19 Mayıs 2013 11:05

Köyde karakol isyanı

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Yeşilova köyü 30 yıldır adeta asker ablukasında. Federal Kürdistan Bölgesi sınırında bulunan, 250 haneli köyün etrafındaki 7 karakol ve askeri üs nedeniyle rahat yüzü göremediklerini belirten köylüler, çözüm süreciyle birlikte askerin köylerinden &cc

Köyde karakol isyanı
Paylaş

7 KARAKOL VAR 1 SAĞLIK OCAĞI YOK

Sınırın diğer tarafındaki akrabalarını ziyaret etmelerinin engellenmesi nedeniyle, akşam saatlerinde kırsalda kurulan askeri pusulara rağmen gizlice akraba ziyaretlerine gitmek zorunda kaldıklarını söyleyen köylüler, eskiden sınır ticareti yaptıklarını, mayınlar nedeniyle köyden 9 kişinin öldüğünü de aktarıyorlar. Köyün kadınları ise askeri yığınak nedeniyle köye hapsolmuş durumda. Yaylalara çıkmak istediklerini, kırsalda bitki toplamak istediklerini ancak evden çıkamadıklarını söylüyorlar. Meyan Taşa isimli kadın “Karakol köyün içinde, günün her saatinde asker ve zırhlı araçları köyde. Bu kadar karakol var bir sağlık ocağı yok. Her ihtiyacımız için Derecik’e gidiyoruz” dedi.

KÖYLÜLER EYLEMDE

Köydeki bu askeri yığınağa, mayınların temizlenmemesine ve sınırın öte yakasındaki akrabalarıyla görüşmelerinin engellenmesine tepki gösteren köylüler önceki gün ve dün Yeşilova karakolu önünde oturma eylemi yaptı. Yeni karakol inşaatları durdurulana, mayınlar temizlenene ve askeri yoğunluk azaltılana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirten köylüler, karakol önüne park ettikleri araçlarla da giriş-çıkışları kapattı. Öte yandan Ortaklar ve Gelişen köyleri arasındaki yolda askerlerin keyfi uygulamalarına maruz kaldıklarını belirten köylüler de yol kapattı. (Hakkari/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Barışa’ söyleşi

SONRAKİ HABER

‘Kaybetmek’ insalığa karşı işlenmiş suçtur!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...