18 Mayıs 2013 15:26

Suat Abi’nin bulmacası

İlk müezzin? Kuran’ın ilk emri? Namaza çağrı? İnsanın yaratıldığı gün?Bu din dersi değil; Gençlik Spor Dergisi’ndeki bir bulmaca!1Bir başka bulmacada amaç gizli sözcükleri bulmak. Güleryüz. Temizlik. Cesaret. Hatta Mücadele bile var. Ama sonra başka kavramlar beliriyor: Tahammül. Tevekkül. Merha

Paylaş
Serdar M. Değirmencioğlu

Bu din dersi değil; Gençlik Spor Dergisi’ndeki bir bulmaca!

1Bir başka bulmacada amaç gizli sözcükleri bulmak. Güleryüz. Temizlik. Cesaret. Hatta Mücadele bile var. Ama sonra başka kavramlar beliriyor: Tahammül. Tevekkül. Merhamet. Meşveret.

FETANET

Ya Fetanet? Karşılığı TDK Güncel Türkçe Sözlük’te yok. Ama bu bazı kesimlerin iyi bildiği bir kavram. Artık her genç bilmeli. Fetanet önemli:

Peygamberler (aleyhimüsselâm) hakkında bilinmesi vâcib olan sıfatlar beştir. Sıdk (doğruluk), Emânet (güvenilirlik), Tebliğ (Allahü teâlâdan aldıkları emir ve yasakları insanlara bildirmek), İsmet (günahsızlık) ve Fetânet.

Peygamberler güzel ahlâk sâhibidirler. Mâlâyânîden (fâidesiz iş ve sözden), insan tabiatının nefret ettiği şeylerden uzaktırlar. İnsanlar arasında asîl olmayan soydan peygamber gelmemiştir. Çünkü peygamberlerin soy zinciri, asîl ve temiz kimselerdir. Kaba, görgüsüz, aşağı tabîatlı, ahmak, geri zekâlı kimselerden peygamber gelmemiştir. Peygamberler çok akıllı ve zekî olup, fetânet sâhibidirler.2

ŞEHADET

Ulvi kavram Şehadet de var. O kadar ulvi ki, Gençlik ve Spor Bakanlığı “Gençlik Şühedanın İzinde” başlıklı bir Sarıkamış anma kampanyası bile düzenlendi. İşte gerekçesi: On binlerce iman abidesi vatan evladı, Yemen çöllerindeki cehennem sıcaklarından sonra gözlerini bile kırpmadan, umutları bile donduracak kadar soğuk Allahuekber Dağları’na yönelir. Kaybedilen doğu illerini geri almak için düzenlenen harekatta kış mevsiminin olanca zorluğu on binlerce vatan evladının gücünü tüketmektedir. İslam aleminin ümidi, olduklarının bilinciyle cepheye giden, tarihe her daim kahramanlıklarıyla nam salmış Türk askeri için şehitlik mertebesinden başka varacak yer yoktur.3

Zihniyet bir facia: Allahuekber Dağları’na ‘Sarıkamış Şehitlerini Anma Tırmanışı’, sonra ‘Sarıkamış Şehitlerini Anma Kayak ve Snowboard Yarışmaları’. Akşam Kazım Karabekir Paşa Camii’nde ‘Mevlid-i Şerif ve Hatim Programı’.

5 Ocak: ‘Sarıkamış Kardan Şehit Heykelleri’, ardından ‘Sarıkamış Harekatı Resim ve Materyal Sergisi’. Sonra Diyanet İşleri Başkanlığı Tasavvuf Musikisi Korosu’nun ‘Sarıkamış Şehitleri Özel Programı’.

6 Ocak: 8,4 km’lik ‘Türkiye Şehitleriyle Yürüyor’ Anma Yürüyüşü. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in önderliğinde. Bakanların ardında, “81 ilden gelen 10 bin genç, polis, jandarma ve vatandaş”.

