08 Mayıs 2011 11:01

Sürüyor, sürecek mücadelemiz...

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan çeşitli kentlerde yapılan etkinlik ve açıklamalarla idam edilmelerinin 39. yılında da unutulmadı. HİÇBİR KİŞİSEL ÇIKAR GÖZETMEDEN...Denizler, Adıyaman Emek Gençliği tarafından düzenlenen bir etkinlikle anıldı. Adıyaman Cırlaz Düğün Salonunda gerçekl

Sürüyor, sürecek mücadelemiz...
Paylaş

 

HİÇBİR KİŞİSEL ÇIKAR GÖZETMEDEN...

Denizler, Adıyaman Emek Gençliği tarafından düzenlenen bir etkinlikle anıldı. Adıyaman Cırlaz Düğün Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Adıyaman Bağımsız Milletvekili Adayı Veli Büyükşahin, EMEP, BDP, CHP gibi siyasi partilerin yanı sıra, Petrol İş, Yol İş, Eğitim Sen, İHD, PSAKD yönetici ve üyeleri ile çok sayıda genç katıldı. Anmaya Lise ve Dershane öğrencilerinin yoğun katılımı dikkat çekti. Yaklaşık 400 kişinin katıldığı anmada açılış konuşmasını yapan Adıyaman Emek Gençliği il yöneticisi Ramazan Durmuş, 5 Mayıs günü yaşamını yitiren Denizlerin avukatı Halit Çelenk’i kaybetmenin acısını yaşadıklarını ifade ederek, “Hiçbir kişisel çıkar gözetmeden halka bağlılıkla mücadele eden devrimcilerin bizlere miras bıraktığı bu günü mücadele gününe çevirmek için işçi sınıfının örgütlülüğünde ve sınıf partisinin gençlik örgütü olan Emek Gençliği olarak bu mirası devam ettireceğiz.”dedi. Adıyaman Emek Gençliği’nden Mert Çayan ise, “Denizler bugün yaşasaydılar, siyasal iktidarın işçi sınıfının yıllardan beri yürüttüğü savaşımlar sonucu elde ettiği haklarının ellerinden alınmasına karşı, Uğur Kaymaz’ların, Şerzan Kurt, Aydın Erdem ve İbrahim Oruç gibi Kürt çocuklarının ve gençlerinin öldürülmelerine karşı dünyayı ayağa kaldırırlardı” dedi.

Anmaya katılan, Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu Adıyaman Bağımsız Milletvekili Adayı Veli Büyükşahin’de Blok bileşenlerinin, Denizlerin mücadelelerini, onların anılarına bağlı kalarak devam ettirdiklerini belirterek, “Bu Blokun içerisinde yer alan EMEP’liler, BDP’liler veTürkiye’nin özgürlük ve Demokrasi mücadelesinde yer alan devrimciler, Denizler kadar genç, Denizler kadar mücadeleci kaldılar. Denizlerin idamlarına imza atanlar bugün meclisteler. İşte biz Denizlerin idam fermanını imzalayanlardan hesap sormak için yola çıktık”dedi.


MUŞ’TA DEMOKRATİK ÇÖZÜM ÇADIRI ÖNÜNDE

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan Muş’un Malazgirt İlçesi’nde kurulan demokratik çözüm çadırı önünde yapılan basın açıklamasıyla anıldı. Anmaya, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Muş Bağımsız Milletvekili Adayı Demir Çelik, Malazgirt Belediye Başkanı Mehmet Nuri Balcı, BDP Malazgirt İlçe Başkanı Takyettin Özkahraman, BDP ilçe yöneticileri ve belediye meclis üyeleri ile çok sayıda yurttaş katıldı. Demokratik Yurtsever Gençlik İnisiyatifi tarafından yapılan açıklamada, Gezmiş ve arkadaşlarının devrim düşüncesinden taviz vermediği için “faşist” cunta tarafından idam edildiği belirtildi. Açıklamada, “Şu iyi bilinmeli ki ölüm hapis işkenceyle yok edilmeye çalışan Kemal Pirlerin Mahirlerin Denizlerin İbrahimlerin ve Mehmet Karasungur yoldaşların yürüttükleri mücadelenin, öncü oldukları fikirleri, binlerce kişi tarafında pratik bir şekilde yaşatılmaktadır. Tarihsel süreç de göstermiştir ki baskıcı tekçi zihniyetle hiç bir iktidar uzun bir süre yaşanmamıştır.”


ÇORLU’DA 200 GENÇ

Çorlu’da üniversite, lise, dershane öğrencileri ve işçi gençler Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını andı. Memduh Şevket Esendal sahnesinde gerçekleştirilen anmaya 200 genç katıldı. Beğeni ile izlenen etkinlikte gençler şiirler okudu, Nazım Hikmet’in Tanya şiirini oratoryo şeklinde sundular. Anmada bir konuşma yapan Alican Sağıroğlu 68 hareketinin ortaya çıkış sürecini anlattıktan sonra Denizlerin mücadelesinden öğrenmek için bir çaba içinde olduklarını belirtti. Bu mücadelenin bugünde üniversite gençliğinin bilimsel, özerk üniversite, lise gençliğinin YGS rezaletine karşı yaptığı eylemlerinde, sanayi sitelerinde genç işçilerin sendika çabasında devam ettiğini dile getirdi.


