da yapılmış değil. O yüzden hastaneyi pek çok söylenti  kaplamış durumda. Bu da çalışanların endişelerini daha çok arttırıyor.  Konuyla ilgili sağlık çalışanları ve hastalarla görüşmek üzere Taksim İlk Yardım’a gidiyoruz. Burada görüştüğümüz bir hekim, yerine Şişli Etfal’den bazı polikliniklerin bu binada hizmet vereceği yönünde söylentiler duyduklarının belirterek, “Bu doğruysa biz neden gönderiliyoruz? Bu durumda binanın depreme dayananıksız olduğu gerekçesinin gerçek olmadığı geliyor insanın aklına” diyor.

Başka bir hekim ise “Sürekli olarak çalışanlara hastanenin kar etmediği söyleniyor. Bu yüzden bizim yerimize Şişli Etfal getiriliyor. Ve bunu şu ana kadar yalanlayan yok. Ortada bir şeffaflık yok. Bunun da sorumlusu idare” diyor.

YA YENİ BİNA DEPREME DAYANIKLI MI?

13 yıldır hemşirelik yapan bir sağlık emekçisi de, yöneticilerin herhangi bir açıklama yapmamasına tepki göstererek, “Biz diyoruz ki bunlar otobüsleri, tırları getirecekler kapıya. ‘Hadi gidiyoruz’ diyecekler” diyor. Hastanenin taşınmasını istemediklerini belirten hemşire, “Herkes hayatını buraya göre düzenlemiş. Evimizi, çocuğumuz okulunu buraya göre ayarladık. Peki şimdi nasıl olacak?​” diye soruyor.

Başka bir hekim ise Gaziosmanpaşa’daki binanın da 2002’de yapıldığını ve buranın depreme dayanıklı olup olmadığının da bilinmediğini söylüyor. Yine o binada farklı birimlerin de açılacağını duyduklarını söyleyerek, “Burada bile hekim hemşire sıkınıtısı var. O bölgede devlet hastanesi de yok. Burdaki kadroyla oaradaki hasta yoğunluğunu karşılar mı bilmiyoruz” diye ekliyor.


YARIN EYLEM VAR

HASTANENİN taşınmasıyla birlikte onbinlerce kişi mağdur olacak. Eminönü, Taksim, Tophane, Fındıklı, Karaköy, Cihangir ve birçok mahallede yaşayan binlerce kişi tedavi için başka hastanelere gitmek zorunda kalacak. Bu bölgelere yakın olan Şişli Etfal ve Okmeydanı hastaneleri İstanbul’un en yoğun hastaneleri. Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesinin taşınmasını istemeyen vatandaşlar ise eyleme hazırlanıyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz Cihangir Semt İnisiyatifi’nden Necile Deliceoğlu, Beyoğlu’nda hizmet veren tek kamu hastanesi olduğu için Taksim İlk Yardım’ı önemsediklerini dile getiriyor. Taksim İlk Yardım’a sahip çıkmak için pek çok eylem ve etkinlik ifade eden Deliceoğlu, ya yerinde dönüşüm yapılmasını ya da yeni bir bina yapılmasını istediklerini dile getiriyor. Bu nedenle vatandaşlar yarın bu taleplerle saat 12.30’da hastane önünde eylem yapılacak.


HASTALAR: YA BİZ NEREYE GİDECEĞİZ?

HASTANEDE konuştuğumuz hastalar da, “Eğer yeni bir hastane yapılmayacaksa biz hastanenin taşınmasını istemiyoruz. Çünkü buradan başka gidebileceğiz hastane yok” diye tepki gösteriyorlar. Hasta ve sağlık çalışanları kadar çevredeki eczaneler ve medikal ürün satan dükkanlar da taşınma kararına tepkili. Gözlükçü Sungur Alp Köksal, eczanelerin ve medikallerin yaptığı işin yüzde 70’nin hastaneden geldiğini söyleyerek, pek çok esnafın işlerinin olumsuz etkileneceğini ifade ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Huzur hakkı değil şeffaflık!

SONRAKİ HABER

‘Tam destek’ dedi işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...