17 Mayıs 2013 06:03

Avro ekonomisi yüzde 1 küçüldü

Avrupa Birliği tarafından açıklanan veriler, 17 üyeli Avro Bölgesi’nde yaşanan resesyonun altıncı çeyrekte de devam ettiğini gösterdi.Resmi verilere göre, Avro Bölgesi ekonomileri, 2013’ün ilk üç ayında yüzde 0.2 küçüldü. Bu, Avrupa tek para birimini kullanan ülkelerin ekonomilerinin

Avro ekonomisi yüzde 1 küçüldü
Paylaş

Resmi verilere göre, Avro Bölgesi ekonomileri, 2013’ün ilk üç ayında yüzde 0.2 küçüldü. Bu, Avrupa tek para birimini kullanan ülkelerin ekonomilerinin bir önceki yıla göre yüzde 1 küçüldüğü anlamına geliyor.

Üye ülkelerle ilgili ekonomik veriler, Avro Bölgesi’nde dokuz ülkenin resesyonda olduğunu gösteriyor. Avrupa Birliğinin en büyük ekonomisi Almanya ise yüzde 0.1 gibi küçük bir oranda da olsa zayıf bir büyüme sergiledi.

Açıklanan bu son veriler, Avro Bölgesi’nin, tek para biriminin tedavüle girdiği 1999’dan bu yana en uzun resesyonu yaşadığını ortaya koyuyor.

Avrupa Birliği tarafından açıklanan son ekonomik veriler, uzmanların beklentilerinden daha kötü bir tablo ortaya koyuyor. Ancak diğer istatistiki bilgiler gibi, ülkelerin gayri safi yurt içi hasılalarının da yeniden gözden geçirileceği, verilerde değişiklik yapılabileceği belirtiliyor.

ZAYIF EKONOMİ İŞSİZLİĞİ TETİKLİYOR

Avro Bölgesi’nde pek çok ülkede ekonominin kötü gidişatı, işsizlik oranlarında da ciddi yükselişe neden oluyor.
340 milyon nüfuslu bölgede yaklaşık 19 milyon kişi işsiz. Yunanistan ve İspanya’da işsizlik oranı yüzde 27 seviyesinde.
Avrupa Merkez Bankası, geçtiğimiz günlerde ekonomik büyümeye ivme kazandırmak amacıyla faiz oranlarını, tarihin en düşük seviyesi olan yüzde 0.5’e çekti.

Pek çok Avrupa ülkesinde büyümeyi arttırma iddiasıyla uygulanan kemer sıkma önlemleri büyümeyi arttırma bir yana krizi içinden çıkılmaz bir hale getiriyor.


FRANSA YENİDEN RESESYONA GİRDİ

2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en ağır resesyonu 2009’da yaşayan Fransa’nın aslında 2012’de zaten resesyonda olduğu düşünülüyordu.

Ülke ekonomisi 2012 yılının son üç ayında da aynı oranda küçülmüştü. Bir ekonominin iki çeyrekte peş peşe eksi büyüme sergilemesi resesyon olarak tanımlanıyor.

Tüm Avrupa’yı etkileyen ekonomik kriz, kıtanın iki büyük ekonomisinden biri olan Fransa’yı da sarsıyor.

İşsizlik oranının rekor seviyeye ulaştığı Fransa’da ciddi bir güvensizlik hakim.

Avrupa Birliğinin en güçlü ekonomisi Almanya’da büyüme sadece yüzde 0.1 oranında. Uzmanlar ve iktisatçılar, bu dönemdeki büyümenin yüzde 0.3 seviyesinde olacağını tahmin ediyordu. Alman İstatistik Dairesi tarafından açıklanan rapor, ülke ekonomisinin bir önceki yıla kıyasla yüzde 1.4 küçüldüğünü gösteriyor.

Yapılan açıklamada, Alman ekonomisinin yavaş bir seyir izlediği, sert geçen kış aylarının da ekonomik büyüme hızını yavaşlattığı vurgulandı.

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Komisyonu Fransa’nın bu yıl resesyona gireceğini, Avro Bölgesi’nde ise ekonominin yüzde 0.4 küçüleceğini tahmin etmişti. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

SOCAR: Rusya’nın kararı siyasi değil

SONRAKİ HABER

Katliama sessiz kalınmamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...