ORDU

Ordu Emek Partisi ve Emek Gençliği tarafından düzenlenen anma gecesi Cumartesi günü akşam yapıldı. OBKT Salonu’nda yapılan etkinliğe 200 kişi katıldı. Sinevizyon, şiir dinleti ve türkülerin söylendiği gecede, Denizlerin mücadelesi ve kararlılığı vurgulandı.


ERZİN

Hatay’ın Erzin ilçesinde gençler Cumhuriyet meydanında bir araya geldi. ‘Yaşasın Tam Bağımsız Demokratik Türkiye’, ‘Faşizme Karşı Omuz Omuza’ sloganlarnı atıldığı anmada, Deniz, Hüseyin ve Yusuf’un son mektupları sırasıyla üç genç tarafından okundu.


Denizler Isparta’da ilk defa açık alanda anıldı. Belediye İşhanı önünde biraraya gelen Emek Partisi Isparta İl Örgütü, hazırlamış oldukları kısa bir müzik dinletisi ve skecin ardından açıklama yapan Okan Gündüz, “Denizleri anmanın ancak bugünün ihtiyaçlarıyla birleştiğinde bir anlam ifade edeceğini bilerek mücadeleye  devam edeceklerini” belirtti.


ÜÇ FİDAN ALANLARDA ANILDI

6 Mayıs 1972’de idam edilen 1968 kuşağının devrimci önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan Emek Partisi Balıkesir İl Örgütü ve Emek Gençliği tarafından anıldı. Eski Kurtdereli Vergi Dairesi önünde bir araya gelenler arasında Emek Partisi ve Emek Gençliği üyeleri yanı sıra çeşitli kitle örgütleri de bulundu. Emek Partisi Balıkesir İl Örgütü adına okunan açıklamada “Denizler, Türkiye’nin işçilerinin, memurlarının, köylülerinin, kadınlarının, gençlerinin sömürülmesine, kapitalistlere, emperyalistlere ve onların işbirlikçilerine karşı mücadele ettikleri için idam edildiler” denildi. Basın açıklamasının ardından Maden-İş Sendikası Konferans Salonunda etkinlik düzenlendi.


ALTINOLUK’TA ANMA

Denizler, Emek Partisi Edremit İlçe Örgütünün Altınoluk’ta düzenlediği törenle anıldı. Gündüz yapılan kitlesel basın açıklamasının ardından akşam yapılan anmaya katılım oldukça yoğundu. Deniz ve arkadaşları için yazılmış şiirlerin  okunmasının ardından idam sehpasına giderken söyledikleri son sözleri gençlerin oratoryosu ile seslendirildi. 68 kuşağının önderleri olan Deniz ve arkadaşlarının emperyalizme.ve faşizme karşı verdikleri onurlu mücadeleyi anlatan belgesel izleyenlerden büyük ilgi gördü. Etkinlikte konuşan Yakup Umur, Denizlerin emperyalizme karşı halk direnişi ve gençlik hareketlerinin Türkiye’deki önderleri olduklarını söyledi. 400 kişinin katıldığı anma marşlarla sona erdi.


SAKARYA’DA DA ANILDILAR

DENİZLER Sakarya’da da unutulmadı. Adapazarı Kültür Merkezi (AKM) önünde Sakarya Emek Gençliği tarafından “Irkçılığa ve Emperyalizme Karşı Deniz Olunmalı” şiarıyla bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Emek Gençliği adına açıklamayı okuyan Ceyhun Yılmaz, “12 Mart faşist cuntasının sahte bir mahkeme ile adaletsiz bir şekilde asılan 3 devrimci genç bugün hâlâ devrimci gençliğin ve halkların yüreklerinde yaşamaya devam ediyorlar. Denizleri asanlar ise halkın vicdanında hiçbir zaman aklanmadılar” dedi. Yılmaz, “Anadilde eğitim talep eden Kürt gençlerine 21 yıl hapis ile karşılık verenler, anayasal eşitlik, demokrasi ve barış için yürüyen gençlere kurşun sıkanlar Denizlerin ölmeden önce söyledikleri ‘Yaşasın Kürt ve Türk Halklarının Mücadelesi’ sözünün ne kadar geçerli olduğunu bize göstermiştir” dedi. Açıklamanın ardından Eğitim Sen Sakarya Şubesinde belgesel gösterimi gerçekleştirildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İDAM CEZASINDAN NE FARKI VAR?

SONRAKİ HABER

YGS’DE SON DÖNEMEÇ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...