GENÇLERİN TWITTER ABİSİ

Suat Kılıç 41 yaşında. Fotoğraf çektirmeyi seviyor. Gençlik Spor Dergisi’nde epey fotoğrafı var. Her olanakta genç olduğunu ve gençlere yakın olabildiğini vurguluyor. Nisan ortalarında TRT Haber’de kendisini öne çıkarmak için yapıldığı bariz bir programda, Kılıç Türkiye’deki her gence ulaşamadığı ve dokunamadığı için ne kadar üzüldüğünü dile getirdi.

Hassas bakana gençler “abi” diye sesleniyormuş. Bu “abi-kardeş” söyleminin elbette özel bir anlamı var. Ama büyük medyada ne bu söylemin özel anlamı, ne de yapaylığı sorgulanıyor. Bakanın gençlerle twitter üzerinden haberleşmesi, bakanın onlara ne kadar yakın olduğunun bir göstergesiymiş gibi sunulabiliyor. Hava soğuduğunda Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda kaloriferlerin neden yanmadığı sorulacağına, bir öğrencinin twitter mesajı üzerine bakanın hemen yardıma koştuğu haber yapılabiliyor.4 Öğrencinin mesajı şöyle: “Suat Abi, İstanbul KYK Altunizade Erkek Öğrenci Yurdu’nda genç kardeşleriniz üşüyor. Kaloriferler yanmıyor, yedek battaniye yok.” Bakanın yanıtı: “Sevgili Kardeşim. KYK genel müdürünü aradım. İnşallah üşümeyeceksiniz. Mevsim erken soğudu. Uyarınız sayesinde yarından sonra ülke genelinde yurtlarda kalorifer yanacak.”

YARADILIŞÇI VE NASİHATÇI ABİ

Bakan kendisini yumurtayla protesto etmek isteyen üniversiteliye de hassas. Onu karakoldan aldırıyor, yurttan atılmasın diye talimat veriyor. Gazetecilere, onunla “Bakan-öğrenci formatında değil, ağabey-kardeş gibi konuştum,” diyor. “Konuşmakla doğru olanı yaptım. Dinlemez, anlamaz veya istismar ederse bu kendi bileceği iştir.”

Bakan bu gence arkadaşına yaratılış mucizesini anlatıyor. Onları nasihatle ıslah edebileceğine inanıyor. Olay medyaya yansıyınca, “Kainatı yoktan var edenin, insanı da evrim olmaksızın dönüşüme, değişime ve evrilmeye gerek duymaksızın, tek seferde en baştan, en mükemmel şekilde yaratmaya muktedir olduğunu” diye açıklama yapıyor.

BULMACANIN YÖNÜ

Her gence ulaşamadığı için üzüldüğünü söyleyen bakan, twitter’dan mesajlarına kulak veren bakan, her nasılsa işsizlere, çalışan ve sömürülen gençlere hassas değil. Yurttan okuldan atılan, hapse atılan gençlere üzülmüyor. Kafasına gaz bombası atılan Dilan onu etkilemiyor. Öldürülen gençler de onu ilgilendirmiyor.

Durum ortada. Suat Abi’nin bulmacasından hak, adalet, özgürlük çıkmıyor. Onun bulmacasında fetanet, şehadet, nasihat, kainat, abi-kardeş-cemaat ve polis devleti düzeni var. Bu bulmacada akış yukarıdan aşağıya, sağdan daha da sağa...

Bulmacanın özünü zaten başbakandan duymuştuk: Dindar, kindar ve en önemlisi itaatkâr gençlik... 1 Dergi http://dergi.gsb.gov.tr/Sayi-13/ adresinden okunabilir. 2 http://sozluk.ihya.org/dini-terimler/fetanet.html. 3 http://www.sarikamissehitleri.gsb.gov.tr. 4 http://www.ntvmsnbc.com/id/25288282/

ÖNCEKİ HABER

Fırında mayalanan birlik

SONRAKİ HABER

Bedel

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...