08 Mayıs 2011 10:28

‘Rewşen’ Ege Belgesel Günlerinde

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Ege Belgesel Film Günleri kapsamında, 90’lı yıllarda Türkiye’de Kürt dili ve edebiyatının gelişimini gözler önüne seren “Rewşen” belgeseli de izleyiciyle buluşacak.24 belgeselin gösterileceği etkinlik kapsamında Cemil Oğuz’un “Rewşen” belgeseli de

‘Rewşen’ Ege Belgesel Günlerinde
Paylaş

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Ege Belgesel Film Günleri kapsamında, 90’lı yıllarda Türkiye’de Kürt dili ve edebiyatının gelişimini gözler önüne seren “Rewşen” belgeseli de izleyiciyle buluşacak.

24 belgeselin gösterileceği etkinlik kapsamında Cemil Oğuz’un “Rewşen” belgeseli de bulunuyor. Türkiye’de 1990’a kadar “Kürt” kelimesini kullanmak bile yasakken 1991’de 2932 sayılı yasanın değişmesiyle birlikte Rewşen dergisi de yayın hayatına başlar. Mezopotamya Kültür Merkezi yöneticileri tarafından çıkarılan dergi başlarda Türkçe-Kürtçe, birkaç yıl içinde de tamamen Kürtçe yayımlanır ve ortalama on yıllık yayın süresi boyunca Kürt dilini geliştirirken, Kürt aydınlanması için de önemli bir görev üstlendi. Rewşen belgeseli 1990’lardan 2000’e kadar devam eden serüvenini gözler önüne sererken, söz konusu dönemde Kürtçenin gelişimine ve yaşanan önemli olaylara da tanıklık ediyor.
Nisan ayında 30. Uluslararası İstanbul Film Festivalinde izleyiciyle buluşan Rewşen belgeseli, Ege Belgesel Günleri kapsamında 12 Mayıs Perşembe günü, İletişim Fakültesi 2 no’lu Amfi’de saat 14.55’te izleyiciyle buluşacak. Dili Kürtçe olan 2011 yapımlı “Rewşen” belgeseli Türkçe altyazılı gösterilecek.

Ege Belgesel Film Günleri’nde Kürt yönetmen Kazım Öz’ün ödüllü belgeseli “Dört Mevsim: Şavaklar”da bulunuyor. Daha önce bir çok festivale katılan “Şavaklar”, geçen sene vizyona da girmişti.

Ayrıca etkinlik kapsamında Cono Ahmet’in Çocukları, Son Sürat: İstanbul, Kapak Olsun, 17’nin Ötesinde Erdal Eren Davası, Tülay German: Kor Ve Ateş Yılları, Urbanbugs, 12 Eylül, 70-80-90 Masum Küstah Fettan, Arabeks, Bir Avuç Cesur İnsan, Son Kale, Ofsayt, Alamet-i Üstüvane, Demir Çakır Demir Asa, Annem Barış İstiyor, Kayıp Toprakların Çocukları, Kahpe Devran, Yıldız Alpar: Bedii Rakstan Bugüne, Sesim Rüzgara, Anadolu’nun İsyanı, Ölücanlar, Uçurtmam Tellere Takıldı gibi belgesellerde izleyiciyle buluşacak.

Belgeseller, iki gün boyunca, Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde, 2 No’lu Amfi ve Prof. Dr. Sermet Akgün Amfisinde saat 12:30 - 19.30 arası aralıksız gösterilecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Nostaljik Tramvay Rıfat Ilgaz için yol aldı

SONRAKİ HABER

Kadim bir sözlü çalışma: Şahmaran

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...